Vyrų rankinis: lietuvių varžovai – grėsmingi, bet kai kurie – jau nugalėti

"Negalime skųstis tuo, kokie varžovai mums teko", – pareiškė Lietuvos vyrų rankinio rinktinės strategas Mindaugas Andriuška, sužinojęs, su kuo teks kautis 2022-aisiais Europos čempionato finalo turnyre.

Sausio 13-ąją – su rusais

Kitąmet Vengrijoje ir Slovakijoje numatyto "Euro 2022" finalo turnyro F grupėje lietuviai išmėgins jėgas su norvegais, rusais ir slovakais.

Šios varžybos vyks Košicėje. Sausio 13-ąją mūsiškiai turėtų susikauti su Rusijos rankininkais, 15 d. – su Slovakijos atstovais ir 17 d. – su Norvegijos ekipa.

Į kitą turnyro etapą pateks 1–2 vietas užėmusios rinktinės.

Rusijos komanda – 2000 m. olimpinė, 1993 ir 1997 m. pasaulio bei 1996 m. Europos čempionė, tačiau pernai Europos čempionate rusai užėmė tik 22 vietą.

Norvegijos rankininkai – 2017 ir 2019 m. pasaulio vicečempionai, 2020 m. iškovojo Europos čempionato bronzos medalius.

Geriausias slovakų rezultatas – devinta vieta 2009 m. pasaulio čempionate.

Žino pergalių skonį

"Norvegus ir slovakus pažįstame gana gerai, esame juos įveikę", – sakė M.Andriuška.

Lietuvos rankininkai pastarąjį kartą su Norvegijos ekipa žaidė 2018 m. Europos čempionato atrankos 7-oje grupėje ir pasidalijo po pergalę (32:29, 20:30).

"Tai nebus ta pati komanda, kurią tąkart nugalėjome. Vėliau Norvegija įsitvirtino Europos elite. Tai labai gerai sukomplektuotas kolektyvas, visose pozicijose – po kelis lygiaverčius žaidėjus. Bus tikrai įdomu susikauti su jais. Žaisdami su tokio lygio varžovais kaupiame labai brangią patirtį", – teigė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris.

Mūsiškiai su slovakais rungtyniavo 2021 m. pasaulio čempionato atrankos 1-oje grupėje ir nugalėjo juos 25:24.

"Juos įveikėme visai neseniai, tad varžovas lyg ir neturėtų per daug bauginti. Kita vertus, žaisti su aikštės šeimininkais visada nelengva", – svarstė M.Andriuška.

Mindaugas Andriuška: norvegus ir slovakus pažįstame gerai, esame juos įveikę. Rusų rinktinė – jaunėjanti, yra išgyvenusi kartų kaitą.

Rusų treneris – atsargus

Rusijos rinktinė užkirto kelią lietuviams į 2015 m. pasaulio čempionato finalo turnyrą – laimėjo atkrintamąjį mačą 30:22 ir 33:22.

"Stebėjau nemažai šios komandos rungtynių šiemečiame pasaulio čempionate. Rusijos ekipa – jaunėjanti, yra išgyvenusi kartų kaitą, kol kas ji – mažiausiai pažįstama varžovė", – kalbėjo M.Andriuška.

"Esu patenkintais burtų rezultatais, nors labiau norėjau, kad mums tektų varžovai iš Balkanų arba vokiečiai. F grupė – ne mirtininkų, kaip kad C (joje prancūzai, kroatai, serbai ir ukrainiečiai – aut. past.)", – sakė Rusijos rankininkus treniruojantis bosnis Velimiras Petkovičius.

Jo nuomone, F grupės favoritai – norvegai. Svarus slovakų koziris bus savi sirgaliai, jų spaudimą jaus visi šeimininkų varžovai.

"Lietuviai, patekę į finalo turnyrą, daug ką nustebino. Jų potencialą patvirtino pergalė prieš islandus. Rungtynėms su Lietuvos komanda reikės pasiruošti labai rimtai", – reziumavo V.Petkovičius.

1998-aisiais Italijoje

Vienintelį kartą Europos čempionato finalo turnyre Lietuvos rankininkai dalyvavo 1998-aisiais.

Tąkart Italijoje trenerio Valdemaro Novickio vadovaujama komanda 20:20 sužaidė su prancūzais, 22:30 pralaimėjo jugoslavams, 21:27 – švedams, 18:20 – vokiečiams, 19:18 įveikė italus ir per rungtynes dėl devintos vietos 38:36 – čekus (9 įvarčius pelnė Vaidas Klimčiauskas, 8 – Gintaras Savukynas, po 5 – Robertas Paužuolis ir Algirdas Gedvilas).

Mūsų šalies rinktinei taip pat atstovavo Arūnas Vaškevičius, Aurimas Frolovas, Gintaras Vilaniškis, Gintas Galkauskas, Julius Marcinkevičius, Gediminas Bučys, Dalius Rasikevičius, Almantas Savonis, Giedrius Černiauskas, Arnoldas Skurdauskas, Andrius Stelmokas.

"Euro 2022"

A grupė: Slovėnija, Danija, Šiaurės Makedonija, Juodkalnija.

B grupė: Portugalija, Vengrija, Islandija, Nyderlandai.

C grupė: Kroatija, Serbija, Prancūzija, Ukraina.

D grupė: Vokietija, Austrija, Baltarusija, Lenkija.

E grupė: Ispanija, Švedija, Čekija, Bosnija ir Hercegovina.

F grupė: Norvegija, Rusija, Slovakija, Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių