Pirmąkart po dešimtmečių – ledo ritulio derbis Kaune

  • Teksto dydis:

„To dar nebuvo“, – būtų galima sakyti, jei kalbėtume apie pastaruosius keliolika metų. Dvi Kauno komandos Nacionalinėje ledo ritulio lygoje. Dvi komandos, besidalinančios ta pačia namų arena arena. Lapkričio 13 d. Kauno ledo arenoje „Baltų ainiai“ pirmąkart lazdas surems trečią sezoną skaičiuojanti komanda „Kaunas Hockey“ ir pirmenybių debiutantai, jungtinė „Baltų ainių“ ir Klaipėdos „Baltijos“ ekipa.

Visgi ledo ritulio istorija Lietuvoje skaičiuoja jau beveik šimtą metų – ir prasidėjo ji laikinojoje sostinėje. Pirmajame Lietuvos ledo ritulio čempionate 1926 m. dalyvavo keturios komandos. „Pirmuosius keletą metų stipriausi buvo LFLS (Lietuvos fizinio lavinimosi sąjunga), vėliau ir ledo ritulyje, ir futbole kilo LGSF (Lietuvos gimnastikos ir sporto federacija)“, o Pirmosios respublikos pabaigoje paskutiniais Lietuvos meisteriais tapo „Tauras“, – prisimena Kauno ir Pirmosios respublikos sporto istorijos tyrinėtojas Robertas Čerškus.

Sovietų okupuotoje Lietuvoje sporto klubai buvo steigiami prie dažnos gamyklos ar fabriko. XX a. 6-ajame dešimtmetyje kaunietiškuose derbiuose susitikdavo „Kauno Audiniai“ ir „Inkaras“, vėliau – „Staklės“ ir „Pluoštas“. „Na, o Kauno kultūros instituto „Atletas“ nuolat gadindavo visiems nervus ir atimdavo reikalingus taškus“, – šios sporto šakos istoriją prisimena kadaise klubo „Staklės“ garbę gynęs Jevgenijus Rancevas.

Prieš tris-keturis dešimtmečius aršiausios Lietuvos ledo ritulio kovos vis dar vykdavo tarp Kauno komandų: „Tuomet Elektrėnų „Energija“ tik pradėjo žaisti, Klaipėdos „Baltija“ pirmąjį sezoną žaidė antroje lygoje, ir tik vėliau, sustiprinusi sudėtį legionieriais, ėmė visus triuškinti“, – pasakoja Jevgenijus Rancevas, šiandien dirbantis „Kaunas Hockey“ klube. Aukščiausiame divizione sovietų okupuotoje Lietuvoje taip pat kovėsi „Kauno audiniai“, „Inkaras“, „Pluoštas“, „Atletas“ – visos šios komandos, taip pat „Staklės“, yra buvusios Lietuvos čempionėmis.

Šis sezonas dar tik prasidėjo, tad sudėtinga prognozuoti, kokia situacija Nacionalinės ledo ritulio lygos lentelėje bus pavasarį: „Kaip bebūtų, mums nuoširdžiai smagu, kad Kaune treniruojasi dar viena aukštu lygiu rungtyniauti pajėgi komanda – taip tik įdomiau, o ir garsas apie atgimusį ledo ritulį sklinda plačiau“, – džiaugiasi „Kaunas Hockey“ vadovas Petras Nausėda. Jis lapkričio 13-ąją susiruošusiems stebėti pirmojo kaunietiško ledo ritulio derbio šiame amžiuje turi tik vieną patarimą: „Ateikite anksčiau užsiimti patogių vietų – juk dvi komandos reiškia dvigubai daugiau gerbėjų“.

„Kaunas Hockey“ ir „Baltų ainiai–Klaipėda“ rungtynių Kauno ledo arenoje „Baltų ainiai“ pradžia – 20 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių