Uždegta žalia šviesa Europos čempionatui: pajėgiausi penkiakovininkai bursis Kaune

  • Teksto dydis:

Lapkričio 4 d. jaunieji šiuolaikinės penkiakovės sportininkai varžėsi atvirame Kauno miesto čempionate. Varžybos subūrė beveik šimtą dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio valstybių. Iš karto po čempionato pasiekė gera žinia – jau kitais metais laukia dar didesni iššūkiai – Kaune bus organizuojamas ir Europos čempionatas.

Varžybų organizatoriai džiaugiasi, jog atvirame Kauno miesto čempionate, penkiose amžiaus grupėse varžėsi gausus būrys jaunųjų sportininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš svetur – Rusijos ir Latvijos, taip pat renginys sulaukė nemažai rėmėjų paramos bei Lietuvos policijos dėmesio.

„Nemeluosiu, lyderiai tikrai nenuvylė. Visi lipo ant prizininkų pakylos.  Tikrai džiugu, jog turime ne vieną perspektyvų sportininką ir iš mažesnių miestelių – Telšių, Šiaulių ar Šakių. Bet pagrindiniai penkiakovės augančio jaunimo centrai yra Kaunas ir Vilnius.“ – pirmaisiais įspūdžiais po čempionato dalijosi vyr. teisėja Vilma Juchnevičiūtė.

Anot vyr. teisėjos ir vienos iš renginio organizatorių, Kaune auga ne vienas daug žadantis sportininkas. Vienas iš – Titas Puronas, kuris U-19 amžiaus grupėje keturkovėje iškovojo bronzą. Jo pagrindiniai konkurentai buvo rusai ir latviai. Taip pat, V. Juchnevičiūtės nuomone, ateityje šiuolaikinės penkiakovės bendruomenę gali sudrebinti jaunasis Kajus Marozas, kuris šiame čempionate tapo U-15 amžiaus grupės trikovės čempionu bei startavo keturkovės rungtyje, kurioje užėmė trečiąją vietą.

„Tai daugelio met
ų pastangos, tad tikėjimo pergale tikrai buvo. Savo amžiaus grupėje jaučiuosi pakankamai stipriai. Kadangi ne kartą esu susidūręs su tais pačiais konkurentais, jau numanau, ko galima tikėtis iš jų. Kas lėmė mano pergalę? Aš visuomet esu labai užsispyręs, stengiuosi atiduoti visas jėgas ir pasiekti aukščiausius rezultatus. Tačiau tuo pačiu sugebu ir susikaupti, kas yra taip pat labai svarbu geram penkiakovės sportininkui“ – apie savo sėkmės formulę kalbėjo K. Marozas, kuris atskleidė, jog ateityje tikisi sudalyvauti ir  jaunimo olimpinėse žaidynėse.

Didžiausia intriga Kauno miesto čempionate vyko bėgimo rungtyje. V. Juchnevičiūtės nuomone, dažniausiai visuose čempionatuose bėgimas sukuria tokią atmosferą, bet tai nėra taisyklė. „Ir fechtavime visuomet yra tos intrigos. Tas vienas dūris labai daug reiškia, kiekvienas eina ir kovoja dėl jo. Čia tiktų posakis – arba viskas, arba nieko. Buvo įdomu stebėti, kaip jaunimas kovoja dėl kiekvienos pergalės“.

Jaunasis sportininkas K. Marozas nedvejodamas pasakė, jog šiuolaikinė penkiakovė tuo ir įdomi – anot sportininko, penkios sporto šakos visuomet geriau nei viena. Ir nors K. Marozui šaudymo ir fechtavimo rungtys kelia daugiau iššūkių, vaikinas pripažino, jog strategavimas, kelių žingsnių į priekį apgalvojimas šią sporto šaką daro tik dar dar įdomesne.

Iš karto po Kaune vykusio čempionato šiuolaikinės penkiakovės atstovus pasiekė puiki žinia – Kauno miestas žingsniu arčiau Europos čempionato. „Dabar jau planuojame rengti ir didesnio masto čempionatus Kaune. Kitais metais vasario mėnesį organizuosime Lietuvos suaugusiųjų ir jaunimo čempionatą, o po jo laukia ir dar didesnis iššūkis – Europos U-17 ir U-19 čempionatas, kuris vyks birželio mėnesį. Jeigu dabar čempionate dalyvavo apie 100 dalyvių, Europos čempionate jų tikrai bus tris kartus daugiau. Ant mūsų pečių kris didžiulė atsakomybė, bet tuo pačiu su entuziazmu pasitiksime visus iššūkius“ – pasakojo V. Juchnevičiūtė.

V. Juchnevičiūtės teigimu, Lietuvos penkiakovės sportininkų rezultatai kiekvienais metais vis auga. Ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu mastu. Jos nuomone, tokie rezultatai kiekvieną sportininką dar labiau motyvuoja ir neleidžia pamiršti, kad kiekvienas gali pasiekti daugiau nei pats įsivaizduoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių