Lozanoje naujovę išbandysiantys ledo ritulininkai pasiruošę suspindėti

  • Teksto dydis:

Komandinėse sporto šakose nacionalinėms rinktinės patekti į olimpines žaidynes – dažnai neįgyvendinama svajonė. Tačiau kiekvienoje šalyje apstu individualiai stiprių žaidėjų, o Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) suteikė jiems galimybę įgyvendinti šią svajonę – trečiose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse pirmąkart istorijoje debiutuos 3x3 ledo ritulio varžybos. Šios naujovės dėka savo įgūdžius pasauliui pademonstruoti galės ir trys jaunieji Lietuvos ledo ritulininkai.

Žaidynėse Lozanoje (Šveicarija) bus rengiami du ledo ritulio turnyrai: 5x5 ir 3x3. Į pastarąjį žaidėjai iš viso pasaulio atrinkti po specialios atrankos. Mūsų šalyje ji buvo surengta praėjusių metų gegužę Elektrėnuose.

Atranką tuomet laimėjo Linas Dėdinas, kuris įgūdžių iššūkį įveikė per 28,36 sek. – tai buvo 14-as rezultatas tarp viso pasaulio atrankos dalyvių. Aukšti rezultatai atrankoje garantavo Lietuvai dar du kelialapius į Šveicariją – pakvietimus taip pat gavo 29-ą rezultatą užfiksavęs Arturas Seniutas (29,19 sek.) ir 52-ą vietą užėmęs Joris Valčiukas (30,09 sek.).

„Jeigu būčiau pataikęs paskutinį rutulį į vartus – būčiau pirmas pasaulyje, – prisiminė L. Dėdinas, bet čia pat pridėjo. – Vis tik yra dar 13 geresnių už mane, todėl yra kur tobulėti.“

Tiesa, turnyre visi trys lietuviai kovos ne kartu, o vienas prieš kitą – prieš dvi savaites visi atranką įveikę ledo ritulininkai buvo suskirstyti į 8 komandas po 13 vaikinų: 11 žaidėjų ir 2 vartininkai. L. Dėdinas pateko į „Juodąją“, A. Seniutas – į „Rudąją“, o J. Valčiukas – „Mėlynąją“ komandą.

„Su komandos draugais jau teko bendrauti – estas sukūrė grupę „Instagram“ kanale. Tačiau dar nedaug bendravome, todėl negaliu pasakyti, kad juos pažįstu. Vertinti taip pat nėra lengva, bet yra tikrai labai gerų žaidėjų“, – analizavo J. Valčiukas.

„Pažįstu du ledo ritulininkus: vieną – iš Čekijos, kitą – iš Estijos. Kartu su jais žaidžiau Suomijos tarptautinėje ledo ritulio stovykloje. Manau, kad pirmos dienos bus gana sudėtingos, bet kai geriau pažinsime vienas kito žaidimo būdą – bus lengviau“, – savo komandą vertino A. Seniutas.

Visa ši ledo ritulininkų trijulė kartu žaidė Vilniaus „Geležinio Vilko“ mokyklos komandoje, tačiau nuo praėjusių metų Joris ir Linas iš Lietuvos sostinės persikėlė į Vantos miestą Suomijoje ir kartu rungtyniauja „Kiekko Vantaa“ klube.

Ir nors jų koncentracija treniruotėse – žaidimui 5x5, praktikos žaisti 3x3 jie jau turi. O artėjant istorinėms varžyboms Lozanoje lietuviai pamažu daugiau dėmesio skiria šio ledo ritulio formato niuansams, kurių pagrindinis skirtumas nuo tradicinio žaidimo – žymiai didesnis greitis.

„3x3 teko žaisti ir tarptautinėje stovykloje. Žaidžiant šiuo formatu lieka mažiau laisvo ledo, o tai reiškia, kad varžybų sėkmė priklauso nuo sportininkų meistriškumo ir individualių sugebėjimų“, – pabrėžė A. Seniutas.

„Suomijoje eidavau kiekvieną dieną ant ledo ir tobulinau ritulio valdymo techniką, o per atostogas Lietuvoje kasdien su treneriu vaikščiojau į metimų salę ir kartu valdymo technika gerinau ir savo taiklumą“, – apie pasiruošimą svarbiausiam iki šiol savo startui pasakojo J. Valčiukas.

3x3 turnyro rungtynės susidės iš trijų kėlinių po 16 minučių, o kiekviena komanda dar bus suskirstyta į tris sudėtis: viena sudėtis su trimis žaidėjais ir dvi sudėtys su keturiais (vienas besiilsintis nuolat keisis). Rungtynių metu žaidėjų trejetai keisis kas minutę, o du vartininkai – kas 8 minutes.

Sausio 10-15 dienomis vyksiančios varžybos bus rengiamos net 9,6 tūkst. žiūrovų talpinančioje Lozanos „Vaudoise“ arenoje. Dėl medalių kovos 8 komandos – pirmame varžybų etape jos sužais po vienerias rungtynes tarpusavyje, o į pusfinalį pateks ir 4 pajėgiausios.

„Man, kaip ir kiekvienam sportininkui, yra labai didele garbė atstovauti savo šaliai tokio lygio varžybose. Aš suprantu, kad tai – labai didelė atsakomybė, todėl stengsiuosi žaisti kuo geriau“, – neeilinę progą vertino A. Seniutas, o jam pritarė ir jaunieji kolegos.

„Labai jaudinuosi, nes čia yra mano proga suspindėti ir garsinti Lietuvos vardą visame pasaulyje“, – kalbėjo L. Dėdinas.

„Man yra labai džiugu ir didžiulė garbė atstovauti Lietuvai žaidynėse. Tikiuosi kad pavyks pasirodyti kuo geriau“, – atiduoti visą save pažadėjo ir J. Valčiukas.

Trečiosios žiemos jaunimo olimpinės žaidynės vyks sausio 9-22 dienomis, o jose Lietuvai atstovaus rekordinis jaunųjų sportininkų skaičius – 15. Be trijų ledo ritulininkų žaidynėse dar startuos 6 biatlonininkai, 3 lygumų slidininkai, 2 kalnų slidininkai ir snieglentininkas.

Pirmose istorijoje jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse 2012 metais Insbruke (Austrija) Lietuva turėjo 6, o 2016-aisiais Lilehameryje (Norvegija) – 10 jaunųjų sportininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių