Po WADA komiteto sprendimo Rusijos atletams gresia nauji draudimai

Rusijos sportininkams gresia nauji draudimai dalyvauti tarptautinėse rungtynėse, Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) svarbiam komitetui rekomendavus pripažinti Rusijos antidopingo agentūrą (RUSADA) nevykdančia įpareigojimų, sakoma penktadienį paskelbtame pranešime.

WADA nurodė, kad jos Atitikties vertinimo komitetas (Compliance Review Committee, CRC) pateikė rekomendaciją vėl įšaldyti RUSADA narystę per gruodžio 9-ąją įvyksiantį tarptautinės agentūros Vykdomojo komiteto posėdį.

Jeigu WADA vadovybė šią rekomendaciją patenkins, Rusijai gresia naujos sankcijos, įskaitant tikėtiną draudimą dalyvauti ateinančiais metais Tokijuje vyksiančioje vasaros olimpiadoje.

CRC savo rekomendaciją paskelbė po to, kai paprašė Rusiją paaiškinti „neatitikimus“ laboratorinių tyrimų duomenyse, sausį Maskvos perduotuose WADA tyrėjams.

Maskvoje veikiančios antidopingo laboratorijos visiškas duomenų atskleidimas buvo pagrindinė sąlyga, kad WADA 2018 metų rugsėjį atnaujintų RUSADA narystę.

Anksčiau RUSADA narystė beveik trejus metus buvo suspenduota paaiškėjus, kad Rusijoje per 2014 metų Sočio žiemos olimpiadą buvo nuosekliai vykdoma schema, pagal kurią dopingą vartojusių sportininkų mėginiai būdavo pakeičiami „švariais“.

WADA anksčiau perspėjo, kad Rusijai gresia „pačios griežčiausios sankcijos“, jeigu bus aptiktas koks nors manipuliavimas duomenimis, perduotais minėtos Maskvos laboratorijos.

Praeitą mėnesį interviu naujienų agentūrai AFP RUSADA vadovas Jurijus Ganusas prognozavo, kad Rusijai bus ilgam uždrausta dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir kritikavo Maskvos tarnybas, esą perdavusias suklastotus laboratorinių tyrimų duomenis.

„Rusijos olimpinei komandai nebus leista visa apimti dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse.... Manau, taip pat nutiks per [žiemos] olimpiadą Kinijoje“, – AFP sakė J. Ganusas.

Jis taip pat prognozavo, kad Rusijai bus skirta įvairių kitokių sankcijų, įskaitant apribojimus rengti šalyje tarptautines varžybas, Rusijos pašalinimus iš tarptautinių sporto federacijų ir baudas.

J. Ganusas vėliau sakė, kad RUSADA pareigūnai nėra atsakingi už duomenų klastojimą, ir teigė, kad jo darbuotojai „niekaip nesusiję su ta duomenų baze ir jos perdavimu“.

Dėl duomenų neatitikimų jis kaltino „jėgas RUSADA išorėje“.

Rusijos sporto ministras Pavelas Kolobkovas anksčiau šį mėnesį neigė kaltinimus, esą duomenimis buvo manipuliuojama.

P. Kolobkovas sakė, kad Rusijos ekspertai „priėjo išvados, jog nieko nebuvo pašalinta“ iš medžiagos, perduotos WADA.

Tiesiogiai komentuodamas J. Ganuso komentarus P. Kolobkovas pridūrė: „Nebuvo jokio manipuliavimo, apie kokį kalba Rusijos antidopingo laboratorijos vadovas Jurijus Ganusas. Tokia yra mūsų pozicija.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių