Pereiti į pagrindinį turinį

Rusai išlieka rusais: dvyniai unitazai, deficitinės lemputės ir kitos Sočio nesąmonės

2014-02-05 10:25
SportIN

Rusija švenčia – pirmą kartą šalies istorijoje Krasnodaro krašto pietuose esančiame Sočyje jau penktadienį prasidės žiemos olimpinės žaidynės. Į šalį vienas po kito plūsta atvykėliai iš įvairių pasaulio kraštų – nuo sportininkų iki jų startus nušviesiančių žurnalistų. Dauguma jų ištinka kultūrinis šokas – brangiausios istorijoje žiemos olimpiadoje sąlygos džiugina, bet rusai išlieka rusais...

Sočio simboliu tampa unitazas?

„Nenuleidinėkite unitazo kartu su popieriumi! Meskite jį į tam skirtą šiukšlių dėžę”, – reikalavimais Sočio svečiams, kurie ko gero mažai stebina sportininkus iš Lietuvos, negali patikėti iš Vakarų atvykę žurnalistai. 

Tačiau yra ir kur kas kurioziškesnių taisyklių, kaip antai, „nežvejoti unitaze“ besinaudojant tualetais. Kartu su keistais reikalavimais, sportininkus pasitinka ir dar keistesni kuriozai.

„Mano viešbutyje dingo vanduo. Pranešime rašoma: „Vandeniui atsiradus, nenaudokite jo ant savo veido, nes vandenyje yra kažkokių labai pavojingų medžiagų“, – skundėsi „Chicago Tribune“ žurnalistė Stacy St. Clair.

Viešbučio, kuriame gyvena S. Clair, vanduo

Vėliau žurnalistė pranešė, kad vanduo atsirado, tačiau iš krano bėgo geltonos spalvos skystis. Ką tik nusiploviau veidą su „Evian“ vandeniu, lyg būčiau iš Kardashianų šeimos ar panašiai“, – juokėsi ji.

Be abejonės, labiausiai atvykėlius stebina jau Sočio legenda patapę tualetai dvyniai. Tokį išradimą išvydę sportininkai nedvejodami ant jų fotografuojasi ir nuotraukas skelbia viešoje erdvėje.

WC naudojimosi taisyklės Rusijoje

Elektros lemputės, užuolaidos, durų rankenos ir kiti deficitai

Šokas Juodosios jūros kurorte ištiko ir kitus žurnalistus. 51 milijardą kainavusios olimpiados organizatoriai praneša, kad pabaigta jau 97 proc. darbų, tačiau arenose ir viešbučiuose vis dar pluša darbininkai.

„Kiekviename kambaryje kažko trūksta. Elektros lempučių, televizorių, kėdžių, užuolaidų, Wi-Fi interneto, šildymo ir karšto vandens. Dušo užuolaidos juodojoje rinkoje šiuo metu yra vertinga prekė“, – juokavo Canada.com žurnalistas Bruce‘as Arthuras.

Į viešbutį atvykęs fotografas iš Vokietijos rado savo kambarį neužbaigtą ir buvo perkeltas į kitą vietą, tačiau ir ten fotografas nerado ramybės – tebesidarbavo darbininkai. Į trečią kambarį persikėlęs vokietis jame sutiko...pasiklydusį šunį. Greta benamių šunų Sočio olimpiniame miestelyje karaliauja ir draugiškos katės, džiuginančios atvykėlius. 

CNN savo žurnalistams užsakė 11 kambarių prieš penkis mėnesius, tačiau kol kas gali įsikelti tik į vieną. Kanados ledo ritulininkų apsistojimo vietos yra paruoštos, tačiau ypatingai ankštos. NHL žvaigždės vieną kambarį turi dalintis trise, o lovos yra pritaikytos kur kas siauresnių apimčių žmonėms.

Tačiau kanadiečiai gali jaustis laimingi – jų kambariuose nieko netrūksta, skirtingai nei žurnalistų apartamentuose.

„Mainome tris elektros lemputes į durų rankeną. Tai rimtas pasiūlymas“, – rašo „Yahoo! Sports” apžvalgininkas Danas Wetzelas.

„Jei atsivešite 4,9 žvaigždutės, turėsime penkių žvaigždučių viešbutį“, – būsimuosius atvykėlius perspėjo britų „Guardian“ korespondentas iš Maskvos Shaunas Walkeris, pasipiktinęs, jog viešbučiuose groja įkyri techno muzika.

CNN žurnalistas Harry Reekie demonstruoja savo kambarį

Anglų kalbos vertimo kuriozai

Sočio svečius iš kojų verčia ir milžiniškos rusų pastangos praktikuoti anglų kalbą. Štai gatvių pavadinimų lentelės parašytos ne tik rusų, bet ir anglų kalbomis, o tokiu būdu kai kurios gatvės įgyja itin įdomius pavadinimus. Sočio ginkladarių gatvė staiga tapo „Shotgun“ gatve, o atminimo gatvė – „Revival Street“.

Gatvė „Golubyje dali“ (liet. mėlynieji toliai) angliškai suskambo „Blue Dali Street”, o  „50 metų SSRS“ gatvė buvo pavadinta „50 years USSR“.

„Dėmesio! Olimpinis sniegas!“, – perspėja griežtas užrašas itin pažodžiui iš rusų išversta anglų kalba, raginančia saugoti olimpinių žaidynių turtą – olimpinį sniegą. „Jeigu norite padaryti darbą prie ar šalia sniego, tai po to, prašome, susitvarkykite save!”, – ragina pranešimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų