Pereiti į pagrindinį turinį

Savo šanso lengvai paleisti nežada

2009-03-20 09:00
Savo šanso lengvai paleisti nežada
Savo šanso lengvai paleisti nežada / Tomo Raginos nuotr. Nuomonė: vienas Lietuvos rinktinės atakų lyderių V.Klimčiauskas įsitikinęs, kad komanda pajėgi kovoti dėl kelialapio į Europos čempionatą.

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė, nepaisant nesėkmės ispanams, tebepuoselėja viltis patekti į 2010 m. Europos čempionatą. Norint jas išsaugoti, rytoj lietuviai privalo svečiuose įveikti Kiprą.

Nebus trijų žaidėjų

Pakeitus atrankos sistemą, kai iš kvalifikacijos grupės iškart į Europos čempionatą patenka dvi komandos, Lietuvos rankininkams atsirado didesnis šansas. Ir jie neketina taip lengvai jo atsisakyti.

"Kol turime šansų, darysime viską, kad juos išnaudotume. Tikimės, kad ispanai nedalys taškų ir įveiks olandus", – kalbėjo vienas labiausiai patyrusių rinktinės žaidėjų vartininkas Arūnas Vaškevičius. Ispanijos ir Olandijos pirmoji akistata vyks sekmadienį Roterdame.

Tačiau lietuvių stovykloje yra rūpesčių. Šiandien į Kiprą, kur rytoj bus žaidžiamas mačas su šios šalies nacionaline ekipa, Lietuvos komanda išskrido truputį kitos sudėties, nei trečiadienį Kaune žaidė su ispanais. Trys žaidėjai: Andrius Stelmokas, Augustas Strazdas ir Tomas Eitutis – turi grįžti į savo klubus, kurių savaitgalį laukia nacionalinių čempionatų mačai.

Taip yra todėl, kad Lietuvos rankininkai žaidžia antrosiose pagal pajėgumą lygose, o tvarkaraščius su rinktinių planais derina tik pagrindinių lygų klubai.

Gyrė už kovingumą

Dėl klubų interesų rinktinės treneriai surinkti žaidėjus galėjo tik likus dviem dienoms iki rungtynių su Ispanija. Tad susižaidimo stoka yra nemažas galvos skausmas Lietuvos rinktinės strategui Migliui Astrauskui bei jo asistentams Arūnui Juškėnui bei Gintarui Savukynui.

"Su viena stipriausių planetoje ispanų rinktine žaidėme geriau nei su olandais lapkritį, nors dauguma rankininkų su tokio lygio varžovais nebuvo rungtyniavę ketverius metus, kai kurie ir rinktinėje dėl vienokių ar kitokių priežasčių apskritai nežaidė 2–3 metus. Todėl nebloga gynyba ir gerėjantis žaidimas suteikė daugiau optimizmo, – kalbėjo M.Astrauskas. – Tik bėda, kad trūksta lygiavertės pamainos kai kuriems mūsų lyderiams. Kalbant apie puolimą, ypač stokojame aukštų, dvimetrinių žaidėjų, kurie yra traumuoti."

M.Astrausko teigimu, Lietuvoje augantys žaidėjai nemato tokios gynybos, kaip ispanų ar kitų elitinių komandų, nes Lietuvoje per visą lygą nesurinktum keturių dvimetrinių žaidėjų, kiek jų išrikiuoja gynyboje ispanai. Be to, jie ir vartininkų tokio lygio Lietuvos čempionate nesutinka. Todėl kai susiduria su tokiais varžovais akis į akį, jie susiduria su problemomis, tarp jų – ir psichologinėmis, nes pristinga pasitikėjimo.

Vienas svarbiausių Lietuvos rankininkų kozirių – išskirtinis kovingumas ir komandinė dvasia. "Dėl to labai didžiuojuosi savo žaidėjais", – sakė M.Astrauskas.

Nori turėti namų areną

Rankininkai labai džiaugėsi į Kauno sporto halę susirinkusių maždaug 2 tūkst. žiūrovų parama.

"Iki šiol tarsi neturėjome namų arenos. Žaidėme Vilniuje, Panevėžyje, Alytuje, Varėnoje. O sporto halė mums mieliausia, nes dauguma žaidėjų Kaune augo ir brendo kaip rankininkai. Būtų gerai, kad halė taptų mūsų namų arena", – sakė M.Astrauskas.

Gali būti, kad Lietuvos rankininkų likimą lems rungtynės su Ukraina, kurios vyks birželį. Beje, būtent pergalė prieš ukrainiečius paskutinėse grupės rungtynėse Kaune lietuviams buvo atvėrusi galimybę dalyvauti 1997 m. pasaulio čempionate Japonijoje. Šįkart vėl paskutiniąsias rungtynes lietuviai žais su Ukrainos ekipa birželio 21 d.

"Daug kas priklausys nuo to, kokią komandą surinks ukrainiečiai, turintys finansinių problemų. Manau, jie įveikiami", – svarstė M.Astrauskas.

Laukia sunkios kovos

Olandijos rankininkai tapo septintosios atrankos grupės lyderiais, svečiuose sutriuškinę Kiprą 34:19. Rytoj Kipre kausis ir lietuviai.

"Kipre tikrai nebus lengva. Turime nusiteikti sunkiai kovai nuo pirmųjų minučių", – M.Astrausko neužmigdė daugiau nei įtikima olandų pergalė prieš Kipro rinktinę.

Juolab kad į savo klubus grįžusius lietuvius pakeis mažiau patyrę Lietuvos klubuose žaidžiantys Tomas Kraucevičius (Kauno "Granitas-Karys") ir Rolandas Uoslys (HC "Vilnius") bei Ispanijoje žaidžiantis Evaldas Veida.

Grupėje pirmaujantiems olandams liko trejos sunkios dvikovos – dvejos su ispanais ir vienos su ukrainiečiais svečiuose. Pirmojoje dvikovoje su Ukraina Olandijos rinktinė šventė pergalę 24:19, o su Lietuvos komanda praėjusį lapkritį dukart sužaidė lygiosiomis. Jeigu lietuviai su olandais surinktų vienodai taškų, jie turėtų pranašumą dėl svečiuose daugiau pelnytų įvarčių.


7-osios grupės lentelė

1. Olandija 5 3 2 0 +44 8

2. Ukraina 4 3 0 1 +19 6

3. Ispanija 3 2 0 1 +16 4

4. Lietuva 3 0 2 1 -6 2

5. Kipras 5 0 0 5 -73 0

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų