Pereiti į pagrindinį turinį

Prarado titulą, bet ne sirgalius

2009-05-21 09:00
Kultūra: tokius nepagarbius ženklus varžovų gerbėjams "Lietuvos ryto" puolėjas D.Zavackas rodė ne pirmą kartą.
Kultūra: tokius nepagarbius ženklus varžovų gerbėjams "Lietuvos ryto" puolėjas D.Zavackas rodė ne pirmą kartą. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Kauno "Žalgirio" krepšininkai baigė sunkų ir keistą sezoną. Visą sezoną kentėję dėl klubui gresiančio bankroto, žalgiriečiai LKL finale kovėsi iš paskutiniųjų, tačiau finišui jiems neužteko fizinių jėgų.

D.Zavackas rodė nepagarbą

Vilniaus "Lietuvos rytas", laimėjęs pernktąsias LKL finalo rungtynes 82:70 ir tuo pačiu seriją 4:1, paveržė iš atjaunėjusios ir lietuviškos Kauno komandos LKL čempionų karūną.

Tačiau didžiausias "Žalgirio" laimėjimas – dar kartą įrodyta beribė sirgalių meilė. Sporto halės žiūrovai vėl pademonstravo išskirtinį palaikymą, kai "Lietuvos rytui" šokant pergalės šokį, beveik 5 tūkst. gerbėjų sustoję skandavo "Žalgiris, Žalgiris" ir taip išreiškė padėką krepšininkams už visą sunkų sezoną.

Tuo tarpu Vilniaus komandos puolėjas Donatas Zavackas, kaišiojęs "Žalgirio" gerbėjams iškeltą vidurinį pirštą, išvadino juos mėšlo krūva ir nežinia kodėl jautėsi nuskriaustas. Galbūt todėl, kad po to ir Kauno sirgaliai neliko jam skolingi.

Visai kitaip elgėsi "Lietuvos ryto" lyderis Chuckas Eidsonas, iškart po pergalės pareiškęs, kad jam patinka "Žalgirio" aistruoliai, nes jie dėl savo komandos gali padaryti viską. "Jų užsidegimas, atmosfera šioje arenoje yra neįtikima", – dar stovėdamas aikštės viduryje kalbėjo amerikietis.

Šiltai elgėsi ir abiejų komandų treneriai. Prie spaudos konferencijos salės buvę bendražygiai auksinių laikų "Žalgiryje" Rimas Kurtinaitis ir Gintaras Krapikas šiltai apsikabino. "Nepyk, Gintarai", – tylesnis nei įprastai R.Kurtinaičio balsas neleido abejoti jo nuoširdumu. "Ką čia pyksi..." – atsiduso "Žalgirio" strategas.

Pralaimėjo kovodami

"Noriu pasveikinti "Lietuvos ryto" komandą ir trenerį Rimą Kurtinaitį. Jie žaidė solidžiai ir pelnytai laimėjo, – sakė G.Krapikas. – Ko mums pritrūko? Norint apsiginti nuo tokių žaidėjų kaip Chuckas Eidsonas ar Marijonas Petravičius, reikalinga labai agresyvi gynyba. O turint nedidelę žaidėjų keitimo galimybę, tokiai gynybai mums pristigo jėgų."

Pasiteiravus, kaip G.Krapikas apskritai vertina tokį sunkų ir keistą "Žalgirio" sezoną, jis atsakė: "Sezonas iš tiesų buvo labai keistas nuo pat pradžios iki pabaigos. Todėl noriu tik padėkoti žaidėjams ir išreikšti jiems didžiulę pagarbą už tai, kad iki pat galo išliko komanda ir kovėsi iki pabaigos. Drabužinėje pasakiau, kad jie neturi nuleisti galvos. Taip, niekam nėra linksma, bet mes pralaimėjome kovodami."

G.Krapikas kol kas nežino nei savo, nei žaidėjų ateities. Tačiau kai kurie pagrindinės sudėties krepšininkai tikriausiai jau sužaidė paskutines rungtynes "Žalgiryje".

Nesijaučia išdavęs Kauną

"Džiaugiuosi savo vyrų darbu. Patikėkite, nėra lengva laimėti prieš "Žalgirį" Kaune. Prieš finalą tikrai galvojau, kad reikės septynerių rungtynių, – kalbėjo R.Kurtinaitis. – Kodėl pralaimėjo "Žalgiris"? Tai nebuvo sportinis pralaimėjimas. Tai lėmė viso sezonas mėšlas, kuris supo komandą užkulisiuose. Mes viso to nepatyrėme."

Tačiau iškart po pagiriamųjų žodžių savo komandai R.Kurtinaitis išsakė ir priekaištų auklėtiniams: "Esu nepatenkintas savo komandos žaidėjais, kurie provokavo Kauno sirgalius. Todėl drabužinėje iškart surengiau ne čempionišką susirinkimą, o gana griežtą dėl tokių dalykų. Suprantu žmonių emocijas, norus, ypač – kauniečių. Jeigu būčiau koks nors kryžiuočių vadas ir man reikėtų pulti Lietuvą, į Kauną neičiau, nes žinau, kaip kauniečiai myli Kauną. Aš savo adresu išgirdau daug negražių žodžių, tad gaila, kad žmonės nesuvokia, kad tai yra darbas ir joks Kauno išdavimas."

Gruodį "Lietuvos ryto" strategu tapęs R.Kurtinaitis komandai padėjo iškovoti keturis titulus: ULEB ir LKF taures, LKL ir BBL čempionatus. Jis negalėjo išskirti nė vieno iš jų.

"Esu maksimalistas. Ir man asmeniškai reikėjo visų titulų. Kai baigiau pats žaisti, perskaičiau buvusio JAV prezidento Ronaldo Reagano pasisakymus. Kai jis, baigęs universitetą, atėjo dirbti į vieną koncerną ir atsinešė savo aukštus įvertinimus, pasakęs, kad yra 50-asis Amerikoje pagal mokslo lygį, savininkas jo paklausė: "O kodėl ne pirmas?" Ir jis tapo pirmuoju šalyje – prezidentu. Tai man padarė įspūdį", – kaip visada vaizdžiai kalbėjo R.Kurtinaitis.

Dabar jis svajoja apie atostogas: "Noriu žvejoti, medžioti, ilsėtis ir nekalbėti kokį mėnesį apie krepšinį. Neskambinkite man, nekelsiu ragelio."


Kauno "Žalgirio" pareiškimas

"Žalgirio" klubas išsiuntė pranešimą Lietuvos krepšinio lygai prašydamas atkreipti dėmesį ir įvertinti "Lietuvos ryto" komandos žaidėjo Donato Zavacko elgesį penktųjų LKL finalo serijos rungtynių, metu ir jo pasisakymus žiniasklaidoje.

Penktųjų LKL finalo serijos rungtynių ketvirtojo kėlinio pabaigoje tritaškį pataikęs D.Zavackas iškėlė į viršų rankas ir parodė nepadorų gestą Kauno sporto halėje susirinkusiems žiūrovams, taip rodydamas nepagarbą ir provokuodamas žiūrovų pyktį.

Šį gestą žaidėjas rodė ir pasibaigus rungtynėms. Toks pats D.Zavacko gestas buvo užfiksuotas ir po Baltijos krepšinio lygos (SEB BBL) finalo balandžio 25 d. Dar vienas panašus D.Zavacko gestas buvo pastebėtas ir pasibaigus pirmosioms LKL finalo serijos rungtynėms Kaune.

Šiais savo veiksmais, pasikartojusiais ne kartą, D.Zavackas pažeidė LKL nuostatų 38 straipsnio 7 punktą (provokuojantis ir/ar nepadorus elgesys žiūrovų atžvilgiu) ir turėtų susilaukti griežto lygos vertinimo.

Be to, po penktųjų LKL finalo serijos rungtynių Vilniaus "Lietuvos ryto" komandos žaidėjas D.Zavackas, duodamas interviu žurnalistams, pareiškė, kad "Kaunas dar kartą parodė, kad yra mėšlo krūva" ir taip pažemino Kauno miesto garbę bei miestiečių orumą, tuo pačiu pakenkdamas Kauno miesto ir "Žalgirio" klubo įvaizdžiui.

Šiais savo pasisakymais žiniasklaidoje D.Zavackas pažeidė LKL nuostatų 38 straipsnio 12 punktą (vieši grasinimai, įžeidinėjimai, nepagrįsta kritika, konfidencialios, tikrovės neatitinkančios informacijos, žeminančios fizinio asmens garbę ir orumą ar kenkiančios LKL ir/ar LKL klubų interesams, ypač jų reputacijai, platinimas) ir turėtų susilaukti griežto lygos vertinimo.

"Žalgirio" klubas prašo apsvarstyti "Lietuvos ryto" žaidėjo Donato Zavacko elgesį ir skirti maksimalią bausmę, atsižvelgiant į tai, kad anksčiau minėti jo veiksmai yra pasikartojantys ir piktybiški, provokuojantys įtampą ir pyktį tarp komandų sirgalių ir tuo pačiu didžiųjų Lietuvos miestų.

Kauno "Žalgirio" komanda neatmeta galimybės boikotuoti LKL čempionato uždarymo ceremoniją, jei Lietuvos krepšinio lyga nesiims atitinkamų veiksmų, numatytų LKL nuostatuose.


Andrius Kupčinskas, Kauno meras

Netoleruoju "Lietuvos ryto" vyrų krepšinio komandos žaidėjo Donato Zavacko minčių apie Kauno miestą. Tokie pareiškimai žeidžia ne tik krepšininkus, bet ir visus kauniečius ir yra žemo lygio, rodantys nebrandumą. Krepšininko išsakytos mintys ne tik nedaro garbės Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionams, bet ir menkina "Lietuvos ryto" komandos laimėjimus. Savo vertės kėlimas žeminant kitus rodo, kad "ne viskas auksas, kas auksu žiba". Viliuosi, kad ateityje, tokie dalykai nesikartos, o krepšininkai jaus atsakomybę ne tik žaidimo aikštelėje, bet ir už jos ribų.

Šiurkštūs krepšininko D.Zavacko komentarai, kurie neabejotinai pažemino kauniečių garbę ir orumą, taip pat pakenkė Kauno miesto ir "Žalgirio" klubo įvaizdžiui, todėl kreipiausi į LKL vadovybę prašydamas įvertinti "Lietuvos ryto" žaidėjo pareiškimus.

 


Rungtynių statistika

"Žalgiris" – "Lietuvos rytas"

70:82 (26:20, 13:28, 22:19, 9:15).

"Žalgiris":

D.Šalenga 23 (5/9 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 7/9 baudų, 6 atkovoti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai, 7 išprovokuotos pražangos, 25 naud. balai), P.Jankūnas 15 (9 atkovoti kamuoliai), J.Mačiulis 14, M.Kalnietis 9 (5 rezultatyvūs perdavimai), E.Žukauskas 4, Ž.Janavičius ir A.Milaknis po 2, T.Klimavičius 1 (V.Čižauskas).

"Lietuvos rytas":

M.Petravičius 17 (7 atkovoti kamuoliai), D.Zavackas 15, Ch.Eidsonas 14 (5 rezultatyvūs perdavimai, 21 naud. balas), M.Bjelica ir J.Sinica – po 9, M.Lukauskis 6, A.Jomantas 5, S.Babrauskas 4, M.Gecevičius 3.

Komandų rodikliai:

dvitaškiai – 19/34 (56 proc.) ir 21/35 (60), tritaškiai – 5/22 (22,7) ir 8/24 (33,3), baudos – 17/23 (74) ir 16/25 (64), atkovoti kamuoliai – 27 ir 38, perimti – 12 ir 10, rezultatyvūs perdavimai – 9 ir 12, klaidos – 12 ir 17, naudingumo balai – 70 ir 84.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų