Pereiti į pagrindinį turinį

Prie "Kauno" slenksčio – jauni naujokai

2009-01-06 09:00
Prie "Kauno" slenksčio – jauni naujokai
Prie "Kauno" slenksčio – jauni naujokai / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Sugrįžimas: E.Riabovas gerai pažįsta "Kauno" ekipos virtuvę.

Po beveik metų pertraukos vėl prie Lietuvos futbolo vicečempionės "Kauno" komandos vairo stojęs treneris Eugenijus Riabovas ketina dažniau pasikliauti jaunais žaidėjais.

"Permainos bet kurioje ekipoje – natūralus, gyvenimo diktuojamas dalykas. Ir mes planuojame įlieti savo kolektyvui šviežio kraujo", – interviu dienraščiui sakė 57 metų specialistas, jau vadovavęs kauniečiams nuo 2005 m. balandžio 29-osios iki gegužės 2-osios ir nuo liepos 27-osios iki rugpjūčio 4-osios bei nuo 2006 m. birželio 22-osios iki 2007 m. vasario 5-osios.

Praėjusį sezoną E.Riabovas buvo Lietuvos futbolo A lygos autsaiderės "Šilutės" strategas. Kaune jam talkina Darius Gvildys, irgi jau dirbęs daugkartinių šalies čempionų trenerių štabe.

– Treneri, jums trečią kartą patikėta vadovauti "Kaunui". Ar dabartinis pasiūlymas yra kuo nors ypatingas? – paklausėme E.Riabovo.

– Mūsų, trenerių, darbas toks, kad privalai būti pasirengęs netikėtiems iššūkiams. Kvietimas treniruoti Kauno ekipą mane maloniai nustebino ir nudžiugino. Kita vertus, tai – didelis įpareigojimas ir atsakomybė, nes pernai komanda neiškovojo Lietuvos A lygos aukso medalių, nors tokį tikslą buvo užsibrėžusi. Šiemet norime susigrąžinti čempionų titulą, pakartoti sėkmę šalies taurės turnyre ir Baltijos lygoje, todėl prireiks daug atkaklaus darbo, pastangų, kūrybos. Labai svarbu – geras mikroklimatas, trenerių ir žaidėjų susiklausymas, abipusis supratimas. Sieksiu to kaip treneris bei asmeniškai.

– Kokių praėjusio sezono klaidų neturėtų kartoti kauniečiai?

– Kalbėsiu tik iš savo varpinės. Man regis, pernai "Kaunui" meškos paslaugą galėjo padaryti per daug drąsios priešsezoninės prognozės, kad Lietuvoje lygiaverčių konkurentų nebus. Tačiau surasti optimaliausią, tvirtą branduolį, kuris tai įrodytų aikštėje, nepavyko. Suprantu, kad treneriams buvo sudėtinga suburti vieną, smogiamąją vienuolikę, nes reikėjo rinktis žaidėjus iš beveik dviejų sudėčių. Tai turėjo įtakos žaidimo stabilumui. Kita medalio pusė ta, kad komandai teko ypač didelis rungtynių krūvis: nacionalinėse pirmenybėse ir Baltijos lygoje – nuo pirmojo iki finalinio švilpuko, gerokai toliau, nei iki šiol, nueita Europos turnyruose – Čempionų lygoje ir UEFA taurės varžybose. Dar pridėkime šalies taurės turnyrą. Be to, beprecedentis fizinis ir psichologinis išmėginimas laukė A lygos čempionato pabaigoje, kai susikaupė kelios atidėtos rungtynės, kurias, siekiant pirmosios vietos, reikėjo žaisti visa jėga ir būtinai laimėti. Kai ekipa ties finišu kluptelėjo, vėl atsitiesti visu ūgiu pritrūko kvapo.

– Kiek žaidėjų rengiasi naujam "Kauno" sezonui?

– Šiuo metu treniruojasi 26 futbolininkai. Dar anksti kalbėti, kurie iš jų pateks į pagrindinę sudėtį, tačiau neabejojame, kad bus naujų veidų. Permainos bet kurioje ekipoje – natūralus, gyvenimo diktuojamas dalykas. Ir mes planuojame įlieti savo kolektyvui šviežio kraujo. Mano sąraše yra devyni jauni žaidėjai – nauji kandidatai į "Kauno" gretas. Jie – perspektyvūs 21–23 metų vaikinai iš mūsų dublerių komandos bei kitų šalies klubų.

– Komanda liko be kapitono...

– Nerijus Radžius – ne vienintelis, atsisveikinęs su "Kaunu". Iš pernykštės sudėties šiemet nebus 12 žaidėjų. Be N.Radžiaus, klubas per paskutinius kelis mėnesius išsiskyrė su legionieriais – vartininku argentiniečiu Estebanu Dreeriu, gynėju tunisiečiu Mohamedu Arouri, atraminiu saugu brazilu Rogerio Dos Santosu, puolėju serbu Bojanu Mamičiumi, taip pat lietuviais – gynėju Dainiumi Kunevičiumi ir saugu Mariumi Šoblinsku. Atsižvelgdami į tai, iš naujo perrikiuosime visas grandis. Suteiksime galimybių pasireikšti jaunimui, juo reikia labiau pasitikėti.

– Sausio 13-ąją "Kaunas" Marijampolės futbolo manieže žais pirmąsias šiemet tarptautines rungtynes su latvių "Ventspils" ekipa. Ko tikitės iš šio susitikimo?

– Bus įdomu pažiūrėti, kokios sportinės formos mūsų futbolininkai, todėl su "Ventspils" žaisime dviem sudėtimis. Apskritai norėčiau, kad iki A lygos čempionato pradžios sužaistume kuo daugiau kontrolinių mačų. Kol kas dauguma Lietuvos ir artimiausių kaimyninių šalių komandos dar tik rikiuoja savo repeticijų tvarkaraštį, gali būti, kad šią savaitę sužinosime kitus varžovus. Nacionalinių pirmenybių išvakarėse vieną treniruočių stovyklą surengsime užsienyje.

– Ar manote, kad A lygos čempionatas prasidės planuojamu metu – kovo viduryje?

– Snieguota ir speiguota šių metų pradžia skatina abejones, tačiau, man regis, sezonas galėtų startuoti būtent kovo 15-ąją, jei, susiklosčius ekstremalioms oro sąlygoms, komandos sutiktų žaisti po stogu – Marijampolės ir Vilniaus maniežuose. Tarkime, pirmasis turas aštuoniems klubams – ketverios rungtynės per dvi dienas. Kodėl gi ne?

– 2006-aisiais, "Kauno" vyriausiojo trenerio pareigas perėmęs iš Eduardo Malofejevo, padėjote komandai susigrąžinti Lietuvos čempionės titulą. Gal ir šį kartą pavyks?

– Būtų puiku, jei taip įvyktų. Tegul jūsų žodžiai pasiekia sporto Dievo ausį...

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų