Iš Nicos į Paryžių – dviračiais

Prestižiškiausiose daugiadienėse dviratininkų lenktynėse "Tour de France" vėl nestartuos nė vienas mūsų šalies sportininkas, tačiau lietuviškų akcentų bus.

Startuos du latviai

107-ą kartą rengiamų "Tour de France" dalyviai į 3 484,2 km kelionę pajudėjo šiandien Nicoje, o finišuos rugsėjo 20-ąją Paryžiuje, Eliziejaus laukuose.

Nė vienoje iš 22-iejų komandų nebus Lietuvos dviratininkų.

Prancūzijai atstovaus 39 sportininkai, Belgijai ir Ispanijai – po 17, Italijai – 16. Lenktyniaus ir du latviai – Tomas Skujinis ("Trek-Segafredo") ir Kristas Neilandas ("Israel Start-Up Nation").

Komandos "AG2R La Mondiale" (Prancūzija) specialistų štabe vienas sporto direktorių yra 53-ejų metų klaipėdietis Artūras Kasputis – 1988 m. olimpinis čempionas, 1987 m. ir 1992 m. pasaulio čempionatų bronzos medalių laimėtojas.

Tikslo nepasiekė

Pastarąjį kartą dviratininkas lietuvis "Tour de France" lenktynėse dalyvavo 2017-aisiais: Ignatas Konovalovas buvo "Groupama–FDJ" (Prancūzija) narys.

Deja, tuometis Lietuvos čempionas iš varžybų pasitraukė po devinto etapo, nes viršijo laiko limitą.

"Galimas atsilikimo limitas buvo 39 minutės, o finišą pasiekiau valanda vėliau. Gaila, nes labai norėjosi baigti lenktynes", – tąkart krimtosi I.Konovalovas.

Iki šiol aukščiausias mūsų šalies dviratininkų pasiekimas "Tour de France" – Raimondo Rumšo trečia vieta 2002-aisiais.

Su diržu neprivers

A.Kaspučio nuomone, tai, kad elito lenktynėse ("Tour de France", "Giro d'Italia", "Vuelta a Espana") mūsų šalies sportininkai – jau retenybė, yra opi Lietuvos dviračių sporto problema.

Karjera: A.Kasputis nuo 2000 m. dirba Prancūzijos komandos "AG2R La Mondiale" specialistų štabe. cyclisme.ag2rlamondiale.fr nuotr.

"Šiuo metu jaunimo, kuris galėtų ateiti į profesionalųjį sportą, reikalai liūdni. Gaila, kad jaunimas, nors aš manau, kad ne vien jaunimas, bet ir visa mūsų dviračių sporto struktūra nedirbo taip, kaip reikėtų. Neparengta sportininkų, kurie užpildytų spragas. Artėja I.Konovalovo, Ramūno Navardausko karjeros saulėlydis. Lieka tik Evaldas Šiškevičius. Kaip toliau bus – sunku pasakyti, – interviu LRT kalbėjo olimpinis čempionas. – Kita vertus, matome, kad visoje Europoje dviračių sportui atėjo sunkmetis, nebent išskyrus Italiją, Prancūziją ar Belgiją, kur ši šaka – itin populiari, kaip Lietuvoje – krepšinis. Keičiasi ir jaunimo prioritetai, o jeigu nenori minti dviračių, tai su diržu niekas neprivers."

Laukia 21 etapas

Dėl COVID-19 grėsmių "Tour de France" lenktynės vyks vėliau, nei įprastai: iš pradžių jos buvo numatytos birželio 27–liepos 19 dienomis, tačiau dėl pandemijos atidėtos.

Varžybas rengianti organizacija "Amaury Sport" pabrėžė: jeigu kurioje nors komandoje koronavirusu užsikrės bent du žmonės, ji bus eliminuota iš "Tour de France".

Iki šiol aukščiausias mūsų šalies dviratininkų pasiekimas "Tour de France" lenktynėse – Raimondo Rumšo trečia vieta 2002-aisiais.

Dviratininkams teks nuvažiuoti 21 etapą: trumpiausias bus paskutinis – 122 km, ilgiausias – dvyliktasis – 218 km. Aukščiausia viršūnė, kurią reikės įveikti – "Col de la Loze", 2 304 m (septynioliktas etapas).

Prizų fondą sudarys 2 mln. 293 tūkst. eurų (2019 m. buvo 2 mln. 292 tūkst. eurų). Kiekvieno etapo laimėtojas uždirbs 11 tūkst. eurų, o "Tour de France" čempionas – 500 tūkst. eurų (neįskaičius papildomų premijų).

Įvardijo favoritus

Po dukart "Tour de France" ir "Giro d'Italia" bei triskart "Vuelta a Espana" lenktynes laimėjusio ispano Alberto Contadoro nuomone, šių metų favoritas – 2019-ųjų čempionas 23-ejų kolumbietis Eganas Bernalis ("INEOS Grenadiers").

"Jis jau subrendęs profesionalas, be to, važiuos su itin stipria komanda, turės aukščiausio lygio pagalbininkų", – tvirtino A.Contadoras.

"Pergalė "Tour de France" – it narkotikas: kartą laimėjus, sėkmės norisi vėl ir vėl, – sakė E.Bernalis. – Šiemet staigmenų nebus: varžovai ir žiūrovai stebės kiekvieną mano judesį. Tačiau, man regis, nesvarbu, ar esi favoritas, ar niekam nežinomas debiutantas. Šios lenktynės – reikšmingiausias įrašas bet kurio dviratininko biografijoje."

A.Contadoras taip pat prognozuoja, kad daug šansų turės ir slovėnas Primožas Rogličius, Tomas Dumoulinas (abu – "Jumbo-Visma"), kolumbietis Nairo Quintana ("Arkea-Samsic").



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edita Juskaite

Edita Juskaite portretas
Nu anokia čia naujiena, mes iš Londono į Paryžių su dvirkom važiavom, du suaugę ir 13 metų mergaitė

Marius

Marius portretas
Dopingo prifarširuotų zombių varžybos. Va ks yra dviračių sportas.

...,trumpas AKCENTELIS i TEMA...

...,trumpas AKCENTELIS i TEMA... portretas
liaudyje yra SAKOMA... nuo neNORO VAISTU NERA...,cia AS!!! apie JAUNIMO neNORA MINTI DVIRACIU PEDALUS ir LAIMETI AUKSTAS VIETAS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių