Klaipėdietis N. Kanišauskas: iš ringo – pilotuoti lėktuvo

Klaipėdietis „Varpo“ gimnazijos abiturientas savo sportiniais pasiekimais stebina ne tik mokytojus, tačiau ir visą kovinio sporto bendruomenę. Daugkartinis Lietuvos bei Baltijos šalių čempionas Naglis Kanišauskas jau spėjo žengti ir į profesionalų ringą.

Sportuoja nuo vaikystės

N.Kanišauskas sportuoti pradėjo nuo šešerių metų, kai pirmą kartą tėvai nuvedė į karatė treniruotes.

„Karatė sporto šaką pasirinkau dėl disciplinos ir dėl to, kad buvo galima smūgiuoti kojomis. Vėliau išmėginau sambo imtynes. Man visada patiko kontaktas su priešininku, turbūt todėl vėliau pasirinkau mišrius kovos menus (MMA). Ten leidžiami koviniai veiksmai tiek stovint, tiek ir gulint. Įvairių kovinių sporto šakų mišinys. Pirmoji mano dvikova įvyko tik po šešerių metų, kai sukako 12 metų“, – prisiminė N.Kanišauskas.

Technika: klaipėdiečio (dešinėje) smūgiai kojomis dvikovose varžovus varo į neviltį. (Asmeninio archyvo nuotr.)

Klaipėdiečio kitos sporto šakos neviliojo. Jam rūpėjo tik kontaktinis sportas, dvikovos.

„Kažkada bandžiau žaisti krepšinį, tačiau neprilipo man nei šis, nei kitos sporto rūšys. Dabar smūgiavimo techniką tobulinu sporto klube „Titanikas“ su treneriais Vasilijumi Nevolia ir Maksimu Nevolia. Imtynių veiksmus gerinu „ATM Klaipėda“ braziliškajame džiudžitsu klube pas trenerį Alaną Bogužą“, – teigė Naglis.

Treniruotes derina su mokslais

N.Kanišauskui šis pavasaris yra ypač įtemptas, kadangi vaikinas ruošiasi abitūros egzaminams ir kovoms profesionalų ringe.

„Planuoju laikyti fizikos, matematikos, lietuvių kalbos, geografijos bei anglų kalbos egzaminus. Rinksiuosi Orlaivių pilotavimo studijas Vilniuje ir ateityje planuoju pilotuoti keleivinį lėktuvą. Kai pradėjau mokytis „Varpo“ gimnazijoje, tai mokytojai buvo nusistatę, kad esu sportininkas ir mokslai man nerūpės, tačiau dabar požiūris pasikeitė ir sulaukiu palaikymo iš jų, paklausia, kaip sekėsi varžybose“, – džiaugėsi abiturientas.

Norint tapti stipresniam, reikia kovoti su stipresniais priešininkais.

Gegužės 3 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje klaipėdietis vėl žengs į profesionalų ringą, kuriame priims varžovo iš Ukrainos iššūkį: „Dabar įtemptai ruošiuosi šiai dvikovai, su treneriais analizuojame varžovo stipriąsias ir silpnąsias puses. Tai bus mano ketvirtoji profesionali kova. Iš viso esu dalyvavęs 70 mėgėjų, 10 pusiau profesionalų bei trijose aukščiausios klasės profesionalų kovose. Norint tapti stipresniam, reikia kovoti su stipresniais priešininkais.“

Neturi autoritetų ir prietarų

Kovotojas iš uostamiesčio teigė nesilygiuojantis į pasaulinio lygio kovinio sporto žvaigždes.

„Man visiškai nesvarbu, su kuo kovoti. Neseku internete kažkokių garsių sportininkų. Stengiuosi prieš lipdamas į ringą negalvoti apie varžovą, nesureikšminti jo titulų. Bandau pabūti tyloje, susikaupti, neklausyti muzikos, savotiškai pamedituoti. Prietarais netikiu“, – sakė Naglis.

Svorio kategorijoje iki 85 kg kovojančiam klaipėdiečiui mityba yra be galo svarbi.

„Kadangi man nereikia dažnai mesti svorio, tai pasitaiko ir tų juodų dienų, kai palepinu save greitojo maisto restoranų patiekalais, tačiau prieš varžybas stengiuosi valgyti tik sveiką maistą. Kartą Kaliningrade likus dienai iki dvikovos gėriau kolą ir ringe jaučiausi sunkesnis nei tada, kai gėriau tik vandenį. Nuo vandens jaučiausi žymiai ištvermingesnis, todėl stengiuosi mitybai skirti vis didesnį dėmesį“, – pasakojo klaipėdietis.

Pasigedo valdžios atstovų dėmesio

Klaipėdos sporto klubo „Titanikas“ treneris V.Nevolia apgailestavo, kad nesulaukia didesnio valdžios atstovų dėmesio.

„Mūsų klubo veiklą nesunku įvertinti vien tik pažvelgus į sportininkų iškovotus trofėjus. Auklėtiniai dalyvauja varžybose Rusijoje, Latvijoje, Lietuvoje. Specialistams ir ekspertams, matyt, tai neįdomu. Kodėl šie vaikai liko be finansavimo? Kuo jie blogesni už kitus? „Titanike“ sportuoja vaikai ir iš globos namų. Jiems leidžiama nemokėti už treniruotes. Visas varžybų, vizų išlaidas apmoku iš savo asmeninės kišenės. Norėčiau, kad valdžios dėmesys į jaunus sportininkus būtų nukreiptas ne tik tada, kai reikia fotografuotis prie iškovotų trofėjų. Jeigu valdžios atstovai rūpinasi vaikų užimtumu, tai kodėl negali bent iš dalies prisidėti prie jų pergalių?“, – svarstė treneris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastebejimui

Pastebejimui portretas
Trūksta išprusimo kai kam tai yra tokiam komentatoriui

Pastebejimas

Pastebejimas portretas
Snukių trankymas kitiems nėra ir nebus garbingas sportas ir būtų neteisinga ji remti iš mokesčių mokėtojų lėšų ! Kur tai matyta, kad niokojimas kito žmogaus yra normalu?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių