Pereiti į pagrindinį turinį

„LKKA-Atletas“ - be žvaigždžių, bet čempionai

2012-04-22 14:11
„LKKA-Atletas“ - be žvaigždžių, bet čempionai
„LKKA-Atletas“ - be žvaigždžių, bet čempionai / Tomo Raginos nuotr.

Kai Edas Nickus pernai rudenį pareiškė, kad jo treniruojama Kauno „LKKA-Atleto“ komanda yra pajėgi laimėti Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionatą ir stengsis tai padaryti, šalies krepšinio užkulisiuose nestigo ironiškų replikų. Visgi atletiečiai tikslą pasiekė.

NKL reguliarųjį sezoną baigę 2-ojoje vietoje, kauniečiai ketvirtfinalyje po atkaklios kovos 2:0 (87:85 ir 96:92) eliminavo Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos (KA) ekipą, po to finalo ketverto turnyro pusfinalyje 89:73 įveikė 2011-ųjų bronzos medalių laimėtoją Klaipėdos „Naftą-Universitetą“, o finale 93:82 – Vilniaus „Statybą“.

Rezultatyviausiu NKL reguliariojo sezono žaidėju ir naudingiausiu finalo ketverto turnyro krepšininku tapo iki šiol plačiajai krepšinio bendruomenei mažai girdėtas 22-ejų 192 cm ūgio „LKKA-Atleto“ gynėjas Šarūnas Vingelis.

Šiandien „LKKA-Atletas“ pradės pereinamųjų rungtynių seriją su Lietuvos krepšinio lygos (LKL) autsaidere „Palanga“ – kauniečiai pamėgins grįžti į divizioną, kurio istorija neatsiejama nuo „Atleto“ vardo.

– Treneri, pasidalykite savo įžvalgumo receptu, pirmiausia su tais, kuriems jūsų pernykštė prognozė atrodė nereali, – paprašėme E.Nickaus.

– Pasaulis įdomus tuo, kad jame yra ir skeptikų, ir optimistų. O ypatingo sėkmės recepto nėra. Pastaruosius kelis sezonus matėme, kad mūsų komandos branduolys subrendo ir gali šio to pasiekti. Išlaikėme savo lyderius, akivaizdžią pažangą padarė ir tebeturi potencialo tobulėti visi „LKKA-Atleto“ žaidėjai. Neieškojome pastiprinimo – patyrusių, vyresnių krepšininkų, vertėmės savo jėgomis. Labiausiai džiaugiuosi vaikinų charakteriu – sunkiausiais, lemiamais momentais jie nepalūždavo, o anksčiau to dažnokai neišvengdavome. Prireikus jie be išlygų imdavosi papildomos naštos, jei tekdavo kompensuoti traumuoto žaidėjo netektį. Po pergalės NKL finale jiems sakiau, kad įvykdėme 99 proc. šio sezono užduočių. Jei pavyktų prasibrauti į LKL – tuomet būtų 105 proc.

– Suskaičiuoti jūsų komandoje krepšinio mėgėjams gerai žinomus tituluotus žaidėjus ar nacionalinių rinktinių narius vienos rankos pirštų tikriausiai būtų per daug. Kas buvo varomoji jėga, užtikrinusi „LKKA-Atletui“ aukso medalius?

– Sunkus darbas, susitelkimas, tikėjimas savo galimybėmis. Kai kurie krepšininkai ekipai atstovauja jau šešerius metus, dauguma – po 2–3 metus. Jauni žmonės įsitikino, kad būti kurios nors Lietuvos rinktinės nariu – dar ne meistriškumo viršūnė. Jei suskaičiuotume krepšininkus, kurie per paskutinius du dešimtmečius buvo kviečiami ar atstovavo nacionalinėms ekipoms ir buvo vadinami labai perspektyviais, bet po to kažkur prapuolė, susidarytų ne viena dešimtis.

Antai Šarūnas Vingelis. Nė karto nekviestas į jokią rinktinę, net į studentų. Atvyko iš Rokiškio. Talentingas, atkaklus. Manau, jau vertas aukštesnio lygio išbandymų. Tą patį galiu pasakyti apie plungiškį Vidmantą Sragauskį. Pasvalietis Evaldas Tviraga gal kiek vėlokai pasirinko krepšinį, bet daug pasiekė darbštumu. Didelę pažangą padarė kaunietis Paulius Malašauskas, kovinėje sudėtyje įsitvirtino 2008-ųjų Europos jaunučių čempionas Tauras Tamošiūnas ir Europos jaunių vicečempionas Matas Sapiega, 218 cm ūgio vidurio puolėjas Tomas Urbonas.

– Jeigu iškovosite kelialapį į LKL, kaip keisis komandos sudėtis?

– Apie tai su klubo prezidentu Vidu Bonkiu, Lietuvos kūno kultūros akademijos vadovais bei rėmėjais galvosime tuomet, kai baigsis pereinamasis mačas. Jei mums nepasisektų įveikti „Palangos“, tai nebūtų tragedija. Bet kokiu atveju iš anksto ginklų nesudėsime.

– Šiemet „Atleto“ klubas švęs savo 50-metį. Kuris dabartinės komandos žaidėjas galėtų pretenduoti į visų laikų atletiečių rinktinę?

– Šios kartos krepšininkams tektų didžiulė konkurencija. Juk vien Lietuvos čempionais su „Atletu“ yra tapę Valdemaras Chomičius, Ramūnas Butautas, Gintaras Krapikas, Algirdas Brazys, Darius Lukminas, Kęstutis Kemzūra... Galėtume išvardyti dar kelias dešimtis žinomų pavardžių. Manau, kad iš šių dienų „Atleto“ arčiausiai tos simbolinės rinktinės būtų Š.Vingelis. 50-mečiui skirtą krepšinio šventę planuojame rudeniop, galbūt rugpjūčio pabaigai. Vienas pagrindinių renginio akcentų ir bus simbolinis buvusių bei dabartinių „Atleto“ žaidėjų mačas.


„LKKA-Atletas“ – NKL čempionas

Gynėjai – Matas Staniukaitis (ūgis 193 cm), Šarūnas Vingelis (192 cm), Matas Sapiega (180 cm), Paulius Malašauskas (185 cm), Arūnas Sakalauskas (191 cm), Juozas Andriuška (185 cm) ir Tauras Tamošiūnas (190 cm), puolėjai – Darius Gricius (195 cm), Edvinas Alunderis (202 cm), Vidmantas Sragauskis (200 cm) ir Raimondas Matutis (197 cm), vidurio puolėjai – Evaldas Tviraga (209) ir Tomas Urbonas (218 cm).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų