Pereiti į pagrindinį turinį

A. Skarbalius: sirgaliai su mumis – ir sunkmečiu

2013-03-05 16:19
A. Skarbalius: sirgaliai su mumis – ir sunkmečiu
A. Skarbalius: sirgaliai su mumis – ir sunkmečiu / sporten.dk nuotr.

Aurelijus Skarbalius tokiu sunkiu metu Danijoje dar nebuvo patyręs: jo treniruojamas garsiausias šios šalies futbolo klubas „Brøndby IF“ – ant bankroto slenksčio, pirmą kartą per 17 metų jam vėlavo atlyginimas, o komanda – autsaiderė.

Bankroto išvengs?

– Vis dėlto reikia išmokti net sunkiausiu metu į viską pažvelgti iš šalies, nedejuoti ir ieškoti išeities, kuri taptų varomąja jėga. Mano stiprybė visą laiką buvo racionalus mąstymas, – interviu „Kauno dienai“ teigė 39 metų A.Skarbalius.

– Nepaisant sunkumų, kodėl komanda – autsaiderė, nors tarp 12 klubų „Brøndby IF“ biudžetas prieš sezoną nebuvo mažiausias? – pradėjome pokalbį su Lietuvos futbolo specialistu.

– Perėmiau komandą labai sunkiu laikotarpiu. Per paskutinius šešerius metus pasikeitė šeši treneriai. Reikėjo beveik iš naujo burti kolektyvą. Be to, labai susikomplikavo ekonominė padėtis, dėl to kilo nesutarimų klubo vadovybėje. Per sezoną „Brøndby IF“ vien atlyginimams išleidžia apie 35 mln. litų.

– Pernai pavyko išgelbėti skęstantį „Brøndby IF“ laivą, tačiau dabar – dar sunkiau. Kalbama apie klubo bankrotą. Ar tai tiesa?

– Retai būna dienų, kad žiniasklaidoje nebūtų neigiamos žinios apie klubą. Sausį pirmą kartą per 17 mano gyvenimo Danijoje metų nebuvo išmokėtas atlyginimas. Prasidėjo kalbos apie bankrotą. Dideli neramumai vyksta už aikštės ribų – pasiūlyta atsisakyti 10 proc. atlyginimo, vyksta karas tarp klubo ir žaidėjų profsąjungų. Tiesa, pastaruoju metu padėtis šiek tiek sušvelnėjo, regis, bankroto pavyks išvengti. Netrukus vyks klubo akcininkų susirinkimas, vyksta derybos dėl galimo „Brøndby IF“ pardavimo.

Ginklų nesudėjo

– Kritikai ir sirgaliai laukia nesulaukia pergalių, taškų. Kas atsitiko?

– Sezoną pradėjome neblogai, tačiau, pagilėjus finansinėms problemoms, pasipylė pralaimėjimai, komandai labai sunku psichologiškai. Kovojame, vyrai nestokoja energijos, bet mums labai sunku laimėti (Danijos čempionate „Brøndby IF“ per 21 rungtynes iškovojo 3 pergales, 8 rungtynes sužaidė lygiosiomis – aut. past.). Kai komanda neįmuša įvarčių, kyla įtampa. Praėjusį rudenį pagal atakų užbaigimą ir smūgius į vartus Danijos superlygoje buvome antri – po čempiono ir lyderio „FC Kopenhagen“. Deja, įvarčiams trūksta meistriškumo ir pasitikėjimo savo jėgomis.

– Ar klubo gerbėjai jau reikalavo jūsų skalpo?

– Žiniasklaidoje visą laiką būna visko, tačiau sirgaliai mane ir komandą labai remia, sutinka geranoriškai. Jie žino tikrąją situaciją, mato, kad komanda nežaidžia blogai ir kaunasi pagal išgales.

– Po žiemos pertraukos „Brøndby IF“ nesustiprėjo. Nesėkmingai pradėjote futbolo pavasarį maču su „Randers“ (0:2 – aut. past.). Ar tai nepakirto nuotaikos?

– Turime tik 11–12 lygiaverčių žaidėjų. Meldžiamės, kad išvengtume traumų ar baudų, nes jaunimas žaidžia banguotai. Vis dėlto nepanikuojame, ginklų nesudėjome. Turnyro lentelės apačioje – šešios komandos (paskutinėje vietoje esantį „Brøndby IF“ nuo 7-osios vietos skiria 8 taškai – aut. past.). Be to, patekome į Danijos taurės turnyro pusfinalį, tačiau pagrindinė mūsų užduotis – išsilaikyti lygoje.

Rinktinę išgelbės darbas

– Aurelijau, ar domitės Lietuvos futbolo reikalais? Kaip, jūsų nuomone, šiemet susiklostys pasaulio čempionato atrankos varžybos mūsų rinktinei?

– Turime ieškoti būdų, kaip nugalėti bent mūsų lygio rinktines. Norint bėgti greičiau, būti stipresniems techniškai, gudresniems taktiškai, reikia ne vienų metų darbo. Net Lichtenšteino ar Farerų Salų vienuolikės – jau ne tos, kokios buvo anksčiau. Seniau neprofesionalus įveikdavome jėga, kai jie išsikvėpdavo fiziškai, bet dabar to nėra.

– Už ką sergate Čempionų lygoje?

– Laukia labai įdomūs atsakomieji aštuntfinalio susitikimai. Mane visada žavėjo skirtingų stilių komandos. „Barcelona“ ištikima savo braižui, o „Manchester United“ klubui būdingas nugalėtojo mentalitetas. Manau, kad šį sezoną vienas iš finalininkų galėtų būti Miuncheno „Bayern“, nes Vokietijos futbolo atstovai jau kelerius metus dirba labai kryptingai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų