Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulis vėl kalbėjo apie R. Navardauską

2013-05-26 21:23
Pasaulis vėl kalbėjo apie R. Navardauską
Pasaulis vėl kalbėjo apie R. Navardauską / afp nuotr.

Ramūnas Navardauskas per paskutines dvi savaites buvo dažniausiai pasaulio žiniasklaidos linksniuojamas Lietuvos sportininkas, nors jis nepasiekė fenomenalaus rekordo, neįsivėlė į dopingo skandalą – tik laimėjo vieną daugiadienių dviračių lenktynių etapą.

Aplenkė grandus

Lenktynės – neeilinės: vienos iš trijų prestižiškiausių planetoje „Giro d'Italia“.

25-erių R.Navardauskas, atstovaujantis JAV komandai „Garmin-Sharp“, triumfavo 11-ajame etape, 182 km nuvažiavęs per 4 val. 23 min. 14 sek. ir aplenkęs tokius dviračių sporto asus kaip triskart olimpinį čempioną Bradley Wigginsą ar 2011-ųjų „Tour de France“ nugalėtoją Cadelį Evansą.

Kaip tai įvyko?

Po 10-ojo etapo, kai kova kalnuotoje vietovėje išsunkė daug jėgų, dauguma favoritų, taip pat ir tąkart bendrojoje įskaitoje pirmavęs italas Vincenzo Nibali, tikėjosi, kad 11-ajame etape niekas perdaug nesiplėšys, nebent susidarys vadinamųjų bėglių grupė.

Bėglių buvo net dvi dešimtys, tarp jų – tokios taktikos mėgėjai ir meistrai kolumbietis Leonardo Duque, ispanas Juanas Jose Acebo Cobo, venesuelietis Jacksonas Rodriguezas. Iki finišo likus maždaug 50 km, pamėgino atsiplėšti vokietis Patrickas Gretschas, tačiau netrukus jį pasivijo R.Navardauskas ir italas Danielis Ossas.

Įveikiant paskutinę įkalnę lietuvis nesuteikė jokių vilčių D.Ossui. Trečiasis finišavo italas Stefano Pirazzi.

Pergalė įkalnėje

„Pirmoji etapo dalis – nuokalnės, priešinis vėjas, tad pabėgti nuo pagrindinės grupės buvo sudėtinga. Kai prasidėjo įkalnės, situacija pasikeitė. Prieš lemiamą spurtą stebėjau, kaip elgsis D.Ossas. Žinojau, koks jis stiprus įkalnėse. Kelis kartus padidinau greitį, jis atsakė tuo pačiu. Tuomet dar agresyviau šoviau pirmyn ir netrukus apsidairęs pamačiau, kad esu vienas“, – apie lemiamą ataką kalbėjo R.Navardauskas.

„Esu patenkintas antrąja vieta. Navardauskas – labai stiprus varžovas, jis nusipelnė pergalės“, – pripažino D.Ossas.

„Tai, ką pasiekė Ramūnas – įspūdinga, tačiau jis manęs nenustebino, nes daug ir sunkiai dirba. Džiaugiuosi, kad esame komandos draugai“, – teigė dėl sveikatos problemų iš lenktynių pasitraukęs „Garmin-Sharp“ lyderis, 2012-ųjų „Giro d'Italia“ nugalėtojas kanadietis Ryderis Hesjedalis.

R.Navardausko galimybėmis dviračių profesionalų bendruomenė įsitikino ir pernai, kai iš Šilalės rajono kilęs vaikinas tapo pirmuoju Lietuvos dviratininku, du etapus vilkėjusiu rožinius „Giro d'Italia“ lyderio marškinėlius, tačiau tąkart lietuvio sėkmę lėmė jo komandos pergalė atskirojo starto lenktynėse ir 25-oji vieta penktajame etape.

„Šį kartą aš pats iškovojau pergalę, todėl ji man ypač brangi“, – pabrėžė Ramūnas.

Tarp 10-ies kovingiausiųjų

Iki šiol po vieną „Giro d'Italia“ lenktynių, kurios su „Tour de France“ ir „Vuelta a España“ sudaro didžiąją „Grand Tours“ supertrijulę, etapą buvo laimėjęs klaipėdietis Tomas Vaitkus (2006 m.) ir Ignatas Konovalovas (2009 m.).

Be to, šiemet R.Navardauskas 1-ąjį „Giro d'Italia“ etapą baigė 15-asis, 2-ąjį (su komanda, atskirojo starto lenktynes) – 7-asis, 12-ąjį – 26-asis, 13-ąjį – 16-asis, 16-ąjį – 4-asis, o 17-ąjį – 2-asis, nusileidęs tik italui Giovanni Visconti.

Iki varžybų pabaigos likus trims etapams, lietuvis bendrojoje įskaitoje buvo 85-asis, jį nuo lyderio V.Nibali skyrė 2 val. 14 min. ir 11 sek.

„Giro d'Italia“ finišuos rytoj Brešijos mieste.

Tarp pretendentų į geriausiajam jaunajam (iki 25 m.) dviratininkui skiriamus baltuosius marškinėlius („maglia bianca“) R.Navardauskas buvo 14-asis, į „Kalnų karaliaus“ trofėjų („maglia azzura“) – 12-asis, o į prizą už kovingumą su 20 taškų – 9-asis.

Aukojasi komandai

Pernai 79-ajame pasaulio dviračių sporto plento čempionate R.Navardauskas pasiekė istorinį Lietuvai rezultatą – grupinėse lenktynėse užėmė 8-ąją vietą.

Londono olimpiadoje pasirodyta kukliau: 21-oji vieta asmeninėse lenktynėse ir 46-oji – grupinėse.

„Ramūnas – labai pajėgus dviratininkas, – tvirtino Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Artūras Kasputis. – Darbui jis visuomet atiduoda 100 procentų savo galimybių ir negalvoja, kas bus rytoj ar poryt. Kartą per varžybas Danijoje jis stipriai atitrūko nuo varžovų ir pelnė papildomų taškų, tačiau išeikvojo pernelyg daug jėgų, todėl krimtosi, kad komandinėse lenktynėse negalėjo tinkamai padėti savo draugams. Ramūnas – komandinio darbo žmogus, pirmiausia aukojasi kolektyvo, ne asmeniniams tikslams. Ateityje jis gali tapti didžiu lenktynininku.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų