Pereiti į pagrindinį turinį

"Žalgirio" treneris pastiprinimo kol kas neieškos

2010-08-16 10:01
Tikslas: A.Petrovičius šį sezoną tikisi sukonstruoti "Žalgirio" komandinį žaidimą.
Tikslas: A.Petrovičius šį sezoną tikisi sukonstruoti "Žalgirio" komandinį žaidimą. / Visvaldo Morkevičiaus nuotr.

Kauno "Žalgiris" nebeieškos naujo įžaidėjo. Taip išskirtiniame interviu dienraščiui teigė naujasis laikinosios sostinės ekipos strategas Aco Petrovičius.

Jis tvirtino, kad jam svarbiau ne atskiri krepšininkai, o pati žaidimo sistema.

Šeštadienį į Kauną atvykusios naujausios Lietuvos krepšinio vicečempiono "Žalgirio" pajėgos netilpo į vieną automobilį. Birželio pabaigoje kontraktą su laikinosios sostinės klubu sudaręs A.Petrovičius atskrido su žmona ir dukra, kurios Kaune svečiuosis keletą savaičių, bei tautiečiu asistentu Slobodanu Savovičiumi. Kiek užgaišęs dėl vėlavusio skrydžio prie "Žalgirio" naujokų prisijungė ir įžaidėjas Aleksandras Čapinas.

Su penkiasdešimtmetį krepšinio specialistą pasitikusiais klubo darbuotojais A.Petrovičius sveikinosi rusiškai – nuo šiol šia kalba treneris dalys nurodymus žalgiriečiams, o jam talkins angliškai kalbantys padėjėjai.

A.Petrovičius vylėsi kuo greičiau susipažinti su šiandien pasirengimą sezonui pradedančia komanda ir apgailestavo, kad pirmosios pažinties su Lietuvos rinktinei atstovaujančiais "Žalgirio" krepšininkais dar teks palaukti.

– Pasirašęs sutartį su "Žalgiriu" žadėjote išanalizuoti informaciją apie komandą. Kokios šios analizės išvados? – dienraštis paklausė A.Petrovičiaus.

– Komanda nuo praėjusio sezono pernelyg nepasikeitė, ją papildė tik keli naujokai. Manau, kad Paulius Jankūnas ir Omaras Samhanas sustiprins ekipą. Kelissyk kalbėjomės su klubo savininku (Vladimiru Romanovu – red. past.), kad dabar dar nereikėtų skubėti komentuoti mūsų galimybių, bet aš esu toks treneris, kuris visada siekia pačių geriausių rezultatų. Todėl nebijau pasakyti, kad turime susigrąžinti Lietuvos čempionų titulą ir kuo geriau pasirodyti Eurolygoje, nors mūsų grupė ir bus labai sunki.

– Kaip mėginsite keisti komandos žaidimo braižą?

– Iš pradžių reikia susipažinti su visais krepšininkas. Dabar tam nepalanki situacija, nes kai kurie žaidėjai atstovauja šalies nacionalinei rinktinei. Turime palaukti, kol susirinks visi krepšininkai, o tada reikės skubiai sustyguoti visus taktinius reikalus. Skuba nėra geras dalykas, bet "Žalgirio" privalumas yra tai, kad daugelis žaidėjų jau ne pirmus metus žais kartu. Tikiu, kad tai padės man greičiau sustatyti žaidimą į savo vėžes.

– Suformavote serbišką trenerių štabą. Manote, kad Serbijos krepšinio mokykla gali sėkmingai perkelti savo patirtį į Lietuvą?

– Treneris visada nori turėti gerus talkininkus. Susitariau su klubu, kad aš pats pasirinksiu savo pagalbininkus. Oliveris Kostičius šiuo metu dirba su Bulgarijos rinktine – aš taip pat buvau Serbijos nacionalinės rinktinės trenerio Dušano Ivkovičiaus asistentas, tačiau dėl darbo "Žalgiryje" turėjau šių pareigų atsisakyti. Treniruoti Kauno komandą tikrai nebus lengva, todėl į pagalbą pasikviečiau ir S.Savovičių.

– Ar turint vieną padėjėją lietuvį nebūtų lengviau bendrauti su komanda?

– Nemanau, kad mums kils problemų. Taip, nemoku lietuviškai, bet treniruotėse pagrindinė kalba bus anglų. Aš angliškai taip pat nekalbu, tačiau mano asistentai tai puikiai moka. Be to, spėju, kad dalis žaidėjų kalba ir rusiškai. Tai yra didelis privalumas, nes norėsis su krepšininkais pabendrauti akis į akį, paaiškinti jiems, ko iš jų reikalauju ir ko tikisi klubas bei sirgaliai.

– Tęsite naujo įžaidėjo paieškas?

– Ne. Daug kartų kalbėjau apie tai su klubo vadovais, tos paieškos vyko labai sunkiai. Galiausiai pasakiau jiems: pažiūrėkime, kaip dirbs komandoje esantys vaikinai. Jie pažįsta vieni kitus, todėl manau, kad gali sužaisti sėkmingai. Mano tikslas šį sezoną yra sukonstruoti "Žalgirio" komandinį žaidimą, tad atskiros asmenybės nėra pačios svarbiausios. Atlikėjai gali keistis tegu ir kiekviename mače, bet "Žalgiris" turi žaisti tuo pačiu stiliumi.

– "Žalgirio" priekinėje linijoje – net šeši krepšininkai. Bandysite ieškoti vietos aikštelėje jiems visiems?

– Pradėsime dirbti, ir treniruotės atsakys į jūsų klausimą. Rungtyniaus tie žaidėjai, kurie demonstruos geriausią sportinę formą. Nė vienas krepšininkas nėra svarbesnis už komandą ir klubą, todėl reikia žvelgti į tai profesionaliai. Kuo daugiau žaidėjas dirbs treniruotėse, tuo ilgesnio žaidimo laiko galės tikėtis aikštėje.

– Jūsų nuomone, ar nebuvo kiek rizikinga kviesti į komandą Europoje dar nežaidusį O.Samhaną, kuris ką tik paliko NCAA lygą?

– Aš nereiškiau pageidavimo įsigyti šį žaidėją, tai – klubo ilgalaikė investicija. Kai sužinojau, kad Omaras pasirašė kontraktą su "Žalgiriu", pasakiau "Okey", pažiūrėsime, ar jis bus pasirengęs tokiam žaidimui, kokio mums reikės Eurolygoje ir nacionaliniame čempionate. Mačiau jo žaidimo vaizdo įrašų. Omaras – jaunas ir talentingas aukštaūgis, bet jo paslaugų turbūt labiau reikės ateityje. Šį sezoną svarbiausias jam keliamas tikslas bus stengtis kuo greičiau tobulėti.

- Turbūt sekate ir nacionalinių rinktinių naujienas. Ką laikote pagrindiniais pasaulio čempionato Turkijoje favoritais?

- Žinote, pirmenybėse nedalyvaus labai daug žvaigždžių, taip pat ir lietuvių. Nerungtyniaus vokietis Dirkas Novickis, argentinietis Emanuelis Ginobilis, virtinė ryškiausių JAV krepšininkų. Todėl mažesnį potencialą turinčios komanda prisivijo lyderius. Prisiminkime pernykštės Serbijos rinktinės pavyzdį: niekas netikėjo, kad tokia jauna komanda gali ką nors laimėti, o ji pateko į Europos čempionato finalą. Tie, kas geriau pasiruoš, labiau pailsės prieš rungtynes, gali daug pasiekti, o tie, kurie tik galvos, kad yra neprilygstami, turbūt skaudžiai apsiriks. Kiekviename čempionate svarbiausios rungtynės yra ketvirtfinalis, kuomet laimi psichologiškai tvirtesnės, traumų išvengusios komandos. Viską įvertinus, didžiausias galimybes apginti čempionų titulą turi ispanai, nors jie ir neteko Pau Gasolio. Tikiu, kad trenerio Mike‘o Krzyzewskio vadovaujama JAV rinktinė irgi pateks į finalą. O dėl trečios vietos gali kautis didelė komandų grupė.

- Kam šis čempionatas bus sėkmingesnis - serbams ar lietuviams?

- Manau, kad Serbija šiuo metu yra palankesnėje situacijoje. Pernai Europos pirmenybių finale rungtyniavusi komanda beveik nepasikeitė, netgi šiek tiek sustiprėjo. Lietuvos rinktinė pernai demonstravo prastus rezultatus, o per metus įvyko nemažų pokyčių. Manau, kad jums bus labai sunku. Spėčiau, jog Serbija pateks į geriausių ekipų penketą, o Lietuvai, norint padaryti tą patį, teks labai pasistengti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų