Olimpiada – žmonijos pergalė prieš negandas

"Mes nebesvarstome – ar žaidynės vyks. Dabar pagrindinis klausimas – kaip jos vyks?" – sakė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovas Thomas Bachas. Pasitarime dalyvavo ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Paskleidė netiesą?

Šią savaitę britų dienraštis "The Times" pacitavo neįvardytą Japonijos vyriausybės šaltinį, esą dėl komplikuotos COVID-19 pandemijos ir neigiamų jos tendencijų jau kartą atidėtos Tokijo olimpinės žaidynės šiemet vis tiek neįvyks.

"Tai netiesa. Mes stebime pokyčius pasaulyje, tačiau, kol nėra jokių kitų sprendimų, darome viską, kad būtų tinkamai pasiruošta olimpiadai", – pareiškė Japonijos vyriausybės generalinio sekretoriaus pavaduotojas Manabu Sakai'us.

Į "The Times" publikaciją netiesiogiai sureagavo ir Japonijos premjeras Yoshihide Suga.

"Esu pasiryžęs įgyvendinti saugias Tokijo žaidynes kaip įrodymą, kad žmonija bus įveikusi virusą", – teigė Y.Suga, nors konkrečiai ir nepaneigė "The Times" pranešimo.

Skiepai – neprivalomi

"Mūsų tikslas – surengti saugias olimpines žaidynes Tokijuje ir išsaugoti olimpinių žaidynių dvasią. Mes tikime ir pasitikime savo partneriais Japonijoje ir esame tikri, kad Tokijo olimpiada taps vienybės ir pergalės simboliu", – užtikrino TOK prezidentas T.Bachas.

Mūsų tikslas – surengti saugias olimpines žaidynes Tokijuje ir išsaugoti olimpinių žaidynių dvasią.

Jis akcentavo, kad TOK ir Tokijo olimpinių žaidynių organizacinis komitetas glaudžiai dirba su Japonijos vyriausybe, Tokijo valdžia ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

TOK vadovas dar kartą patikino, kad COVID-19 vakcinos olimpinių žaidynių dalyviams nebus privalomos, tačiau paragino, esant galimybei, prieš olimpines žaidynes pasiskiepyti.

"Vakcina yra labai svarbi, tai viena iš priemonių, siekiant užtikrinti žaidynių dalyvių saugumą, sukurti saugią aplinką ne tik svečiams, bet ir Japonijos gyventojams", – kalbėjo T.Bachas.

Paskiepytiems sportininkams bus taikomi tokie pat reikalavimai, kaip ir nevakcinuotiems.

Testų bus daug

Anksčiau per TOK seminarą, kuriame dalyvavo Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) olimpinio sporto direkcijos atstovai, buvo aptarta, kaip saugiai galėtų vykti Tokijo olimpinės žaidynės.

TOK specialistai informavo, kad tiek sportininkams, tiek delegacijų atstovams COVID-19 testai bus privalomi prieš išvykimą iš savo šalies, atvykus į oro uostą Japonijoje ir prieš apsigyvenant olimpiniame kaimelyje.

Varžybų dalyviams koronaviruso testai bus atliekami ir gyvenant olimpiniame kaimelyje. Į jį sportininkai galės atvykti tik likus 5 dienoms iki savo starto, o išvykti – per 48 valandas po savo varžybų pabaigos.

Sprendimas, ar į varžybas Tokijo olimpinėse žaidynėse bus įleidžiami žiūrovai, turėtų būti priimtas iki kovo mėnesio.

Ribos žmonių srautus

Pasaulio žiniasklaida atkreipia dėmesį į tai, kad nei Japonija, nei TOK nesuinteresuotas dar kartą nukelti ar išvis atšaukti olimpines žaidynes.

Vien tai, kad renginys jau buvo perkeltas iš 2020-ųjų į 2021-uosius, kainavo 16 mlrd. JAV dolerių.

Teigiama, kad TOK ir Japonija ruošia ypatingą saugių žaidynių variantą – prireikus labai sumažinti ar apriboti žmonių judėjimo srautus, o kraštutinis sprendimas – varžybos vyktų be žiūrovų.

Tai, kad rengiamas alternatyvus olimpiados formatas (kai kurių sporto šakų varžybas perkelti į kitas šalis ar išplėsti jų tvarkaraštį), kol kas nepatvirtino jokie šaltiniai.

Tačiau šiuo metu COVID-19 pandemijos situacija Japonijoje tokia: mažiausiai iki vasario 7-osios Tokijuje ir kai kuriose kitose prefektūrose galios ypatingos padėties režimas. Tarp griežtų sąlygų – draudimas organizuoti pramoginius renginius.

Ekspertai abejoja, ar realus japonų užmojis – per artimiausius 2–3 mėnesius paskiepyti nuo koronaviruso daugumą šalies gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių