Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmoji pergalė – dvigubai svarbi

Kauno "Žalgirio" drabužinėje po Eurolygos rungtynių vėl vyravo džiugi atmosfera, šypsenos ir juokeliai. To teko laukti be trijų dienų 10 mėnesių. Be to, pergalė prieš Sopoto klubą paliko žalgiriečiams šansą kovoti dėl kelialapio į kitą Eurolygos etapą.

Nutraukė užkeiktą seriją

Pagaliau. Tokį žodį ketvirtadienio vakarą sau ir aplinkiniams turbūt ištarė ne vienas Lietuvos čempionų gerbėjas. Ištikimųjų aistruolių palaikomas "Žalgiris" 79:68 nugalėjo Tomo Pačėso treniruojamą Sopoto "Asseco Prokom" ir nutraukė net 11 iš eilės pralaimėjimų Eurolygoje seriją.

Paskutinį kartą tokios pakilios nuotaikos kauniečių drabužinėje vyravo vasario 21 d. Tuomet šešioliktuko rungtynėse Kauno ekipa buvo 101:82 sutriuškinusi būsimąjį Eurolygos finalininką Tel Avivo "Maccabi".

Užvakar "Žalgiris" buvo įspeistas į kampą. Dar vienas pralaimėjimas, ir Eurolygos sezonas būtų baigęsis dar prieš Naujuosius. Kaip dažnai atsitinka, sudėtingoje situacijoje atsidūręs žvėris iš paskutiniųjų kovėsi dėl savo gyvybės.

"Statėme, statėme ir pagaliau pastatėme. Šių rungtynių nebegalėjome pralaimėti. Labai džiaugiamės, kad tai nuostabiai publikai, kuri mus palaiko net sunkiausiais momentais, palikome šansą. Galimybes turime savo rankose ir tikimės jomis pasinaudoti", – po mačo kalbėjo pirmą pergalę Eurolygos komandos vyriausiojo trenerio amplua iškovojęs Gintaras Krapikas.

"Tiesiog nebuvo kur trauktis, – antrino vienas "Žalgirio" lyderių Dainius Šalenga. – Labai gerai pradėjome rungtynes, bet antrame kėlinyje paleidome varžovus. Todėl po pertraukos išėjome kautis suprasdami, kad persvarą reikia kaupti iškart, o ne palikti viską mačo pabaigai. Toks nusiteikimas ir žaidimas padėjo įvykdyti tai, ką buvome suplanavę."

Planas – ne iki galo

"Žalgirio" planas buvo aiškus. Minimalus – laimėti 6 taškais, maksimalus – įgyti kuo didesnę persvarą. Likus kiek daugiau nei dviem minutėms, kauniečiai jau buvo įgiję itin solidžią persvarą – 79:60.

Toks pranašumas būtų leidęs Lietuvos čempionams ramiau laukti kitų rungtynių su Nansi SLUC, nes jie jau būtų turėję geriausią santykį tarp trijų komandų, kurios pretenduoja į šešioliktuko varžybas.

Deja, kelios klaidos rungtynių pabaigoje ir Loreno Woodso nesportinė pražanga leido "Asseco Prokom" ištirpdyti šeimininkų pranašumą. Kartu lenkai išsaugojo pakankamai palankų taškų santykį, o "Žalgiriui" dėl kelialapio dar teks gerokai paplušėti.

"Žalgirio" gerbėjams atrodė, kad dėl iššvaistyto pranašumo labiausiai kalti rungtynių arbitrai, neskyrę pražangų šiurkščiai žaidusiems Sopoto ekipos krepšininkams. Tačiau savo komandą į priekį vedęs kapitonas Paulius Jankūnas buvo savikritiškas: "Patys kalti, kad paleidome varžovus. Būtume žaidę taip, kaip visas rungtynes, būtų viskas buvę gerai. Bet ir pergale tokiu skirtumu džiaugiamės."

Susigrąžina pasitikėjimą

Kaip išvakarėse ir spėjo T.Pačėsas, rungtynės buvo ne pačios gražiausios akiai. Netaiklūs metimai, keisti sprendimai ir klaidos dominavo prieš gražias atakas.

Tačiau "Žalgirio" žaidimo kreivė akivaizdžiai kyla aukštyn. Pirmieji gerėjančio žaidimo požymiai buvo matyti jau prieš dvi savaites, rungtynių su Atėnų "Panathinaikos" pabaigoje. Paskui buvo pergalė prieš Vilniaus "Lietuvos rytą", labai geros rungtynės Sienoje, o dabar – pirmoji pergalė.

T.Pačėsas taip pat lenkė galvą ir pripažino, kad kauniečiai nusipelnė sėkmės. Labai daug pasako vien surinktų naudingumo balų skirtumas (105 "Žalgirio" ir 46 "Asseco Prokom"). Be to, kauniečiai suklydo vos 12 kartų, baudas metė 82 proc. taiklumu, ir net 12 sykių varžovus nubaudė blokais.

"Žaidžiame, treniruojamės, todėl sportinė forma turi gerėti. Tai leidžia ir labiau pasitikėti savimi", – pabrėžė D.Šalenga.

Tiesa, problemų vis dar lieka. Viena jų – kova dėl kamuolio, kurią kauniečiai pralaimėjo nebe pirmą kartą. "Beveik visas rungtynes gynėmės aikšte, todėl buvo sunku atitverti savo dengiamus žaidėjus. Tai buvo didžiausias mūsų minusas. Tačiau kitas užduotis įvykdėme neblogai", – kalbėjo P.Jankūnas.

Vėl reikės matematikos

Savaitgalį savo žaidimą dar labiau nušlifuoti "Žalgiris" galės Maskvoje rengiamose Vieningos lygos parodomosiose taurės varžybose. Šeštadienį ketvirtfinalyje kauniečiai kovos su "Kyiv" komanda, o iš viso Rusijos sostinėje sužais trejas rungtynes.

Tačiau kauniečių mintys neišvengiamai kryps į sausio 8 d., kai lauks lemiama B grupės dvikova su SLUC. Jei situacija grupėje klostysis taip, kaip iki šiol, paskutinio kelialapio likimą lems "Žalgirio", SLUC ir "Asseco Prokom" tarpusavio rungtynių santykiai.

Nansi klubas šioje matematinėje schemoje kol kas turi -16, "Žalgiris" – +1, o Sopoto komanda – +15 taškų skirtumą. Tai reiškia, kad kauniečiams prancūzus reikia įveikti būtent 15 taškų persvara.

"Namie tikrai galime tai padaryti", – įsitikinęs P.Jankūnas.

Tiesa, po rungtynių su "Asseco Prokom" kauniečių drabužinėje nuskambėjo mintis, kad įmanoma visus reikalus išspręsti ir kitaip – paskutiniame ture svečiuose nugalėti "Barcelona" penketą.


Statistika

Kauno "Žalgiris" – Sopoto "Asseco Prokom"

2008 12 18, Kauno sporto halė, 4950 žiūrovų.

79:68 (23:17, 14:18, 26:19, 16:14).

"Žalgiris": P.Jankūnas 23 (5/5 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 5 atkovoti kamuoliai, 28 balai), D.Šalenga 20 (5/9 dvitaškių, 7/8 baudų, 7 išprovokuotos pražangos, 21 balas), J.Mačiulis 11 (4/11 metimų, 5 atkovoti ir 2 perimti kamuoliai), M.Kalnietis 10 (5 rezultatyvūs perdavimai), L.Woodsas 7 (14 atkovotų kamuolių, 7 blokai, 22 balai), Ž.Janavičius ir A.Milaknis – po 3, E.Žukauskas 2 (Š.Vasiliauskas, T.Klimavičius).

"Asseco Prokom": P.Burke'as 18 (8/13 taškų, 20 atkovotų kamuolių, 33 balai), D.Ewingas 16 (4/13 dvitaškių, 2/5 tritaškių), D.Loganas 14 (4/15 dvitaškių, 1/6 tritaškių), R.Burrellas 6 (6 atkovoti kamuoliai), A.Nesovičius 4, K.Archibongas ir P.Zamojskis – po 3, F.Dylewiczius ir A.Hrycaniukas – po 2.

Komandų rodikliai: dvitaškiai – 16/37 (43,2 proc.) ir 25/63 (39,6), tritaškiai – 11/22 (50) ir 3/15 (20), baudos – 14/17 (82,3) ir 9/14 (64,2), atkovoti kamuoliai – 38 ir 47, rezultatyvūs perdavimai – 11 ir 6, perimti kamuoliai – 8 ir 8, klaidos – 12 ir 12, blokai – 12 ir 0.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų