Ž. Balčiūnaitė: Vilniaus 20 km bėgimas – šventė ne tik man, bet ir dalyviams

Šeštadienį, spalio 17-ąją, devintą kartą Vilniuje organizuojamame Živilės Balčiūnaitės vardo bėgime laukiama tūkstančio bėgimo mėgėjų ir profesionalų. Bėgikai tradiciškai startuos Upės gatvėje ir varžysis trijose - šių metų naujiena tapusioje 20 km, taip pat 10 km ir 3,5 km - rungtyse.

Renginys oficialiai yra ir Lietuvos 10 km bėgimo čempionatas.

Sostinę kiekvieną rudenį papuošiančių varžybų iniciatorė Živilė Balčiūnaitė šiais metais savo vardo bėgime nedalyvaus. Viena geriausių Lietuvos maratonininkių šiuo metu intensyviai ruošiasi Liublianos maratonui. Slovėnijos sostinėje spalio 25 dieną vyksiančiame renginyje Ž. Balčiūnaitė varžysis maratono rungtyje.

"Man išties gaila, kad neturiu galimybės dalyvauti devintajame savo vardo bėgime, tačiau dabar svarbiausia - tinkamai pasiruošti artėjančios varžyboms Liublianoje, kurios man yra labai reikšmingos. Bėgimas sostinėje, tikiu, yra nuostabi sporto šventė ne tik man, bet ir vilniečiams bei miesto svečiams, bėgikams iš užsienio. Šios varžybos man visuomet sukelia puikius prisiminimus ir džiaugiuosi, jog renginys pasipildė ir 20 km distancija, kuri suteikia dar didesnes galimybes išbandyti save. Linkiu visiems "Vilniaus 20 km bėgimo" dalyviams kuo geriausių įspūdžių, džiugių pergalių ir įsimintinų rezultatų. Sėkmės visiems", - kalbėjo Palangoje besitreniruojanti lengvaatletė.

Tradicinėse rudens bėgimo varžybose prie starto linijos stos geriausi Lietuvos atletai: 10 km rungtyje išvysime Remigijų Kančį, Mindaugą Viršilą, Mildą ir Moniką Vilčinskaites, praėjusių metų laimėtoją Dianą Lobačevskę. Prieš metus nugalėtoju tapęs Justinas Beržanskis šiais metais varžysis 20 km distancijoje, šioje rungtyje bėgs ir Vaida Žūsinaitė.

Anot "Vilniaus 20 km bėgimo su Živile Balčiūnaite" organizatorių, šiuo metu yra apie tūkstantis užsiregistravusių dalyvių: "Kaip įprasta, masiškiausia yra 10 km rungtis, tačiau ir į naują varžybų rungtį - 20 km - užsiregistravo ganėtinai daug bėgikų. Apie ilgesnį 20 km nuotolį galvojome jau seniai ir tai yra natūralus žingsnis, siekiant stiprinti renginį ir suteikti bėgimo profesionalams ir mėgėjams daugiau galimybių išmėginti save."

Tūkstančius bėgimo mėgėjų ir profesionalų pritraukiantis "Vilniaus 20 km bėgimas su Živile Balčiūnaite" pasižymi ir įspūdinga trasa, kuri driekiasi žaliausiu sostinės rajonu - Žvėrynu. Šiemet keitėsi ir pati trasa - atsiradus 20 km distancijai, vieno rato ilgis iš 5 km virto į 10 km.

"Vilniaus 20 km bėgimas" vyksta spalio mėnesį, kai Europa ir pasaulis mini Pasaulinę organų donorystės ir transplantacijos dieną, todėl renginio dalyviai ir svečiai jau antrus metus yra kviečiami palaikyti organų donorystės ir transplantacijos idėją, o prie starto linijos stos ir ypatinga Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos suburta komanda. Daugiau nei 90 bėgikų komandą sudaro gydytojai transplantologai, reanimatologai, kitų specialybių gydytojai, didžiulė grupė medicinos studentų iš Vilniaus ir Kauno, laboratorijos specialistai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir karinių oro pajėgų pilotai, taip pat žmonės, kurie gyvena su transplantuotais organais.

"Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena minima, kad žmonėms dar kartą būtų priminta donorystės tema. Juk donorystė priklauso tik nuo žmogaus požiūrio į šią sritį ir nuo jo apsisprendimo. Jei nebus donorinių organų, nebus ir transplantacijų. O tokios operacijos kasmet išgelbėja apie 150 žmonių!" - sakė Nacionalinio transplantacijos biuro Komunikacijos skyriaus vedėja Rasa Pekarskienė.

Antrus metus savo vardo bėgimą organų donorystės idėjai propaguoti skirianti bėgikė Ž.Balčiūnaitė supranta, jog daugelis žmonių vengia šnekėti apie organų donorystę ir transplantaciją, tačiau moteriai nėra baisu kalbėti šia subtilia tema: "Mirtis - neatsiejama gyvenimo dalis, amžinybės nėra. Tad kodėl bijoma apie tai kalbėti? Nemanau, kad reikėtų kažkaip specialiai vengti pokalbių, klausimų apie organų donorystę šeimoje, su vaikais. Raginčiau kiekvieną susimąstyti: "O kaip būtų, jei organų transplantacijos prireiktų man arba mano artimajam?" Nė vienas nesame apsaugotas nuo nelaimių, todėl turėtume vieni kitiems padėti."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių