Nuleista 2021-ųjų vandens motociklų sporto sezono uždanga: Baltijos šalių taurė liko Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Praėjęs savaitgalis Kupiškio mariose tapo neeiliniu įvykiu mūsų šalies sporto istorijoje – viename telkinyje išsiteko bei finalines sezono varžybas surengė vandens motociklų ir akademinio irklavimo atstovai. UIM Baltijos šalių taurės lenktynėse jėgas išbandė pajėgiausi Lietuvos, Latvijos, Estijos ir kitų valstybių atstovai, o Lietuvos irklavimo federacijos taurės trečiajame etape bei Kupiškio ilgo nuotolio regatoje, tradicinėje 6 tūkst. metrų distancijoje ištvermę demonstravo irkluotojai.

Idealios sąlygos finaliniam etapui

Po 6 metų pertraukos sugrįžusios prestižinės lenktynės „UIM Aquabike Baltic Cup 2021“ šiemet sulaukė Tarptautinės motorlaivių federacijos (Union Internationale Motonautique – UIM) pripažinimo, įtraukiant jas į tarptautinį varžybų kalendorių. Drauge su pajėgiausiais Lietuvos lenktynininkais prie starto linijos išsirikiavo ir svečiai iš Latvijos, Estijos, Ukrainos, Lenkijos, Baltarusijos, Suomijos, Portugalijos, Rumunijos bei Jungtinės Karalystės.

Greta asmeninių įskaitų skirtingose klasėse pilotai varžėsi ir dėl prestižinio trofėjaus – Baltijos šalių taurės. Čia rezultatus lėmė geriausi kiekvienos šalies atstovų rezultatai, pademonstruoti 6 skirtingose klasėse. Lietuvaičiai apgynė šeimininkų garbę – pelnė pirmąją vietą, surinkę 297 taškus ir vos penkiais taškais aplenkdami kaimynus Estus. Broliukai latviai (78 taškai) į namus sugrįžo su trečiosios vietos taure.

„Baltijos šalių taurės varžybos tapo tikru baigiamuoju akordu šių metų sezone. Esame dėkingi Kupiškio rajono savivaldybei už svetingą priėmimą. Galime drąsiai sakyti, kad čia turėjome idealias sąlygas tokio masto renginiui, kuris tapo tikra švente tiek dalyviams, tiek ir žiūrovams iš visos Lietuvos. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos palaikymas mums reiškia pripažinimą, o tuo pačiu ir papildomą motyvaciją populiarinant vandens motociklų sportą šalyje bei garsinant Lietuvos vardą svetur“, – kalbėjo varžybų organizatorius Mindaugas Mačiulaitis.

Savaitgalio lenktynių prologu tapo penktadienio pavakarę surengtos slalomo lenktynės. Runabout Sport GP1 kategorijoje geriausią individualaus plaukimo rezultatą užfiksavo Arnas Jakučionis (#26), Runabout Sport GP2 nepralenkiamas buvo Paulius Miliauskas (#14). Spark Sport klasės lyderio poziciją išlaikė nuo pat sezono pradžios pirmavęs estas Henri Koppas, o Spark Hobby – vos keliomis dešimtosiomis sekundės dalimis brolį Paulių aplenkęs Lukas Baguckas. Spark Ladies nugalėtojos laurus nuskynė Viktorija Jasiūnaitė.

Sieks pratęsti tradiciją

Baltijos šalių taurės lenktynės tapo ir finaliniu Lietuvos Aquacross čempionato etapu. Patyrusių vandens motociklų sporto meistrų gretas šįkart papildė ir jaunieji lenktynininkai, susirungę specialiai jiems dedikuotoje SKI Junior GP3 klasėje (stovimi vandens motociklai). Jauniausiam dalyviui – Nojui Jarusevičiui (#12) – vos aštuoneri. Čia nugalėtojo laurus nuskynė keturiolikmetis iš Estijos – Marten Sten (#22). Tarp mūsų šalies pilotų aukščiausią tempą demonstravo praėjusių metų Lietuvos čempionas Grantas Gurkšnys (#5), trečią vietą užėmė Astra Gurkšnytė (#55).

Tarp patyrusių profesionalų, galingiausioje Runabout GP1 klasėje nugalėtojo laurus nuskynė Nerijus Juodis (#4). Kaunietis kitu vandens motociklu pergalingai pasirodė ir Runabout GP3 gretose.

Gausiausioje Runabout GP4 kategorijoje tarp 12 dalyvių greičiausią tempą pademonstravo Estijos lenktynininkas Henri Koppas (#2), o antroje vietoje finišavo jo tautietė Katriin Nilbe (#3), tapusi užtikrinta lydere ir tarp visų dalyvių moterų – Runabout Ladies GP4 klasėje.

Runabout GP2 nugalėtojas – Voicech Tatol (#22), o Runabout Open – Nerijus Stašinskas (#9).

Kiek kuklesnės, bet ne mažiau ambicingos kovos virė ir tarp stovimų vandens motociklų pilotų Ski GP1, Ski GP2 bei Ski GP3 klasėse. Čia vienvaldžio lyderio poziciją užsitikrino jaunasis vandens motociklų sporto virtuozas iš Estijos, daugkartinis pasaulio ir Europos čempionas Mattias Reinaas (#22). Septyniolikmetis nepaliko vilčių nei savo tautiečiams, nei Latvijos ir mūsų šalies sportininkams.

„Galimybė lenktyniauti su pajėgiais užsienio šalių varžovais suteikia neįkainojamos patirties. Galinga Estijos ir Latvijos atstovų konkurencija verčia gerokai pasistengti ir skatina tobulėti. Šiai dienai mūsų sportininkams tai ypač svarbu, nes lietuviai vis dažniau ryžtasi išbandyti jėgas Europos bei pasaulio čempionatuose, kur būtinas itin aukštas meistriškumo lygis. Darysime viską, kad po ilgokos pertraukos atgimusios prestižinės Baltijos šalių taurės varžybos vėl taptų kasmetine tradicija, sutraukiančia solidžias dalyvių gretas prie starto linijos“, – teigė Lietuvos vandens motociklų sporto federacijos prezidentas Tomas Gurkšnys.

Renginį praturtino irklavimo regata

Rudenišką sporto šventę šeštadienį savo dalyvavimu papuošė irkluotojai – daugiau kaip trys dešimtys laivų ir dukart tiek įgulų narių iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių bei patys šeimininkai kupiškėnai. Aštuntą kartą surengta kasmetinė Kupiškio ilgo nuotolio regata išsiskiria savo 6 kilometrų ilgio distancija. Be to, tai vienintelės varžybos, kuriose sportininkai startuoja bendrai, visos valčių klasės kartu.

„Vandens motociklai ir akademinis irklavimas iš pažiūros gali atrodyti visiškai priešingos sporto šakos, tačiau praėjusio savaitgalio varžybos tapo įrodymu, kad bendri tikslai ir darnus tarpusavio darbas gali duoti puikių rezultatų. Esu dėkingas organizatoriams, sportininkams ir visiems kupiškėnams, kurie savo dalyvavimu prisidėjo, kad savo mieste turėtume dar vieną gražią sporto šventę. Tikiu, kad tie keli šimtai čia viešėjusių svečių dar ne kartą sugrįš į mūsų svetingą kraštą“, – sveikindamas sportininkus su 2021-ųjų sezono kulminacija, sakė Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas.

Kupiškio ilgo nuotolio regatos ir LIF taurės III etapo nugalėtojais vienviečių valčių klasėse tapo Dovilė Rimkutė ir Martynas Vaitkevičius, jaunių grupėje nugalėjo Jolanta Sinkevičiūtė ir kupiškėnas Domantas Riauba. Porines dvivietes greičiausiai irklavo šiaulietės Vytautė Mikalauskaitė ir Greta Valiukevičiūtė bei kauniečiai Arnoldas Voznikas ir Aidas Greivys. Porinių dviviečių mix valčių klasėje nugalėjo kupiškėnai Miglė ir Laimis Tamošiūnai. Kauniečių įgulos buvo greičiausios vyrų ir moterų porinių keturviečių valčių klasėje.

LIF taures po trijų etapų, vykusių Drėvernoje, Šiauliuose ir Kupiškyje vienviečių valčių klasėje iškovojo kaunietė Dovilė Rimkutė ir birštonietis Paulius Černevičius. Dviviečių be vairininko valčių klasėje LIF taures iškovojo klaipėdiečiai Valdas Venckus ir Benas Volkovas bei jungtinė Vilniaus ir Šiaulių merginų įgula Martyna Kazlauskaitė ir Raminta Morkūnaitė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių