Pereiti į pagrindinį turinį

V.Alekna „Deimantinėje lygoje“ varžysis ir su savo įpėdiniu

2012-05-11 09:37
V.Alekna „Deimantinėje lygoje“ varžysis ir su savo įpėdiniu
V.Alekna „Deimantinėje lygoje“ varžysis ir su savo įpėdiniu / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Pirmą kartą prestižinėse tarptautinėse pajėgiausių pasaulio lengvaatlečių „Deimantinės lygos“ varžybose dalyvaus du Lietuvos disko metikai – 40-metis vilnietis Virgilijus Alekna ir 21-erių kaunietis Andrius Gudžius.

Pasitiki auklėtiniu

„Deimantinės lygos“ serijos varžybos startuos šiandien Dohoje (Kataras). Tarp lietuvių varžovų bus Pekino olimpiados čempionas estas Gerdas Kanteris, olimpiniai vicečempionai lenkas Piotras Malachowskis ir vengras Zoltanas Kovago, Azijos čempionas iranietis Ehsanas Hadadis.

„Nežinau, kokių rezultatų galima tikėtis iš mano auklėtinio. Kaip vienas kolega sakė, vyksta procesas, – kalbėjo A Gudžiaus treneris, keturių olimpinių žaidynių dalyvis Vaclovas Kidykas. – Žinau, kad Andrius yra gerai pasiruošęs, o kiek nulėks jo mestas diskas per varžybas – pamatysime. Per treniruotes įrankis nuskriedavo apie 65 metrus. Tai – geras rezultatas. Andriui, pasaulio jaunimo čempionui, startas Katare – pirmasis aukščiausio lygio tarptautinis išbandymas tarp suaugusiųjų. Tikiuosi, kad viskas bus gerai.“

Treneris pabrėžė, kad disko metimo sektoriuje svarbiausia – psichologinis parengtumas.

„Į šias varžybas Andrius išvyko kaip jaunimo pasaulio čempionas. Psichologiškai jis su savo užduotimis visada labai gerai susitvarko, tai – viena geriausių jo savybių, – sakė V.Kidykas. – Mes abu jaučiame tam tikrą spaudimą – tikimasi, kad Andrius pakeis V.Alekną, kai mūsų dukart olimpinis čempionas atsisveikins su didžiuoju sportu. Stengiamės į tai nereaguoti. Tiesiog dirbame savo darbą. Žinau, kad mano auklėtinis – gabus žmogus ir gali pasiekti aukštų rezultatų, bet kartais labai noriu, kad daugiau laiko būtų skirta tiesioginiam darbui su disku, o pašaliniai reikalai sportininkui netrukdytų siekti užsibrėžto tikslo.“

Tikisi naujų vėjų

Vis dėlto, anot V.Kidyko, viskas galiausiai atsiremia į Lietuvos sporto politiką – nesubalansuotą, nuklystančią į kraštutinumus.

"Vilniuje nėra normalios sportinės bazės. Kaune – metimų aikštynas Ąžuolyne, paukščiukai čiulba, niekas netrukdo, bet kiek daugiau problemų su štanginėmis, juk fizinė jėga mūsų sporto šakoje atlieka nemažą vaidmenį, – kalbėjo V.Kidykas. – Gal per drąsiai pasakysiu, bet, mano manymu, sporto bazių požiūriu esame labiausiai atsilikę Europoje.

Į krepšinio arenas sudėta milijonai litų. Kiek būtų kainavęs bent vienas šiuolaikinis lengvosios atletikos maniežas? Kur kas mažiau, nei krepšinio rūmai. Tikiuosi, kad netrukus valdžia atsigręš į kitas sporto šakas, nes krepšinis jau viską turi.

Pažiūrėkime į sostinės Vingio stadioną! Jame sportuojant galima kojas išsisukti. Gal pasakysiu per griežtai, bet į valdžią turėtų ateiti sąžiningi žmonės, kurie suprastų sporto perspektyvas ir jo tikslus. Turiu galvoje tokias asmenybes kaip V.Alekna."

Viltis sieja su jaunimu

Kauno sporto mokyklos „Viltis“ vadovas pateikė valstybės neatsakingumo sportininkams pavyzdį.

„Kai devyniolikmetis A.Gudžius tapo jaunimo pasaulio čempionu, valstybė jam nuo stipendijos nurėžė tūkstantį litų. Juk tai smūgis žmogui. Jauną sportininką reikia prižiūrėti kaip medį. Manau, kad Lietuva atsigaus iš valdžios pasitraukus senajai valdininkų gvardijai ir atėjus naujiems žmonėms“, – nevyniojo žodžių į vatą V.Kidykas.

Pasak trenerio, valdžia galėtų pasirūpinti bent penkių sporto maniežų statyba šalies miestuose. „Taip yra Estijoje. O pas mus? Maniežuose ir žiemą, ir vasarą galėtų sportuoti vaikai. Visas savo viltis sieju tik su jaunimu, kurį reikia auginti mums. Manau, kad po Londono olimpinių žaidynių neišvengsime būtinybės peržiūrėti mūsų sporto politiką“, – tvirtino buvęs disko metikas.

Prisiminęs prieštaringai vertinamą vienos perspektyviausių Lietuvos penkiakovininkių Donatos Rimšaitės istoriją, V.Kidykas susimąstė.

„Sunku prognozuoti, kaip susiklostys A.Gudžiaus karjera, bet manau, kad jis visada prisimins, kad kai tapo pasaulio čempionu, iš jo buvo atimta pusė pajamų, – piktinosi treneris. – Yra ir kitas pavyzdys. Jeigu V.Alekna nedirbtų vidaus reikalų sistemoje, jam liktų darbo birža. Ar ne absurdas? Visi Lietuvos sportininkai privalo būti įdarbinti, kad turėtų socialines garantijas.“


Sezonas

Geriausieji 2012 m. sezono disko metimo rezultatai pasaulyje gegužės 11 d.

1. Z.Kovago Vengrija 68,21 m

2. R.Smithas Olandija 66,97 m

3. E.Cadee Olandija 66,80 m

4. L.Okoye D.Britanija 66,67 m

5. E.Hadadis Iranas 66,60 m

6. M.Maričius Kroatija 66,53 m

7. V.Gowda Indija 66,28 m

8. Y.F.Casanas Ispanija 66,25 m

9. J.Y.Fernandezas Kuba 66,05 m

10. V.Alekna Lietuva 65,93 m

55. A.Gudžius Lietuva 60,78 m


Varžovai

„Deimantinės lygos“ 1-ojo etapo disko metimo varžybų dalyviai

V.Alekna ir A.Gudžius (abu – Lietuva), G.Kanteris ir M.Israelis (abu – Estija), Z.Kovago (Vengrija), Y.F.Casanas (Ispanija), V.Gowda (Indija), E.Hadadis (Iranas), P.Malachowskis (Lenkija), E.Olgundenizas (Turkija), J.Rome'as (JAV).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų