Pereiti į pagrindinį turinį

Tokio perspektyvaus žaidėjo Lietuvoje dar nebuvo

2013-05-13 16:31
Tokio perspektyvaus žaidėjo Lietuvoje dar nebuvo
Tokio perspektyvaus žaidėjo Lietuvoje dar nebuvo / "Olimpinės panoramos" nuotr.

Tarptautinio olimpinio komiteto rėmėja bendrovė „Procter & Gamble“ daugelyje šalių remia jaunuosius sporto talentus. „P&G“ partnerystės su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu programa prasidėjo 2012-aisiais. Vienas iš Lietuvos sportininkų, kuriam 2012–2013 m. sezonui skirta 10 tūkst. JAV dolerių stipendija  –  stalo tenisininkas Medardas Stankevičius. Apie jį rašo LTOK žurnalas „Olimpinė panorama“.

Pastaraisiais metais visos didžiosios Lietuvos stalo tenisininkų pergalės siejamos su Rūtos Paškauskienės vardu. Tačiau šios sporto šakos specialistai vis garsiau kalba apie talentingą trylikametį Medardą Stankevičių, kuris šiemet Lietuvos taurės varžybų trečiajame etape sugebėjo įveikti ir du Lietuvos rinktinės kandidatus. „Tarp vyrų sportininko, kuris būdamas tokių metų demonstruotų panašius rezultatus, dar neturėjome“, – viltingai sako Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentas Rimgaudas Balaiša.

O vaikinuko rezultatai išties įkvepiantys. Stalo tenisininkai anksti pradeda dalyvauti tarptautinėse varžybose, tad nė dešimties neturėdamas Medardas taip pat ėmė bandyti jėgas jose. Ir iškart prasibrovė į lyderių gretas. Kasmet rengiamuose neoficialiuose mini kadetų (iki 12 m.) Europos čempionatuose kaunietis dvejus metus iš eilės užėmė ketvirtą vietą. Beje, šie čempionatai atviri, tad į juos atvyksta ir kitų žemynų atstovų. Jei vertintume tik europiečių rezultatus, lietuvis pastarajame čempionate buvo antras. Praėjusiais metais M.Stankevičiaus talentą įvertino ir Tarptautinė stalo teniso federacija – lietuvis su kitais penkiais bendraamžiais pateko į pasaulio vilčių rinktinę, kurią ši federacija kasmet sudaro remdamasi kelių turnyrų rezultatais. 

M.Stankevičius į šią sporto šaką atėjo neatsitiktinai. Stalo tenisą žaidė ir tebežaidžia bei jo paslapčių moko vaikino senelis Romas ir dėdė Denisas Stankevičiai, tėtis Viktoras. Teniso raketę valdyti mokosi ir metais vyresnis pusbrolis Darius. Ar Medardo vardas skambės garsiausiai? R.Balaiša mano, kad artimiausi treji metai parodys, kokia ateitis laukia šio talentingo Lietuvos stalo tenisininko: „Per pastaruosius metus Medardas stipriai progresavo. Žiūrėsim, kaip bus toliau. Jis dar auga. Bet vaikinas turi charakterį, yra užsispyręs, labai geri jo fiziniai duomenys, jis galingas, daug dirba ir šalia šių savybių dar talentą turi.“  
Kalbėdamas apie stipriąsias jaunojo tenisininko puses, R.Balaiša sako, kad jis pasižymi labai gera reakcija, kuri stalo tenisininkams itin svarbi. Galingas kairinis vaikino smūgis. „Žinoma, tobulinti yra ką. Dar reikia gerinti judėjimą prie stalo, smūgis iš dešinės ne toks stiprus, koks galėtų būti“, – vardija specialistas.  

Kauno J.Basanavičiaus gimnazijos moksleivis stalo tenisą žaidžia nuo šešerių. Jo treneriai – tėtis Viktoras ir senelis Romas. Tėtis ir dėdė Denisas, tebežaidžiantys tenisą patys ir patenkantys tarp dešimties geriausių Lietuvos tenisininkų, yra ir pagrindiniai Medardo treniruočių partneriai. 

Žaidžiant su bendraamžiais Lietuvoje, vaikinukui tobulėti būtų sunku. Medardas savo meistriškumą kelia ir netoli Vienos įsikūrusioje Wernerio Schlagerio stalo teniso akademijoje, į kurią kartą per ketvirtį dešimčiai dienų jį siunčia LSTA. Po metų kitų M.Stankevičiui, jeigu jis ir toliau taip tobulės, Lietuvoje darysis vis labiau ankšta. Tad LSTA prezidentas jau šiandien galvoja, kur jį reikės siųsti tobulintis: „Kitais metais Medardui bus keturiolika. Tokių metų dar neišveši iš namų – R.Paškauskienė išvažiavo būdama septyniolikos. Tad reikės rengti daugiau stovyklų – ne kartą per ketvirtį, o gal du ir dažniau. Ieškosime, kur jis galėtų tobulintis. Galbūt tai bus ta pati akademija Austrijoje, galbūt Prancūzija, nes būtent prancūzai pastaruoju metu diktuoja stalo teniso madas Europoje. “ 

Stovyklos ir turnyrai suryja liūto dalį lėšų, nes stalo teniso įranga nėra tokia brangi. Nors, pavyzdžiui, raketės gumas reikia keisti kartą per mėnesį, o kokybiškos dvi tokios gumos, kurių reikia vienai raketai apklijuoti, kainuoja apie 300 Lt. O štai viena diena akademijoje Austrijoje žmogui kainuoja 50–60 eurų, dalyvavimas viename turnyre – 3–4 tūkst. Lt. Kol kas M.Stankevičius dalyvauja tik Europoje rengiamuose turnyruose – keliauti į kitus žemynus per brangu, nors ne paslaptis, kad pajėgiausi stalo tenisininkai yra azijiečiai.   

Šie metai Medardui pereinamieji – iš dvylikamečių amžiaus grupės į penkiolikmečių. Todėl šiemet pagrindinis trylikamečiui keliamas uždavinys – įsitvirtinti tarp penkiolikmečių. Šiuo metu lietuvis Europos stalo teniso sąjungos sudarytame penkiolikmečių reitinge patenka į trisdešimtuką. „Dauguma į šį reitingą įtrauktų tenisininkų porą metų vyresni už Medardą. Tarp savo bendraamžių jis patenka į trejetuką“, – patikslina Lietuvos stalo teniso asociacijos vadovas, tikintis, kad po naujųjų metų sudarytame reitinge lietuvį išvysime tarp dešimties stipriausiųjų. Taškus Medardas rinks dalyvaudamas įvairiuose turnyruose, o svarbiausias šių metų startas laukia liepą – Europos kadetų čempionatas. Kaip pavyks debiutuoti trylikamečiam talentui iš Kauno vyresniųjų grupėje, matysime jau netrukus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų