Riedulininkų siekis – tortas su vyšnia

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyrų aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė sieks pirmu bandymu įšokti į 2024 m. Paryžiaus vasaros paralimpinių žaidynių traukinį.

Vyks į Portugaliją

Mūsų šalies riedulininkai kelialapį į septintąją iš eilės paralimpiadą gali užsitikrinti jau šiemet pasaulio čempionate.

Šios varžybos birželį turėjo vykti Kinijoje, tačiau šalis kovo mėnesį atsisakė rengti turnyrą, motyvuodama sudėtinga situacija dėl COVID-19 pandemijos.

Lietuvos ir kitų pasaulio šalių rinktinės tris mėnesius nekantriai laukė žinių iš Tarptautinės aklųjų sporto federacijos (TASF), kuri galiausiai patvirtino: čempionatas vyks gruodžio 5–17 d., jį organizuos Portugalija.

„Tikėjomės, kad čempionatas šiemet vyks, ir labai jo laukėme. Matėme portugalų prisistatymo vaizdo klipą, sporto arenos – stulbinančios“, – sakė Lietuvos aklųjų riedulio rinktinės treneris Klaidas Janeika.

Bus naujų veidų

2021-ųjų pabaigoje prie nacionalinės komandos vairo stojęs K.Janeika dėlioja pasirengimo planą kol kas rimčiausiam išbandymui per savo karjerą.

„Jau suplanuoti bent du turnyrai. Taip pat ketiname bent savaitę pasitreniruoti Druskininkuose. Bandysime registruotis ir keliauti į dar vieną turnyrą Vokietijoje, kur jau tikrai dalyvaus JAV komanda“, – dėstė treneris.

Kita užduotis – sukomplektuoti rinktinę. K.Janeika atskleidė, kad bus ir senbuvių, galbūt ir naujų veidų.

„Mariaus Zibolio situacija po kelio operacijos neaiški, bet jis labai nori žaisti ir yra kandidatas į ekipą. Genrikas Pavliukianecas, tikiuosi, žais, jeigu neturės sveikatos problemų. Dar pasikalbėsime su karjeros pabaigą paskelbusiu Mantu Panovu. Kitas veteranas Mindaugas Suchovejus sakė, kad į rinktinę nepretenduoja, bet jeigu prireiktų, manau, jis tikrai padėtų komandai. Manau, kad pamatysime naujokų, vienas jų – Juozas Eigminas, padaręs ryškią pažangą. Kovinis šešetukas dar neapibrėžtas, nes yra daug įvairių faktorių ir laiko iki čempionato. Vis dėlto keli žaidėjai turi užtikrintas vietas“, – pasakojo K.Janeika.

Bronza: Tokijo paralimpiados mažajame finale Lietuvos riedulininkai 10:7 nugalėjo JAV atstovus / D. Ožalo / paralympics.lt nuotr.

Ypatinga motyvacija

Paralimpiada – pagrindinis tikslas, jis gal net svarbesnis nei pasaulio čempionato medalis.

2018 m. pasaulio čempionatą laimėjo brazilai, finale 8:3 įveikę vokiečius. Lietuvos paralimpiečiai mačą dėl bronzos 2:9 pralaimėjo belgams.

Portugalijoje aklieji riedulininkai kovos turėdami dvigubą motyvaciją, nes nugalėtojų laukia ne tik medaliai, tačiau ir kelialapiai į 2024 m. Paryžiaus vasaros paralimpiadą.

Tiesioginiai bilietai teks pirmą ir antrą vietas pasaulio čempionate užimsiančioms rinktinėms.

„Žaidynės – pagrindinis tikslas, jis gal net svarbesnis nei medalis, nes paralimpiada – tartum vyšnia ant sportinio torto“, – pabrėžė K.Janeika.

Po Tokijo žaidynių buvo sumažintas paralimpiados dalyvių skaičius, todėl Paryžiuje varžysis ne dešimt, o aštuonios ekipos.

Mūsų šalies riedulininkai paralimpinėse žaidynėse dalyvauja nuo 2000-ųjų ir jau keturis kartus tapo prizininkais (Sidnėjuje ir Pekine laimėjo sidabrą, Rio de Žaneire – auksą, Tokijuje – bronzą).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių