Pereiti į pagrindinį turinį

Paskui "Žalgirį" į VTB lygą – ir vilniečiai

2010-04-15 10:04
Paskui "Žalgirį" į VTB lygą – ir vilniečiai
Paskui "Žalgirį" į VTB lygą – ir vilniečiai / CSKA nuotr.

Stipriausi Lietuvos krepšinio klubai - "Žalgiris" ir "Lietuvos rytas" – kitą sezoną tikriausiai sukryžiuos ietis ir Rusijos įkurtoje Vieningojoje lygoje.

VTB lyga plečiasi

Antrojo pagal dydį Rusijos banko "VnešTorgBank" (VTB) remiamos Vieningosios krepšinio lygos (arba VTB lygos) generalinis direktorius Andrejus Širokovas paskelbė, kad kitą sezoną varžybose dalyvaus mažiausiai 12, o gal net 16 ar 18 komandų.

Tarp jų turėtų būti ir abu mūsų šalies grandai – "Žalgiris" ir "Lietuvos rytas".

Žalgiriečiai jau rungtyniavo VTB lygos atidarymo "Promo" taurės varžybose, kuriose 2008-aisiais užėmė 5-ąją vietą. 2009-aisiais "Žalgiris" pateko į pirmojo sezono finalo ketvertą ir šiemet sausį Kauno sporto halėje, pusfinalyje 65:75 pralaimėjęs Kazanės "Uniks" ir 78:72 įveikęs Maskvos srities "Chimki" ekipą, liko trečias.

Čempionu tapo Maskvos CSKA klubas, finale 66:55 nugalėjęs Valdemaro Chomičiaus treniruojamą "Uniks".

Šį sezoną VTB lygoje jėgas taip pat išmėgino "Doneck" ir Mariupolio "Azovmaš" (Ukraina), Talino "Kalev" (Estija) ir Rygos VEF (Latvija) krepšininkai.

Spyriojosi, bet persigalvojo

"Lietuvos rytas" – vienas galimų VTB lygos naujokų. Jei gegužę Vieningosios lygos taryba patvirtins 12 ekipų sudėtį, be vilniečių, į turnyrą turėtų būti priimtas ketvirtasis Rusijos klubas ir po vieną Lenkijos ir Suomijos ekipą.

Lenkams atstovautų Tomo Pačėso treniruojamas Gdynės "Asseco Prokom", kuris irgi yra dalyvavęs "Promo" taurės varžybose.

Vilniaus komanda jau buvo kviečiama į VTB lygą, tačiau 2008-ųjų rudenį atsisakė.

"Tikrai nedalyvausime jokiame Rusijos krepšinio pagrindu organizuojamame turnyre, kuris sujaukia Europos krepšinio sistemą. Be to, turime gerai dirbantį, stiprų ir konkurencingą trijų Baltijos šalių sukurtą produktą – BBL čempionatą – ir nesiblaškysime", – tada interviu to paties pavadinimo dienraščiui kalbėjo "Lietuvos ryto" klubo valdybos pirmininkas Jonas Vainauskas.

Vakar vienas VTB lygos tarybos narių, Rusijos krepšinio federacijos (RKF) prezidentas Sergejus Černovas patvirtino, kad jau yra gautas oficialus Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempiono prašymas priimti į Vieningąją lygą.

Klubai gali uždirbti

VTB lygos privalumus pripažino visos joje praėjusį sezoną rungtyniavusios komandos.

"Aš asmeniškai džiaugiuosi, kad yra toks turnyras. Mes visada laikėmės nuostatos žaisti su aukščiausio lygio varžovais. Komandos Vieningoje lygoje – neeilinės, rimtos ir, manau, mūsų jaunai komandai tai labai gera praktika", – dienraščiui yra sakęs "Žalgirio" klubo prezidentas Arvydas Sabonis.

"VTB lygos varžybos – vienos iš dviejų, kuriose dalyvaudami šiek tiek papildome savo biudžetą, o ne vien išlaidaujame", – pabrėžė CSKA klubo prezidentas Andrejus Vatutinas.

Pernai Vieningosios lygos sezono biudžete buvo 28 mln. rublių (per pustrečio mln. litų). Vienų rungtynių prizų fondas – 1 mln. rublių (daugiau nei 90 tūkst. litų), ekipai nugalėtojai teko 60 proc., pralaimėjusiai – 40 proc.

Per visą VTB lygos sezoną "Žalgiris laimėjo 6 dvikovas ir 2 pralaimėjo.

Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad panašus Vieningosios lygos biudžetas numatytas ir 2010–2011 m. sezonui.

Spaudžia į kampą BBL

Rusijos krepšinio strategai, anksčiau tvirtinę, kad VTB lyga nesirengia konkuruoti nei su Europos krepšinio lygų sąjungos (ULEB) Eurolyga ar ULEB taurės turnyru, nei su Baltijos krepšinio lyga (BBL), pastaruoju metu keičia savo formuluotes.

"Ši lyga stipresnė už BBL. Mūsų projektas – patrauklesnis", – neseniai pareiškė RKF vadovas S.Černovas, užsiminęs ir apie planus ateityje organizuoti Rytų Europos klubų čempionatą.

Vis daugiau abejonių – verta toliau dalyvauti BBL čempionate ar ne – turi "Žalgiris".

"Mes kol kas svarstome paskutinį BBL pasiūlymą pradėti turnyrą nuo atkrintamųjų varžybų. Apskritai, neskubame apsispręsti. Dėliojame visus "už" ir "prieš" bei norime išgirsti daugiau argumentų iš pačių organizatorių – kodėl mūsų komandai derėtų žaisti BBL, kokius perspektyvos planus rengia ši lyga. Dėl VTB lygos viskas aišku: konkretūs finansai, stiprios komandos, didelis žiūrovų dėmesys", – sakė dienraščiui "Žalgirio" klubo generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

Jeigu su BBL Lietuvos klubai gali elgtis kaip panorėję, tai gerokai sudėtingiau jiems bus laviruoti tarp VTB ir Eurolygos. Pastarosios vadovai su Jordi Bertomeu priešakyje atidžiai seka rusų įkurtos lygos ir Eurolygoje žaidžiančių ekipų veiksmus. Ne paslaptis, kad rusų bandymas suburti daugiau Eurolygos komandų po savo vėliava nekelia J.Bertomeu susižavėjimo.

Tačiau kol VTB lyga nestos skersai kelio Eurolygai, tol jų santykiai bent išoriškai išliks diplomatiški. Tačiau S.Černovas yra viešai užsiminęs, kad VTB gali sudaryti konkurenciją Eurolygai.

Susidomėjo ir suomiai

Neoficialių šaltinių duomenimis, VTB lygoje turėtų pasikeisti Latvijos ir Estijos atstovai, nes Rygos VEF ir Talino "Kalev" lygiu buvo nepatenkinti Rusijos krepšinio milžinai, pirmiausia – CSKA ir "Chimki".

Todėl pakviestos "Ventspils" ir Tartu "Rock" komandos.

Neaišku, kas, be "Azovmaš", reprezentuos Ukrainą. Subyrėjusio "Doneck" klubo vieta pasiūlyta "Promo" taurės varžybose dalyvavusiam "Kyiv", nors pirmiausia pageidautinas – Kijevo "Budyvelnik", tačiau "Budyvelnik" labiau rūpi Eurolyga.

Didžiausia intriga – kol kas neatskleidžiamas kandidato iš Suomijos vardas.

Spėjama, kad tai galėtų būti "Korisliiga" vidutiniokė Espo "Honka", galinti supiršti VTB lygą su telekomunikacijų milžine "Nokia" ar su kompanija "Neste" – viena iš Rusijai svarbaus dujotiekio "Nord Stream" idėjos bendrautorių (kartu su rusų "Gazprom").

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų