Pereiti į pagrindinį turinį

Raktas į pergalę – sutvirtėjusi gynyba

2008-12-18 09:00
Raktas į pergalę – sutvirtėjusi gynyba
Raktas į pergalę – sutvirtėjusi gynyba / Gedimino Bartuškos nuotr. Startas: R.Kurtinaičiui pavyko debiutas Europos taurės turnyre.

Gynyba šio sezono pradžioje buvo viena svarbiausių Vilniaus "Lietuvos ryto" bėdų. Viena kregždė – dar ne pavasaris, bet antradienį vilniečiai pademonstravo ryžtą ir sugebėjimą sunkiai dirbti prie savojo krepšio.

Įvykdė savo užduotis

81,3 taško – tiek per pirmąsias trejas Europos taurės rungtynes į savo krepšį vidutiniškai praleisdavo "Lietuvos ryto" komanda. Antradienį vilniečiai praleido net 17 taškų mažiau ir iškovojo kol kas svarbiausią pergalę šį sezoną.

Sostinės klubas 83:64 sutriuškino Mariupolio "Azovmaš" ir įgijo gyvybiškai svarbų tarpusavio susitikimų pranašumą. Prieš savaitę Ukrainoje šeimininkai iškovojo pergalę 76:66.

Kuo skyrėsi šios dvejos rungtynės? Pirmiausia – "Azovmaš" lyderio Khalido El-Amino indėliu. Ukrainoje amerikietis įmetė net 32 taškus, o Vilniuje tesukrapštė 12. Beje, didžiąją dalį tuomet, kai "Siemens" arena dar buvo pustuštė – pirmame kėlinyje. Dėl miestą sukausčiusio plikledžio kiek daugiau sirgalių į areną susirinko tik per pertrauką.

"Treneris liepė po visą aikštę saugoti El-Aminą. Turėjome nurodymą priversti jį pavargti, "atkabinti" nuo žaidimo, nes be jo niekas nevadovauja žaidimui. Mums tai pavyko", – džiaugėsi Steponas Babrauskas.

"Lietuvos ryto" kapitonas turėjo ir kitų priežasčių šypsenai. Ankstesnio trenerio Antano Sireikos ant suolo laikytas gynėjas šįkart rungtyniavo beveik 16 min. ir buvo ypač naudingas pirmame kėlinyje, kai varžovams buvo pavykę nutolti 17:11.

Surengė tritaškių šou

Vos savaitę prie "Lietuvos ryto" vairo stovintis Rimas Kurtinaitis auklėtinius išmokė to, ką pats moka geriausiai, – mesti tritaškius. Ypač įspūdingą formą toliašaudė šeimininkų artilerija pademonstravo antrame kėlinyje, per kurį tinklelį skrodė 7 tolimi metimai. Vienu metu sostinės ekipa buvo pataikiusi 10 iš 16 tritaškių, o fantastišką procentą susigadino tada, kai varžovai jau nebesugebėjo niekuo pagrasinti.

"Leidome vilniečiams pajusti metimų skonį ir juos sustabdyti tapo sudėtinga. Be to, padėtį apsunkino tai, kad pradžioje daug pražangų prisirinko mūsų aukštaūgiai, – guodėsi "Azovmaš" treniruojantis lietuvis Rimas Girskis. – Vyrai žinojo, kad žaisime mano gimtinėje ir norėjo laimėti, tačiau kai labai nori, ne visada pavyksta."

"Lietuvos ryto" vežimą šįkart tempė 7 krepšininkai. Epizodiškai aikštėje pasirodę Martynas Gecevičius ir Justas Sinica surinko neigiamus naudingumo balus (-3).

"Dar nesu susipažinęs su visų žaidėjų psichologija, ne visiškai žinau, ko iš kiekvieno galiu tikėtis. Šiose rungtynėse mums svarbiausia buvo rezultatas, todėl nenorėjau be reikalo rizikuoti. Jei matysiu, kad taip naudingiau komandai, kitas rungtynes žaisime kad ir su penkiais žaidėjais. Šiandien vyrai įrodė, kad gali fiziškai atlaikyti tokį ritmą", – kalbėjo R.Kurtinaitis.

Iš savo komandos treneris išskyrė Chucką Eidsoną. Tačiau ne dėl įspūdingos statistikos, kurią kiek netikėtai papuošė keturi blokuoti metimai: "Vertinu tą juodą darbą, kurio nepastebi žiūrovai. Eidsonas atliko daug nematomų veiksmų, labai gerai dirbo gynyboje ir buvo energingas puolime, patikimai atrodė įžaidėjo pozicijoje. Kaip jau minėjau, jis yra NBA lygio žaidėjas."

Žaidimą keis iš pagrindų

Nors komanda iškovojo pergalę, R.Kurtinaitis pažymėjo, kad dar mato taisytinų dalykų. "Jeigu su buvusiu treneriu žaidimas nebuvo vaisingas, reikia jį keisti. Privalėsiu tą padaryti", – savo pastangas garantavo "Lietuvos ryto" strategas.

Jis pirmiausia kalbėjo apie gynybą – tiek individualią, tiek komandinę. "Komandos potencialas didelis, nes protingi vyrai susirinkę – jaučia žaidimą, neskuba mesti. Smagu dirbti su tokiais vyrais. Tačiau dar keisime žaidimo stilių, nes norėčiau, kad jie žaistų, kaip aš noriu", – pabrėžė R.Kurtinaitis.

Beje, spaudoje jau pasirodė pranešimų, kad Vilniaus komandą artimiausiu metu gali papildyti keli naujokai. Kaip pagrindinis kandidatas nurodytas 24 metų 205 cm ūgio Vloclaveko "Anwil" atstovaujantis serbas Oliveris Stevičius. Be to, R.Kurtinaitis jau ne sykį kartojo, kad norėtų turėti pajėgesnį atsarginį įžaidėją.

Tačiau antradienį pats treneris šias kalbas apramino: "Viską lemia finansinė situacija. Galbūt geriau, kad dabar komandoje esantys žaidėjai bus patenkinti ir dirbs iš širdies."

Grupės lentelėje – mėsmalė

R.Kurtinaičiui darbas Vilniuje tik prasideda. Kaip ir iššūkiai. E grupės lentelė po antradienio susitikimų atrodo pati painiausia visose Europos taurės varžybose.

Gran Kanarijos "Kalise" užvakar svečiuose 81:69 (15:19, 20:17, 24:19, 22:14) nugalėjo Vilerbano ASVEL, tad dabar visos keturios komandos turi po dvi pergales. Į kitą etapą žengs du klubai.

Šiuo metu Europos taurės varžybose skelbiama pertrauka. Kitas rungtynes "Lietuvos rytas" žais sausio 6 d. su ASVEL, o kovas grupėje baigs sausio 13 d. maču namie su "Kalise".


E grupės lentelė

1. "Kalise" 2 2 343:324

2. "Lietuvos rytas" 2 2 327:309

3. "Azovmaš" 2 2 316:324

4. ASVEL 2 2 308:337


Statistika

"Lietuvos rytas" – "Azovmaš"

2008 12 16, Vilniaus "Siemens" arena, 5000 žiūrovų.

83:64 (22:19, 29:9, 18:19, 14:17).

"Lietuvos rytas": B.Milisavljevičius 24 (6/7 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 6 rezultatyvūs perdavimai, 5 klaidos), C.Eidsonas 14 (5/8 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 10 atkovotų ir 5 perimti kamuoliai, 4 rezultatyvūs perdavimai, 4 blokai, 32 balai), M.Bjelica 13 (3/3 tritaškių), S.Babrauskas 12, M.Petravičius 11 (7 atkovoti kamuoliai), M.Lukauskis 7 (5 klaidos), D.Zavackas 2 (J.Sinica, M.Gecevičius).

"Azovmaš": K.El-Aminas (4/9 metimų) ir S.Serapinas (4/5 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 4/5 baudų) – po 12, M.Salyersas 10, T.Van Den Spiegelis ir D.Thompsonas (7 atkovoti kamuoliai) – po 8, U.Nsonwu 6, R.Jarutis 4, A.Skutjelnikas ir S.Liščiukas – po 2.

Komandų rodikliai: dvitaškiai – 21/37 (56,7 proc.) ir 22/42 (52,3), tritaškiai – 10/22 (45,4) ir 3/14 (21,4), baudos – 11/15 (73,3) ir 11/18 (61,1), atkovoti kamuoliai – 35 ir 28, rezultatyvūs perdavimai – 14 ir 7, perimti kamuoliai – 7 ir 3, klaidos – 14 ir 16, blokai – 4 ir 5.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų