Organizatoriai: užpildyti visas žiūrovų vietas per Tokijo olimpiadą bus „labai sunku“

Per Tokijo olimpines žaidynes bus „labai sunku“ užpildyti visas vietas stadionuose, trečiadienį perspėjo olimpiados vadovė, vyriausybei iki birželio atidėjus sprendimą dėl sirgalių skaičiaus.

Anksčiau pirmąkart per olimpinių žaidynių istoriją jas buvo uždrausta tiesiogiai stebėti užsieniečiams žiūrovams, o sprendimas dėl Japonijoje gyvenančių sirgalių turėjo būti paskelbtas balandžio pabaigoje.

Tačiau liekant mažiau nei trims mėnesiams iki atidarymo ceremonijos, kai kuriose šalies dalyse, įskaitant Tokiją, galioja dėl koronaviruso įvesta nepaprastoji padėtis, o organizatoriai teigia, kad jiems reikia daugiau laiko. Pagal dabartinį grafiką, atidarymo ceremonija įvyks liepos 23 dieną.

„Žvelgdami į besikeičiančią situaciją dėl vidaus sergamumo statuso, susijusio su naujomis atmainomis, sutarėme, kad sprendimas dėl žiūrovų talpos olimpinėse ir parolimpinėse arenose bus priimtas birželį“, – po trečiadienį surengtų aukščiausio lygio derybų pranešė už žaidynes atsakingi pareigūnai.

Tuo metu olimpiados vadovė Seiko Hashimoto (Seiko Hašimoto) „mažai tikėtina“ pavadino perspektyvą, kad sirgaliai šiemet galės užimti visas vietas, kaip būdavo anksčiau.

„Turime stebėti situaciją ir į ją atsižvelgti. Suprantu, kad šiuo metu būtų labai sunku užpildyti visas vietas“, – sakė ji.

Siekdami saugiai surengti šį didžiulį sporto renginį, organizatoriai taip pat paskelbė naujas COVID-19 taisykles sportininkams, numatančias, be kita ko, kasdienį testavimą. Anksčiau planuota, kad tyrimai bus atliekami kas ketvirtą dieną.

Tiek sportininkai, „tiek visi, būsiantys arti atletų, bus kasdien testuojami, siekiant sumažinti pavojų, kad bus nenustatytų teigiamų atvejų, galinčių prisidėti prie viruso platinimo“, nurodė olimpiados pareigūnai.

Olimpinių žaidynių dalyvių taisyklės taip pat apims draudimus naudotis viešuoju transportu ir valgyti restoranuose.

Olimpiados organizatoriai tikisi, jog griežtesnės taisyklės padės įtikinti daugiau japonų palaikyti 2020 metų žaidynių organizavimą. Remiantis apklausomis, didžioji dalis visuomenės pasisako už renginio atšaukimą ar už tolesnį jo atidėjimą.

„Esame pasirengę kartu su jumis imtis visų būtinų priemonių, kad sumažintumėte riziką, o japonai jaustųsi saugūs“, – derybų pradžioje pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovas Thomas Bachas (Tomas Bachas).

„Mūsų svarbiausias prioritetas yra užtikrinti sveikatos apsaugą ir saugumą visiems: ne tik olimpinių žaidynių dalyviams, bet, visų pirma, mūsų maloningiems šeimininkams – japonams“, – pridūrė jis.

Koronaviruso protrūkis Japonijoje yra gana riboto masto: iki šiol šalis užfiksavo kiek daugiau nei 10 tūkst. mirties atvejų, bet šiuo metu grumiasi su nauja susirgimų banga, kurią ekspertai laiko ketvirtąja.

Balandžio 25 dieną Tokijuje ir dar trijose vietovėse buvo paskelbta nauja nepaprastoji padėtis, o vyriausybės vyriausiasis patarėjas medicinos klausimais Shigeru Omi (Šigerus Omis) trečiadienį perspėjo, jog netrukus turėtų prasidėti diskusijos, kaip būtų galima surengti žaidynes, jei iki vasaros išliks aukštas sergamumas.

„Labai svarbu yra tai, kokia yra susirgimų padėtis ir kiek apkrauta yra medicinos sistema“, – parlamente kalbėjo Sh. Omi, atsakydamas į vieno opozicijos deputato klausimą.

„Manau, kad atėjo laikas rengi diskusijas dėl olimpinių žaidynių“, – pridūrė ekspertas, bet neparagino renginį atšaukti ar atidėti.

Olimpiados organizatoriai tvirtina, kad tebėra įmanoma surengti saugias žaidynes, o S. Hashimoto praėjusią savaitę pareiškė, jog šiuo metu „negalvojama apie atšaukimą“.

Kovą japonų valdžia priėmė beprecedentį sprendimą neįsileisti užsienio sirgalių, siekdama sumažinti viruso plitimo riziką.

Pernai atidėjus žaidynes, šalyje dar neatsinaujino bilietų pardavimas. Organizatorių duomenimis, Japonijoje iš viso parduota apie 4,48 mln. bilietų į Olimpiadą ir dar beveik milijonas į – paralimpines žaidynes.

Bilietus įsigijusiems užjūrio aistruoliams grąžinami pinigai, o, kaip pranešė organizatoriai, visi bilietus Japonijoje nusipirkę asmenys taip pat galės juo grąžinti, jei bus sumažintas leistinas dalyvių skaičius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių