Rusija apgailestauja dėl IAAF sprendimo pratęsti rusų lengvaatlečių suspendavimą

  • Teksto dydis:

Rusijos olimpinio komiteto vadovas Stanislavas Pozdniakovas pirmadienį pareiškė, kad jo šalis išpildė visus Tarptautinė lengvosios atletikos federacijos (IAAF) reikalavimus, nors ši organizacija ankstesnę dieną nusprendė pratęsti Rusijos lengvosios atletikos federacijos (VFLA) diskvalifikaciją už sistemingą dopingo vartojimą.

IAAF savaitgalį jau 11-ąjį kartą nubalsavo pratęsti suspendavimą, įvestą 2015 metų lapkritį, kai buvo gauta įrodymų apie valstybės remtą rusų lengvaatlečių dopingo vartojimo schemą.

Kol kas lieka neaišku, ar Rusija galės dalyvauti Dohoje vyksiančiame šių metų lengvosios atletikos pasaulio čempionate.

„IAAF sprendimas kelia apgailestavimą, – valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė S. Pozdniakovas. – Nors Rusijos pusė visiškai įvykdė savo įsipareigojimus... tarptautinės federacijos pozicija pasikeitė.“

IAAF darbo grupės, atsakingos už šio skandalo tyrimą, vėliausioje ataskaitoje įžvelgiama kai kurių teigiamų pokyčių Rusijoje.

Buvo paminėta, kad Rusija sumokėjo 2,8 mln. eurų už darbo grupės atliktą darbą, taip pat kad buvo suteikta prieiga prie Maskvoje veikiančios laboratorijos, atsidūrusios 2011-2015 metų skandalo centre.

Tačiau darbo grupė taip pat atkreipė dėmesį į pranešimus, kad rusų treneriai, suspenduoti dėl dopingo skandalo, toliau treniruoja atletus.

Nerimą padidino birželio 2-ąją laikraščio „Sunday Times“ paskelbtas straipsnis, jog VFLA pareigūnai suklastojo dokumentus, kad parodytų, jog 2017 metų pasaulio čempionato sidabrą laimėjęs šuolininkas į aukštį Danilas Lysenka sirgo ir neturėjo galimybės pranešti, kur jis yra, kad pareigūnai galėtų paimti mėginių tyrimui dėl dopingo.

Vėliausias tarptautinis lengvosios atletikos turnyras, kuriame dalyvavo Rusija, buvo 2015 metais Pekine vykęs Pasaulio čempionatas. Tačiau IAAF dešimtims rusų sportininkų yra suteikusi teisę rungtyniauti kaip neutraliems atletams.

Tolesnė galimybė Rusijai sulaukti, kad diskvalifikacija būtų atšaukta, bus per IAAF valdybos posėdį Dohoje, likus vos kelioms dienoms iki Pasaulio lengvosios atletikos čempionato, vyksiančio Kataro sostinėje nuo rugsėjo 27 iki spalio 6 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių