Pereiti į pagrindinį turinį

Mirė bokso legenda M. Ali

2016-06-04 04:46
BNS inf.

Legendinis sunkiasvorių bokso čempionas Muhammadas Ali (Muhamadas Alis), per savo įspūdingą, tris dešimtmečius apėmusią karjerą išgarsėjęs ne vien sporto pasiekimais, bet ir tapęs viena labiausiai įsimintinų XX amžiaus asmenybių, mirė penktadienį, būdamas 74 metų, pranešė jo šeima.

„Po 32 metų kovos su Parkinsono liga Muhammadas Ali mirė, būdamas 74 metų, – penktadienį nurodė šeimos atstovas Bobas Gunnellas (Bobas Ganelas). – Sunkiasvorių bokso triskart pasaulio čempionas mirė šį vakarą.“

Jis užgeso Arizonos miesto Finikso ligoninėje, į kurią buvo paguldytas anksčiau šią savaitę dėl kvėpavimo sutrikimų.

Pasak B.Gunnelo, šeštadienį bus paskelbta daugiau informacijos apie planuojamą atsisveikinimą su M.Ali. Boksininkas bus palaidotas savo gimtajame Luisvilio mieste Kentukio valstijoje.

M.Ali gyveno Finikse su savo ketvirtąja žmona Lonnie (Loni), kurią vedė 1986 metais. Jis paliko devynis vaikus – septynias dukras ir du sūnus.

Kai artimieji penktadienį susirinko prie jo lovos, susirūpinimas dėl M.Ali būklės labai padidėjo.

Vos buvo paskelbta apie jo mirtį, iškart pradėjo plūsti užuojautos dėl „Didžiausiojo“ (The Greatest) netekties. Boksininkas buvo žinomas ne vien dėl savo įspūdingų sportinės karjeros pasiekimų, bet ir dėl humanitarinio bei pilietinių teisių aktyvizmo.

„Muhammadas Ali pakeitė šią šalį ir darė poveikį pasauliui savo dvasia, – sakė ilgametis bokso reklamos veikėjas Bobas Arumas. – Jo palikimas išliks mūsų istorijos dalimi visiems laikams.“

„Mano nuomone, jis neabejotinai yra vienas iš labiausiai pokyčius skatinusių mūsų laikmečio asmenybių“, – pridūrė B.Arumas.

M.Ali, pasaulyje žinomas ne vien dėl pergalių turtingos karjeros sporte, bet ir dėl pilietinių teisių aktyvizmo, pastaraisiais metais buvo keliskart hospitalizuotas.

2014 metais jis buvo gydomas ligoninėje dėl lengvo plaučių uždegimo, o pernai – dėl šlapimo takų uždegimo.

Manoma, kad jo Parkinsono liga buvo susijusi su tūkstančiais smūgių, patirtų šiame brutaliame sporte. Dėl pašlijusios sveikatos M.Ali jau daug metų vengdavo kalbėti viešai.

Tačiau jis retkarčiais pasirodydavo viešumoje ir reikšdavo savo nuomonę per šeimos narius arba atstovus.

Balandį jis Finikse dalyvavo labdaringame renginyje „Celebrity Fight Night Dinner“, per kurį rinko lėšas Parkinsono ligos gydymo fondui.

Gruodį M.Ali griežtai priekaištavo JAV prezidento posto siekiančiam milijardieriui verslininkui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), paraginusiam uždrausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas.

„Didžiausias“

M.Ali karjera truko tris dešimtmečius, 1960-1981 metais. Jis pasitraukė, užsitikrinęs precedento neturintį rezultatą – 56 pergales ir penkis pralaimėjimus. Tarp jo kovų buvo ne vienas susitikimas, patekęs į bokso istoriją – pavyzdžiui, „Griaustinis džiunglėse“ (Rumble in the Jungle) prieš George'ą Foremaną (Džordžą Formaną).

Per tą kovą, įvykusią 1974 metais tuomečio Zairo sostinėje Kinšasoje, M.Ali panaudojo vadinamąją „Rope-a-Dope“ strategiją, atsišliedamas į ringo virves ir leisdamas priešininkui smūgiuoti į rankas ir liemenį, kad jis pavargtų, o vėliau galingai kontratakavo ir parklupdė G.Foremaną, tapdamas antruoju pasaulyje boksininku, susigrąžinusiu sunkiasvorių čempiono titulą.

„Jo dvasia gyvuos amžinai, – sakė Donas Kingas, kuris rūpinosi tos kovos reklama. – Jis įkūnija tai, ką stengiasi pasiekti kiekvienas atletas ir sporto veikėjas – pojūtį, kad jau viskas atlikta, kad pasiekta sėkmė.“

„Jis buvo nuostabus, – pridūrė D.Kingas. – Didis žmogus ir žmonių gynėjas. Visų laikų didžiausias.“

Kitu lemiamu momentu M.Ali karjeroje tapo dvi kovos, per kurias jis nokautavo Sonny Listoną (Sonį Listoną), taip pat jo jaudinamas varžymasis su Joe Frazieriu (Džo Freizeriu), kai abu kovotojai dažnai pasišaipydavo vienas iš kito už ringo ribų.

„Ali, Frazieris ir Foremanas – mes buvom vienas žmogus. Dalies manęs nebeliko – didingiausios dalies“, – G.Foremanas parašė savo „Twitter“ paskyroje vos tik buvo paskelbta apie M.Ali mirtį.

Buvęs sunkiasvorių bokso čempionas Mike'as Tysonas (Maikas Taisonas) savo ruožtu rašė: „Dievas atėjo pasiimti šio čempiono. Iki pasimatymo, didysis. @MuhammadAli #TheGreatest #RIP.“

Luisvilyje gimęs M.Ali, kurio tikrasis vardas – Cassius Marcellus Clay (Kasijus Marselas Klėjus), stulbindavo savo gerbėjus grakščiais judesiais ringe, taip pat savo kandžiu sąmoju ir atviru būdu už ringo ribų.

Kai M.Ali atsisakė tarnauti kariuomenėje, vykstant Vietnamo karui, jis buvo diskvalifikuotas trejiems metams, pačiame savo jėgų žydėjime. Vis dėlto JAV Aukščiausiasis Teismas 1971 metais panaikino jam skirtą apkaltinamąjį nuosprendį dėl karinės tarnybos vengimo.

Muhammado Ali vardą jis pasirinko atsivertęs į islamą 1964 metais, tuojau po to, kai pirmąkart iškovojo čempiono titulą, įspūdingai įveikęs S.Listoną.

Kai kurie jį juodino dėl to atsivertimo ir garsių pareiškimų apie Vietnamo karą bei pilietines teises.

Tačiau M.Ali tvirtai laikėsi savo įsitikinimų ir galiausiai pelnė apdovanojimų už aktyvizmą.

2005 metais jam buvo įteiktas aukščiausias JAV civilinis apdovanojimas – Prezidento laisvės medalis.

M.Ali buvo Jungtinių Tautų taikos pasiuntinys ir buvo išrinktas įžiebti 1996 metų olimpiados ugnį, kai jau buvo susilpnėjęs dėl Parkinsono ligos.

„Milžinas“

Pagarbos pareiškimai plūdo iš viso pasaulio: garsenybės, politikai, jo karjerą nušvietę žurnalistai, atletai ir, be abejo, kiti boksininkai gyrė M.Ali už jo nuostabius pasiekimus ringe ir už jo ribų.

Floydas Mayweatheris (Flodas Meivezeris), pernai baigęs boksininko karjerą, iškovojęs 49 pergales ir nepatyręs nė vieno pralaimėjimo, prisiminė, kokią baimingą pagarbą jautė Mohammadui 1996 metais, kai buvo JAV olimpinės komandos narys.

„Iš tikrųjų nežinojau, ką pasakyti. Negalėjau tuo patikėti, – sakė F.Mayweatheris. – Netgi nenorėjau rodyti savo tikrųjų jausmų ir emocijų.“

Praėjus 20 metų, F.Mayweatheris jau gali išdėstyti aiškų požiūrį į M.Ali palikimą.

„Niekada nebijok, – sakė jis. – Niekada nesiliauk tikėjęs. Ir niekada nesitaikstyk pasiekęs mažiau.“

F.Mayweatherio didysis varžovas, filipinietis Manny Pacquiao (Manis Pakjao), sakė, kad pasaulis neteko „milžino“.

„Boksas gavo naudos iš Muhammado Ali talentų – bet ne tiek, kiek žmonija gavo naudos iš jo žmogiškumo“, – pabrėžė M.Pacquiao.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) irgi gyrė M.Ali, savo „Twitter“ žinutėje pavadinęs jį „pilietinių teisių gynėju ir pavyzdžiu daugybei žmonių“.

Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) savo ruožtu pareiškė, kad šitas boksininkas buvo „įkvėpimo šaltinis, demonstravęs žmogaus dvasios ir ryžto jėgą“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų