Vandens motociklų lenktynininkai sezono pusiaukelę pasitiko Elektrėnų mariose

  • Teksto dydis:

Įsibėgėjantis Lietuvos vandens motociklų čempionatas artėja kulminacijos link. Jo dalyviai praėjusį savaitgalį trumpam apleido šios sporto šakos epicentru tapusį Kauną ir persikėlė į Elektrėnus. Kasmetinės varžybos „East European Jetski Cup 2020“ tradiciškai tapo tarpusavio jėgų išbandymu pajėgiausiems visų Baltijos šalių lenktynininkams. Lietuvos, Latvijos ir Estijos atstovai susirėmė antrajame čempionato etape visose trijose disciplinose – „aquacross“, enduro ir slalomo rungtyse.

Augančios dalyvių gretos

Metų pradžioje dėl šalyje paskelbto karantino įvesti apribojimai masiniams renginiams gerokai pakoregavo daugelio sporto šakų čempionatų tvarkaraščius Lietuvoje ir pasaulyje. Birželio viduryje į Kauno marias išplaukę vandens motociklai tapo pirmieji visoje Europoje. Tąkart dalyviai susirungė „aquacross“ rungtyje, kurioje skirtingų klasių atstovai varžosi 10–17 min. trukmės grupiniuose plaukimuose, sukdami ratus trasoje, kurios konfigūracija kaskart pareikalauja ypatingo meistriškumo.

Liepos pradžioje surengti pirmieji etapai ir enduro bei slalomo disciplinose. Pirmoji iš šių – ištvermės ir koncentracijos išbandymas, varžantis 30–45 minučių plaukimuose. Čia išskirtinai svarbi dalyvių strategija paskirstant fizines jėgas, planuojant sustojimus degalų atsargoms papildyti ir priimant kitus taktinius sprendimus.

Slalomo dalyviai lenktyniauja plaukdami solo. Vieni atitinkamai pagal savo patirtį varžosi „Runabout“ kategorijoje sportininkų bei mėgėjų klasės, kiti sėda ant to paties „Sea-Doo Spark“ modelio vandens motociklo ir rungiasi sportininkų, moterų, jaunių bei mėgėjų klasėse.

„Vandens motociklų sporte jaučiame savotiškas renesanso nuotaikas. Savaitgalį lenktynių stovykloje buvo gausu naujokų, bet ne mažiau džiugina ir vienas po kito į trasą sugrįžtantys veteranai. Jų patirtis ir meistriškumas yra geriausias pavyzdys ateinančiai naujai lenktynininkų kartai. Bendruomenė auga ne vien dalyvių, bet ir žiūrovų aspektu. Siekiame vis labiau parodyti visuomenei, kad vandens motociklai yra ne vien nutrūktgalviška laisvalaikio pramoga, bet ir intriguojantis, azartiškas sportas“, – kalbėjo Lietuvos vandens motociklų sporto federacijos prezidentas Tomas Gurkšnys.

Komandos draugų triumfas

Intensyvų varžybų sezoną suplanavusi Lietuvos vandens motociklų sporto federacija ir toliau nemažina pagreičio. Rugpjūčio 1–2 dienomis šio sporto entuziastus svetingai pasitiko Elektrėnai. Marių pakrantėje susirinko gerokai per pusšimtį dalyvių.

„Aquacross“ lenktynėse surengti trys įskaitiniai plaukimai. Galingiausius „Runabout GP1“ kategorijos vandens motociklus pilotavusių lenktynininkų gretose šįkart greičiausias buvo Gediminas Leonas (#33; komanda „Maxturas“). „Runabout GP4 Spark“ klasėje pergalę šventė svečias iš Latvijos, praėjusių metų čempionas Ričards Fukss (#69; „Fukss Racing“).

„Runabout Novice“ klasėje pergalę pelnė „Jetski Shop Team“ narys Tadas Bačiliūnas (#10), o jo komandos draugai – Justinas Grūdė (#11) ir svečias iš Latvijos Karlis Bole (#12) – nugalėjo „Runabout GP3 2T Open“ ir „Runabout Open“ klasėse. Visi šie pasiekimai leido „Jetski Shop Team“ ekipai švęsti pergalę komandinėje įskaitoje.

Be to, atkakli kova vyko ir šiemet atgaivintoje bei vis daugiau dalyvių sutraukiančioje „Ski GP1“ klasėje, kurioje lenktyniaujama daugeliui gana egzotiškai atrodančiais stovimais vandens motociklais. Čia ant aukščiausio nugalėtojų pakylos laiptelio kopė Estijos atstovas Henri Koppas (#77; „BRP Racing“).

Nuo mėgėjų iki profesionalų

Intensyvų varžybų savaitgalį pratęsė enduro rungties plaukimai, kurių trukmė šįkart pasirinkta lygiai pusė valandos. „Runabout Novice“ klasės nugalėtoju tapo Voicech Tatol (#22; „Automoto spindesys by Moto Marine“). „Runabout Spark/Ex“ kategorijoje laimėjo Deivis Zizas (#12), dvitakčiais motorais varomų vandens motociklų klasėje „Runabout 2T Open“ greičiausias buvo Justinas Grūdė (#11), o pajėgiausiųjų gretose tarp vadinamųjų „bombų“ „Runabout Pro GP“ šįkart sėkmė plačiausiai šypsojosi Egidijui Kirilevičiui (#13). Pastarieji trys pilotai – tos pačios lyderių ekipos „Jetski Shop Team“ ekipos nariai.

Slalomo distancijoje dalyvių laukė dar viena nauja trasos konfigūracija ir kaip niekad atkakli kova dėl šimtųjų sekundžių dalių. Savais vandens motociklais startavę sportininkai savo meistriškumą įrodinėjo „Runabout Sport“ klasėje ir čia dar viena pergale džiaugėsi Egidijus Kirilevičius. Analogiškoje mėgėjų rungtyje „Runabout Hobby“ nugalėjo irgi nebe pirmą trofėjų per savaitgalį į savo kolekciją pelnęs Voicech Tatol.

Toliau slalomo virtuozai lenktynes tęsė to paties modelio vandens motociklu. „Spark Sport“ klasėje greičiausiai į finišą atlėkė Darius Bicinauskas. Tarp šešių „Spark Moterų“ klasės dalyvių greičiausia buvo Viktorija Jasiūnaitė. „Spark Jaunių“ gretose nugalėjo Astra Gurkšnytė, o tarp mėgėjų visas lyderių trejetukas išsirikiavo vos kelių dešimtųjų sekundės dalių skirtumu, tačiau aukščiausios prabos trofėjus atiteko Vytautui Sakauskui.

Finalinis „aquacross“ čempionato etapas numatytas rugsėjo 12 d. Kaune. Dar po savaitės Kauno mariose planuojama surengti ir trečiuosius enduro bei slalomo čempionatų etapus 2020-ųjų sezone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių