Nepaisant karantino iššūkių, buriuotojai pradeda sezoną ant vandens

  • Teksto dydis:

85-metį šiemet švenčiančios Lietuvos buriuotojų sąjungos sportininkai varžybų sezoną ant vandens atidarys jau pačią pirmąją dieną, kai bus leistos aukšto meistriškumo sportininkų varžybos.

Gegužės 30-31 d. pirmieji startuos „RS-280“ jachtų klasės čempionate dalyvausiantys buriuotojai. Birželio pirmą savaitę sezoną su tradicine „Galvės taure“ atidarys ir „Platu 25“ jachtų klasės buriuotojai, o birželio viduryje – su „Pilies uosto regata“ prasidės ir Baltijos varžybų sezonas.

„Džiugu, kad sezonas ant vandens šiemet prasidės simbolišku metu – vos kelios dienos iki 85-osios LBS gyvavimo sukakties, kuri bus birželio 4 dieną. Šie metai prasidėjo ypatingomis sąlygomis, pakoregavo daug planų, o ir pati pradžia žada naujus – ne tik sportinius – iššūkius aukšto meistriškumo buriuotojų varžyboms. Tačiau visi buriuotojai supranta ir žino, kad saugumas yra svarbiausia, todėl darys viską, kad šventiniai Lietuvos buriavimo metai, visų pirma būtų saugūs metai“, – teigė Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

Pasak „RS-280“ jachtų klasės asociacijos prezidento Simono Steponavičiaus, „RS-280“ įgulos sezoną atidaryti planavo jau balandžio mėnesį, tačiau prisitaikant prie karantino reikalavimų tvarkaraštį teko pakoreguoti.

„Kol kas leidžiama vykdyti tik čempionato statusą turinčias varžybas, tad per birželį vietoj planuotų kitų varžybų ketiname surengti 2-3 „RS 280“ jachtų klasės čempionato etapus. Jaučiamės ramūs ir pasiilgę savo stichijos. Buriavimas net ir pandemijos atveju yra gana saugus sportas – vyksta atviroje erdvėje, vienoje „RS-280“ klasės jachtoje buriuoja ne daugiau kaip 5 asmenys, dėl skirtingų jachtoje atliekamų funkcijų, automatiškai laikomasi reikiamo atstumo“, – teigė S. Steponavičius.

Pasak jo, visi būtinieji saugumo ir higienos reikalavimai bus vykdomi – ant kranto dėvimos kaukės, matuojama čempionato dalyvių temperatūra, sudarytos sąlygos rankų dezinfekcijai. Į nustatytus saugumo reikalavimus rimtai žiūri ir „Platu 25“ jachtų klasės buriuotojai, kurie sezono startą skelbs pirmąją birželio savaitę.

„Gero vėjo klubas“ jau pradėjo vykdyti aukšto sportinio meistriškumo sportininkų treniruotes Galvėje, ruošiantis šio sezono naujovei – „Platu 25“ Lietuvos čempionatui, sudarytam iš 5 etapų. Pirmosios varžybos mums bus – Trakuose vyksianti „Galvės Taurė“, birželio 5-7 d. Tiesa, šiemet ji bus visai kitokia – be žiūrovų, be viešų renginių ir pramogų ant kranto. Suprantame, kad negalime rizikuoti svarbiausiu – buriuotojų sveikata. Kita vertus, labai tikimės, kad tai atpirks galimybė susitikti su draugais buriuotojais, sportinės emocijos ir intriga ant vandens, aukšta varžybų kokybė“, – artimiausiais planais dalinosi „Gero vėjo klubo“ prezidentas Mantas Klimantavičius.

Birželio 13 d. startuoti žada ir „Pilies uosto regata“, kurios dalyviai turės įveikti distanciją Klaipėda-Liepoja-Klaipėda.

Iš LBS organizuojamų varžybų, birželio 18-21 dienomis Kauno mariose įvyks Lietuvos Respublikos jaunių čempionatas, kuriame dalyvaus sportinių jachtų klasių bei burlenčių atstovai – „Optimist“, „Laser Standard“, „Laser Radial“, „Techno 293“ ir kitų. Balandį turėjusi vykti Lietuvos buriavimo taurė buvo nukelta į rugsėjo 10-13 d. ir bus vykdoma kartu su Lietuvos buriavimo čempionatu, o Lietuvos ORC čempionatas – rugsėjo 3-6 d., drauge su „XXVI Klaipėdos pilies džiazo festivaliu“.

Tiesa, kai kuriuos ilgai lauktus Lietuvos buriuotojų planus karantinas pakoregavo kiek daugiau nei pora mėnesių – rugpjūtį Nidoje turėjęs įvykti pasaulio „Platu 25“ čempionatas nukeltas į 2021-uosius metus.

„Pasitarus su tarptautine „Platu 25“ klasės asociacija, priimtas sunkus, bet manome teisingas sprendimas renginį atidėti metams. Norime, kad „Platu 25“ klasės sportininkai iš kitų pasaulio valstybių neturėtų rūpesčių dėl kelionių suvaržymų ir pas mus patirtų tik geriausius įspūdžius, turėtų buriavimo malonumą, o ne socialinę distanciją“, – teigė M. Klimantavičius.

Kol kas tarptautinio verdikto laukiama ir iš Tarptautinės buriavimo čempionų lygos, kurios atrankas Lietuvoje vykdo LBS ir Lietuvos „RS 280“ jachtų klasės asociacija. Nors panašaus formato kitų sporto šakų varžybos, pavyzdžiui, Eurolyga, šiemet dėl pandemijos buvo atšauktos, tarptautinė buriuotojų bendruomenė tikisi, kad buriavimo čempionų lygą šiemet dar pavyks atnaujinti. Kol kas šiųmetiniai atrankų ir pusfinalių startai dar neatšaukti, tik atidėti. Kelialapius į tarptautinius pusfinalius šiemet Lietuvai buvo iškovojusios net 5 įgulos.

Dėl pandemijos į 2021-uosius buvo nukelta ir 2020-aisiais turėjusi vykti Tokijo olimpiada, tačiau toks pokytis tiek kelialapius jau iškovojusiems olimpiečiams (Juozui Bernotui ir Viktorijai Andrulytei), tiek dėl jo dar kovojantiems buriuotojams (Marčiui Pajarskui ir Karoliui Janulioniui) suteikė papildomus metus pasiruošimui ilgai siektam tikslui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emilija

Emilija portretas
Varžybos buvo saunios nors įtemptos.Sezonas atidarytas.Cool!

jurine valstybe-sventosios uostas, buriavimo mokykla

jurine valstybe-sventosios uostas, buriavimo mokykla portretas
osibis, amerika atrado, kiekvienam kaime zvaigzdes......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių