Pereiti į pagrindinį turinį

Neįmanoma misija – sustabdyti K.Durantą

2010-09-13 23:59
Akistata: per Lietuvos ir JAV rinktinių dvikovą buvo epizodų, kai K.Durantas (dešinėje) neprilygo R.Javtokui.
Akistata: per Lietuvos ir JAV rinktinių dvikovą buvo epizodų, kai K.Durantas (dešinėje) neprilygo R.Javtokui. / Tomo Raginos nuotr.

Amerikietiškas presas nepasigailėjo lietuvių, tačiau po pusfinalio JAV rinktinės treneris Mike‘as Krzyzewskis daugiau kalbėjo ne apie savo auklėtinius, o žavėjosi Lietuvos ekipos narsa.

Stambulas (Turkija)

Pelnė simpatijas

Amerikiečiai mušė kamuolį lietuviams iš rankų, bėgo į greitą puolimą, ropštėsi per galvas gaudydami atšokusius kamuolius, o antrąją vietą NBA sezono naudingiausio žaidėjo rinkimuose užėmęs Kevinas Durantas laužė per dešimtmečius nusistovėjusius nacionalinius rekordus.

Per pasaulio čempionato pusfinalio rungtynes su JAV komanda pildėsi visi Lietuvos rinktinės košmarai. Tačiau baltų kovingumas neleido amerikiečiams lengvabūdiškai nušluoti užsispyrusios Kęstučio Kemzūros komandos sau iš kelio.

89:74 – tokie skaičiai žibėjo Stambulo Sinano Erdemo arenos švieslentėje po 40 minučių trukusių grumtynių, nulėmusių, kad Lietuvos pasiuntiniams nepavyko debiutuoti planetos pirmenybių finale.

"Trečiajame kėlinyje pirmavome 19 taškų, tačiau lietuviai lyg niekur nieko toliau bombardavo mus tolimais metimais. Prancūzai, ispanai, kanadiečiai – visi jie neatlaikė šios lietuviškos audros ir galiausiai griuvo, o mums pavyko. Jokia kita komanda šiame čempionate nežaidžia įdėdama tiek širdies, kiek Lietuvos rinktinė, niekur pasaulyje krepšinis nėra mylimas taip, kaip Lietuvoje. Mums buvo garbė su jumis žaisti", – sujaudintas po mačo kalbėjo JAV ekipos vyriausiasis treneris Mike‘as Krzyzewskis, pergalę dedikavęs rugsėjo 11-osios teroristinio išpuolio Niujorke aukų, tarp kurių buvo ir specialisto bičiulių, atminimui.

Lyderis žarstė taškus

"Kad ir ką bandėme daryti, niekas nepavyko – šiandien buvo K.Duranto diena", – konstatavo Lietuvos rinktinės puolėjas Jonas Mačiulis, kuriam buvo patikėta neįmanoma misija sustabdyti varžovų lyderį.

Vien pirmajame kėlinyje amerikiečių talentas pelnė 17 taškų – penkiais daugiau nei visa Lietuvos komanda. J.Mačiuliui nesugebėjus susidoroti su K.Durantu, 21 metų puolėją lietuviai mėgino sulaikyti Turkijoje spėjusia išgarsėti K.Kemzūros kombinuota gynyba – savotišku zoninės ir asmeninės gynybos mišiniu. Tačiau K.Durantas visas oponentų pastangas vertė niekais, užbaigęs mačą su 38 taškais savo sąskaitoje – daugiau nei kada nors JAV rinktinei buvo pelniusi bet kuri kita jos žvaigždė.

"Stengiausi būti agresyvus, ir tiek. Tai mano komandos draugai nuolat ieškodavo manęs, o aš tiesiog užbaigdavau atakas", – savo pasiekimo nesureikšmino pats K.Durantas.

Pergalių šaltinis užako

Kol amerikiečių liūtas riaumojo ir kirto lietuviams, Turkijoje Lietuvos vėliavą į pusfinalį atnešęs Linas Kleiza duso susidūręs su stropia JAV gynybos priežiūra. Puolėjas pataikė vos vieną metimą iš vienuolikos bandymų ir tepelnė 4 tšk.

"Kiek vienas žaidėjas gali tempti komandą? Amerikiečiai dvigubino ir trigubino gynybą prieš Liną, o mes šįkart jo deramai nepavadavome", – atsiduso vidurio puolėjas Robertas Javtokas, kuriam asmeniškai geriausios rungtynės pasaulio čempionate ir 15 pelnytų taškų buvo menka paguoda.

Tiesioginis L.Kleizos oponentas aikštėje Andre Iguodala po mačo sulaukė ne mažesnio dėmesio nei puolime žibėjęs K.Durantas.

"Pasaulyje yra daug nuostabių krepšininkų, kurių neįmanoma visiškai sulaikyti. Šiandien aš taip pat tenorėjau bent kiek sulėtinti L.Kleizą. Dariau viską, kad jam būtų sunku", – aiškino A.Iguodala.

Teisėjus išteisino

Po pusfinalio lietuvių strategas K.Kemzūra pirmą kartą Turkijoje turėjo pasveikinti varžovus iškovojus pergalę – iki tol visus septynis kartus nusilenkti buvo priversti Lietuvos rinktinės priešininkų treneriai.

"Amerikiečiai nusipelnė laimėti. Kalbant atvirai, rungtynių pabaigoje nebeturėjome šansų. Jie kontroliavo žaidimą, ir nieko daugiau negalėjome padaryti. Norint nugalėti JAV, turime žaisti idealiai, o šiandien to nepadarėme", – teigė Lietuvos komandos vyriausiasis treneris.

Kietą žaidimą per rungtynes toleravusių arbitrų sprendimų išvestas iš kantrybės K.Kemzūra nesiėmė kaltinti teisėjų dėl nesėkmės: "Gal mano reakcija buvo per daug emocionali. Teisėjai leido žaisti agresyviai, o mes tam nebuvome pasiruošę, nors ir žinojome, kad taip bus."

Bausmė už klaidas

"Amerikiečiai puikiai gynėsi prieš L.Kleizą, neleisdavo jam priimti kamuolio tinkamose pozicijose. Šiek tiek atsiliepė ir tai, kad jis per visą turnyrą paaukojo labai daug jėgų. Juk Linas žaisdavo daugiau kaip 30 minučių per rungtynes – bet kuriam žaidėjui toks krūvis atsilieptų, – kalbėjo K.Kemzūra. – Savo ruožtu, mes neradome sprendimų, kaip sulaikyti K.Durantą. Žaidžiant su JAV komanda, gynyba itin priklauso nuo to, kaip sekasi puolime. Jei pavyksta organizuoti logiškas atakas ir nedaryti klaidų, galima ir gintis sėkmingai. Šįkart didžiausia problema buvo mūsų puolimas, o amerikiečiai klaidas vertė lengvais taškais. Skaudu, kai deda kamuolį tau į krepšį, o tu nieko negali padaryti, kai įmeta per rankas. Skaudžiausia, kada varžovai išbėga trise prieš vieną. Šito amerikiečių žaidimo komponento nepavyko neutralizuoti."

Per mačą JAV komanda kelis kartus buvo atitrūkusi 18–20 taškų, bet lietuviai vis sugebėdavo atsistoti ant kojų ir perpus sumažinti deficitą.

"Buvo akimirkų, kai kabinomės už amerikiečių. Jeigu būtų pavykę dar bent kiek priartėti, manau, amerikiečius būtų pradėjusi slėgti įtampa, ir švieselės tunelio gale būtų atsiradusios. Deja, buvo taip, kaip buvo", – sakė K.Kemzūra, patikinęs, kad charakterį vėl demonstravusiems savo žaidėjams neturi jokių priekaištų.


Rungtynių statistika

Lietuva – JAV

2010 09 11, Stambulo Sinano Erdemo arena.

74:89

(12:23, 15:19, 26:23, 21:24)

Lietuva:

R.Javtokas 15 taškų (9 atkovoti kamuoliai), M.Pocius 13 (7 atkovoti kamuoliai), M.Kalnietis 10, J.Mačiulis 9, T.Delininkaitis 8, M.Gecevičius 6, S.Jasaitis 5, P.Jankūnas ir L.Kleiza (1/7 dvitaškių, 0/4 tritaškių) po 4 (R.Seibutis).

JAV:

K.Durantas 38 (9 atkovoti kamuoliai), L.Odomas 13, R.Westbrookas 12, A.Iguodala 9, K.Love'as 6, E.Gordonas, S.Curry's ir Ch.Billupsas po 3, R.Gay'us 2.

Komandų rodikliai:

dvitaškiai – 16/42 (38 proc.) ir 25/46 (54), tritaškiai – 11/28 (39) ir 8/25 (32), baudos – 9/11 (82) ir 15/20 (75), atkovota kamuolių – 39 ir 45, perimta – 8 ir 10, rezultatyvūs perdavimai – 13 ir 15, klaidų – 14 ir 11.


Komentarai


Robertas Javtokas, Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas

Nepavyko padaryti to, ką planavome iš pat pradžių, – neklysti. Amerikiečiai išmušdavo kamuolį mums iš rankų ir skubėdavo į greitą puolimą. Lengvai atitrūkę, skirtumą jie išsaugojo per visas rungtynes. Be to, nesustabdėme K.Duranto. Jis mus paprasčiausiai nužudė. K.Durantas, kaip puolėjas, yra labai aukštas (206 cm – red. past.), ir kai jam krenta, jo negali uždengti niekas. Neturiu pretenzijų teisėjams. Mes pralaimėjome patys, nes per daug klydome ir neuždengėme varžovų lyderio.


Jonas Mačiulis, Lietuvos rinktinės puolėjas

Greitas žaidimas amerikiečiams – kaip deguonis. Šįkart jie primetė mums savo žaidimą, o ne mes jiems. Net neverta kalbėti, kas pavyko, o kas – ne. Rezultatas aiškus. Galbūt perdegėme, gal tikėjomės, kad juos apibėgsime, apmėtysime. Galbūt mačas būtų susiklostęs kitaip, jei rungtynių pradžioje nebūtume paleidę amerikiečių į priekį – tai suteikė jiems psichologinės ramybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų