Svarbiausi Lietuvos sporto titulai – D. Rapšio ir L. Asadauskaitės rankose

2019 m. geriausių Lietuvos sportininkų apdovanojimuose pagerbti tauriausiais medaliais metus praturtinę sportininkai ir jų treneriai. Plaukikas Danas Rapšys ir šiuolaikinės penkiakovės atstovė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė Vilniuje vykusioje "LTeam 2019 apdovanojimai" šventėje nuskynė svarbiausius sezono laurus.

Auksinis derlius

Praėjusius kelerius metus geriausių sportininkų ir komandų rinkimuose pergales švęsdavo lengvosios atletikos ir irklavimo sporto atstovai, tačiau šiais metais jų medalių derlius sumenko, o į viršūnę pakilo sėkmingai tarptautinėse varžybose pasirodę kitų sporto šakų atstovai. Pirmą kartą geriausiu Lietuvos sportininku buvo išrinktas plaukikas Danas Rapšys. 24 metų sportininkas stiprią paraišką pateikė dar 2018 m. gruodį, kai Kinijoje vykusiame pasaulio čempionate trumpajame baseine iškovojo aukso ir sidabro medalius.

Šią vasarą Pietų Korėjoje vykusiame pasaulio čempionate 50 metrų baseine D. Rapšys 200 metrų plaukimo laisvu stiliumi varžybose ir vėl buvo pirmas, bet po finalo buvo paskelbta apie lietuvio diskvalifikaciją dėl nežymaus judesio prieš startą. Tačiau šis smūgis D.Rapšio nepalaužė, atvirkščiai – suteikė papildomos motyvacijos. 2019-aisiais panevėžietis iš viso iškovojo 14 auksinių ir 4 sidabrinius apdovanojimus bei užėmė antrą vietą bendroje FINA pasaulio taurės sezono įskaitoje.

2019-uosius D.Rapšys užbaigė dviem auksinėmis pergalėmis Europos plaukimo trumpajame baseine čempionate, bet šie laimėjimai bus įskaičiuoti į kitų – olimpinių metų pasiekimų įskaitą. Šiais metais D. Rapšys jau įvykdė trijų asmeninių rungčių olimpinius normatyvus ir taip pat prisidėjo prie Lietuvos vyrų 4×100 m kombinuotos estafetės komandinio kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes.

Nusilenkė komandai

D.Rapšio konkurentai kovoje dėl nugalėtojo statulėlės buvo irkluotojas Mindaugas Griškonis ir gimnastas Robertas Tvorogalas. Priimdamas apdovanojimą D.Rapšys nusprendė pasidalyti šia garbe ir su savo pergalių siekti padedančiais komandos nariais.

"Teko labai daug dirbti, kad čia stovėčiau. Sportininkai laimi medalius, premijas, plojimus, garbę, bet yra žmonės, kurie daug dirba, kad mes visa tai iškovotume. Deja, tų žmonių niekas nežino. Jie negauna medalių, negauna premijų. Bet jie tikrai yra mano rezultatų ir pergalių kalviai ir tik jų dėka aš turiu tai, ką turiu", – savo komandos nariams – kineziterapeutui Andriui Bogdeliui ir masažistei Linai Katelytei dėkojo D.Rapšys.

D.Rapšiui tai buvo pirmoji geriausio Lietuvos sportininko statulėlė, o L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė pelnė jau trečią tokį apdovanojimą. 2011 ir 2015 m. geriausia Lietuvos sportininke išrinkta 35 metų šiuolaikinės penkiakovės lyderė pernai ryžosi Achilo sausgyslės operacijai ir į varžybų arenas sugrįžo tik šių metų pavasarį. Sugrįžimas buvo paženklintas Europos čempionės titulu ir triumfu pasaulio taurės finale. Šis laimėjimas L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei pelnė ir kelialapį į 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes. 2012 m. Londone olimpinį auksą iškovojusiai sportininkei tai bus jau ketvirtos olimpinės žaidynės.

Prieš metus turėjau svajonę – dar kartą užlipti ant scenos per geriausių sportininkų apdovanojimus, bet ne kaip vedėja, o kaip nugalėtoja.

"Prieš metus turėjau svajonę – dar kartą užlipti ant scenos per geriausių sportininkų apdovanojimus, bet ne kaip vedėja, o kaip nugalėtoja. Galiu tik pasidžiaugti, kad svajonės pildosi. Metai tikrai nebuvo lengvi. Norėjau įrodyti, kad esu stipri, kad ir sugrįžusi po traumos galiu kovoti dėl aukščiausių vietų", – teigė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Į geriausios sportininkės statulėlę pretendavo ir buriuotoja Viktorija Andrulytė bei dviratininkė Simona Krupeckaitė.

Statulėlėmis buvo įvertinti ir geriausių sportininkų treneriai – I.Paipelienė ir A.Zadneprovskis.

Įvertino ir krepšininkus

Komandinėse nominacijose aukščiausių įvertinimų sulaukė dviratininkės S.Krupeckaitė ir M.Marozaitė, bei Lietuvos vyrų 3x3 krepšinio rinktinė. Per savo karjerą net tris kartus geriausia šalies sportininke rinkta S.Krupeckaitė su M. Marozaite iškovojo sidabrą Europos žaidynėse komandinėje sprinto rungtyje. Jos rinkimuose pranoko porinę dvivietę valtį irkluojančias ir geriausia moterų komanda dvejus metus iš eilės tituluotas Mildą Valčiukaitę ir Ievą Adomavičiūtę bei vasarą sidabro medalius į gimtinę parvežusią Lietuvos 16-mečių krepšininkių komandą.

Tiesa, krepšininkai visgi neliko be apdovanojimų ir apie save priminė "Metų vyrų komandos" ir "Metų proveržio" nominacijose. Geriausia vyrų komanda tapo Lietuvos vyrų 3×3 krepšinio rinktinė. Dainiaus Novicko treniruojamas Pauliaus Beliavičiaus, Marijaus Užupio, Šarūno Vingelio ir Aurelijus Pukelio kvartetas šiais metais tapo Europos čempionais ir iškovojo teisę varžytis 2020 m. kovo mėnesį Indijoje vyksiančioje olimpinėje atrankoje. Trijulių krepšinio atstovai pranoko irkluotojus Saulius Ritter ir Dovydą Nemeravičių, ir vyrų 4×100 m kombinuotos estafetės komandą.

Padėka trenerei iš Kauno

"Metų proveržio" kategorijoje lygiaverčių varžovų neturėjo Lietuvos merginų iki 16 metų krepšinio rinktinės lyderė, Europos vicečempionė Justė Veronika Jocytė. 13-metė krepšininkė pateko į geriausių pirmenybių žaidėjų penketuką ir debiutavo Lietuvos moterų rinktinėje. Ji rinkimuose aplenkė trišuolininkę Dianą Zagainovą, tapusią Europos lengvosios atletikos iki 23 metų čempione bei Universiadoje auksą iškovojusį ieties metiką Edį Matusevičių.

"Man šis apdovanojimas yra neeilinis ir labai malonus. Bet nereikia užmigti ant laurų ir dirbti toliau. Noriu, kad šis apdovanojimas paskatintų jaunas mergaites siekti savų tikslų. Nėra neįmanomų svajonių. Aš pati tuo įsitikinau, nes dar prieš metus negalėjau net įsivaizduoti, kad atsidursiu ten, kur esu dabar. Tai neįtikėtina", – sakė šiuo metu Prancūzijoje Liono "Asvel" moterų krepšinio komandoje suaugusiųjų krepšinio patirtį kaupianti J.V.Jocytė.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto rengiamus geriausių Lietuvos sportininkų rinkimus vainikavo specialus apdovanojimas "Už gyvenimo nuopelnus". Juo buvo pagerbta žinoma dailiojo čiuožimo specialistė, Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko trenerė iš Kauno Lilija Vanagienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių