Neeilinis iššūkis – maratoną sieks nubėgti avėdamas klumpes

  • Teksto dydis:

Spalio 19 dieną Kuršių nerijoje bus surengtas vienas gražiausių bei populiariausių bėgimo renginių Lietuvoje – „Trail Kuršių Nerija”. Šis bėgimas gamtos takais kasmet pritraukia vis daugiau dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Į renginį jau užsiregistravo bėgikai iš 20 valstybių, o iš viso planuojama sulaukti per 2 tūkst. aktyvaus gyvenimo būdo mylėtojų.

Antrus metus iš eilės Kuršių nerijoje bus galima varžytis įspūdingoje 104+ km distancijoje. Šiemet liks ir 70+km trasa ir taip pat galima rinktis 50+, 42+, 30+, 21+, 10+km distancijas. Patys jauniausi dalyviai galės sudalyvauti kartu su tėveliais iki 2 km trasos atkarpoje.

„Trail Kuršių Nerija“ į savo renginį kviečia ne tik bėgikus, bet ir žygeivius. 10, 21 km distancijas bus galima įveikti pėsčiomis.

Šis gamtos bėgimas kasmet sugeba nustebinti ir pritraukti daugybę žmonių, bet nesnaudžia ir patys sportininkai, susikurdami sau papildomus iššūkius.

„2020 metais vienas iš dalyvių 25 km trasą įveikė bėgdamas ir grodamas saksofonu. Tąkart visi, įveikinėję šią distanciją, dar galėjo pasimėgauti ir nemokamu koncertu, kadangi saksofonininko draugai bėgo kartu, nešdami bent 20 kg sveriančią garso kolonėlę. Kitais metais atsirado dalyvių, įveikinėjusių maratono ir ultra trasas basomis“, – teigė viena iš organizatorių Jurgita Gintauskienė.

Į didžiausio šių metų nuotykio ieškotojo titulą realiausiai pretenduoja Domas Raibys. Jis pasiryžęs vieną iš distancijų įveikti bėgdamas avėdamas... klumpes.

„Draugams papasakojau apie Australijos bėgiką iš kaimo Cliff’ą Young’ą. Jis bėgiodavo šimtus kilometrų avėdamas guminiais batais. Draugas pasiūlė man bėgti avint klumpes ir pažadėjo, kad jeigu bėgsiu, ne tik suras klumpininką, bet ir įkalbins dar kelis draugus treniruotis maratonui. Iššūkį priėmiau. Tiesa, prieš tai pasitikrinau kolegų ir kolegių reakciją iš Vilniaus bėgimo klubo. Jų juokas išgirdus mane įkvėpė“, – sakė D. Raibys, atskleidęs, kad Kuršių nerijoje sieks nubėgti 42 km maratono distanciją.

Jis neslepia, kad nors iš pradžių, apsiavus klumpes, atrodo labai patogu, jau nubėgus keliasdešimt metrų, patogumas dingsta.

Jų juokas išgirdus mane įkvėpė.

„Sakoma, kad maratonas prasideda nuo 35 km, o aš noriu maratono, kuris prasidėtų nuo pirmo kilometro ir nuo juoko. O ar pavyks finišuoti, bus matyt“, – teigė D. Raibys.

Organizatoriai kviečia dalyvauti ir daugiau dalyvių, turinčių tokių „crazy“ iššūkių ir pažada padėti įgyvendinti tokias idėjas bėgant pasirinktą trasą nemokamai.

Šiose varžybos bus galima gauti Tarptautinės bėgimo bekele asociacijos (ITRA) taškus, kurie yra reikalingi norint užsiregistruoti į didesnes tarptautines varžybas.

Organizaciniai iššūkiai

Vienas iš renginio organizatorių Arvydas Gintauskas teigia, jog dalyvių skaičius kasmet auga, todėl tenka susidurti su įvairiais iššūkiais.

„Svarbiausias aspektas – paleidus į startą 400 žmonių, norisi, kad jie bėgtų, o ne stovėtų kamščiuose. Dėl to trasos pirmuose kilometruose reikia platesnių takų. Kitas iššūkis – maitinimas ir vanduo visoje trasoje. Turime šešis punktus 50 km atstumui. Praėjusiais metais dalyviai išgėrė 5 kubus vandens ir įvairių gėrimų. Taip pat suvalgė 550 kg užkandžių. Visą logistiką reikia ne tik apskaičiuoti, bet ir išvežioti laiku. Žinoma, reikia dar suburti komandą bei savanorius, kurių kasmet reikia vis daugiau. Vien renginio metu dirbs apie 100 žmonių“, – aiškino A. Gintauskas.

Dar vienas kasmet vis pasikartojantis nepatogumas – vietinių gyventojų akiplėšiškumas.

„Trasų žymėjimas išlieka iššūkis. Jeigu gyventojai ar turistai neimtų to, kas jiems nepriklauso, tai nebūtų bėdos, bet nagai niežti, todėl teko dabar įdarbinti komandą, kuri per dieną viską sužymės ir dar kartą patikrins prieš startą“, – teigė organizatorius.

Praėjusiais metais pirmą sykį buvo startuojama 104 km distancijoje, todėl, A. Gintausko teigimu, kai kurie bėgikai neįvertino jėgų ir stipriai vėlavo.

„Aš, kaip organizatorius, tamsoje ir tokioje didžiulėje teritorijoje nenorėjau palikti paskutiniųjų dalyvių, todėl likau juos gaudyti ir rinkti po miškus, kol tuo metu vyko renginio vakarėlis ir visi linksminosi, – prisiminė A. Gintauskas. – Tai parvežiau tris paskutiniuosius dalyvius – du iš jų buvo porelė iš Vokietijos, kurie mūsų renginyje prieš keletą metų susižadėjo, po to atvyko jau kaip sutuoktiniai.“

Registracija į „Trail Kuršių Nerija“ vyks iki rugsėjo 15 dienos 23.59 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Wow

Wow portretas
Begimas puiku dviračiu važioti irgi puiku. Gal ruošdami begimo trasa apsitvarkys po sezono dviratininku užšyktas pakeles:) Nes dviračiu taka atnaujino srautai padidejo o apie WC pamiršo. Vat ir Neringa gamta poperiukai kakaliukai maišiukai.

>>Adolfui

>>Adolfui portretas
Na va, dabar putininiams trubadūrams bus dar viena proga lietuvių klumpakojus bėgikus išvadinti naciais, fašistais ir dar belenkaip... Blogai...

123

123 portretas
Kiek ten visokių durnių....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių