Teismas panaikino LKL klubams nepalankų Konkurencijos tarybos sprendimą, baudas

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį panaikino Konkurencijos tarybos nutarimą, kuriuo Lietuvos krepšinio lyga (LKL) ir 10 lygos klubų buvo pripažinti sudarę konkurenciją ribojantį susitarimą.

Taryba iš viso buvo skyrusi 40 tūkst. eurų baudų.

Teisėjų kolegijos nuomone, įvertinus LKL posėdžio garso įrašo stenogramos duomenis, pasisakymų turinį, eigą, taip pat ir elektroninio susirašinėjimo tarp krepšinio klubų turinį bei kontekstą, negalima sutikti su Konkurencijos tarybos išvada, kad buvo sudarytas draudžiamas susitarimas pagal tikslą.

Teismas konstatavo, kad atsižvelgiant į sporto sektoriaus ypatumus, COVID-19 pandemiją ir jos įtaką krepšinio klubų sutarčių su krepšininkais vykdymui, susitarimo, kaip pažeidžiančio konkurenciją, vertinimas nebuvo pakankamai pagrįstas, o poveikis konkurencijai nebuvo įvertintas.

Taryba informuoja, kad svarstys galimybę skųsti sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pernai lapkritį Konkurencijos taryba nustatė, jog LKL ir 10 krepšinio klubų 2020-ųjų kovo 13 dieną LKL neeilinio valdybos posėdžio metu priėmė sprendimą nutraukti 2019–2020 metų čempionatą dėl COVID-19 viruso sukeltos pandemijos, remdamiesi nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybe.

Tuo pačiu LKL su klubais susitarė, kad nuo minėtos dienos klubų krepšininkams nebus mokami atlyginimai ar piniginės kompensacijos už likusią čempionato dalį.

Institucijos vertinimu, nesant bendros pozicijos dėl atlyginimų ar kitokių finansinių kompensacijų mokėjimo nutraukus čempionatą, krepšininkai būtų galėję gauti konkurencingą atlygį, būtų turėję didesnes galimybes derėtis.

Konkurencijos tarybos nuomone, šie veiksniai būtų galėję nulemti tiek žaidėjų sprendimus dėl klubo pasirinkimo kitam LKL čempionatui, tiek skirtingas klubų pozicijas naujajame sezone.

Tuo metu teismas nesutiko, kad tarybos aptariama diskusija gali būti kvalifikuojama kaip antikonkurencinis susitarimas, kadangi buvo diskutuojama dėl esamų sudarytų sutarčių vykdymo, o ne tarimosi dėl atlyginimų. Teismas pabrėžė, kad valdybos posėdyje dėl čempionato baigties ir finansinių klausimų buvo diskutuota viešai, o „diskusija ir nuomonių išsakymas yra įprastas bet kurio klausimo priėmimo procesas“.

Teismo teigimu, LKL klubai po po čempionato nutraukimo taip pat tarėsi su krepšininkais individualiai dėl atlyginimų ar kitokių kompensacijų.

Teismo nuomone, Konkurencijos taryba nepakankamai įvertino pačių klubų argumentų, kad įvedus karantiną sporto varžybos, kaip veikla, buvo visiškai neleidžiama ir kad klubai diskutavo išskirtinėmis pasaulinės COVID-19 pandemijos sąlygomis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių