Pereiti į pagrindinį turinį

"Žalgiris" nebeturi net žoliapjovės

2009-01-09 09:00
"Žalgiris" nebeturi net žoliapjovės
"Žalgiris" nebeturi net žoliapjovės / Mindaugo Ažušilio nuotr. Nesupranta: "Kaip galėjo klubas su tokia istorija pasiekti tokį dugną?" – retoriškai klausė "Žalgirio" treneris M.Čepas.

Nuo 1988-ųjų kelios Vilniaus "Žalgirio" futbolininkų kartos gyveno ir treniravosi klubo bazėje Žolyno gatvėje. Dabartiniai žalgiriečiai gali pamiršti maršrutą į Antakalnį – šiandien ant bazės durų kabos spynos.

Bazę uždarys dėl skolų

Vasarą, kai klubą pradėjo purtyti krizė, žalgiriečiai liūdnai juokavo, kad iš "Žalgirio" liko tik vardas ir žoliapjovės. Šiandien žoliapjovės nebeliks. Klubui jau nebepriklausanti bazė dėl skolų vieno bankų prašymu yra areštuota, o šiandien ant durų bus pakabintos spynos. Bazėje jau nuo savaitės pradžios buvo atjungta elektra ir šiltas vanduo, pusė patalpų buvo nešildomos.

Gali būti, kad "Žalgirio" žaidėjai Donatas Remėza ir Gintautas Sidorovas kada nors apie save skaitys, kad buvo paskutiniai 1988 m. statytos bazės gyventojai. Nuo šiandien dvidešimtmečiai futbolininkai nebeturi stogo virš galvos, o 61 metų istoriją skaičiuojančio "Žalgirio" agonija vis labiau įsibėgėja.

"Kaip galėjo klubas su tokia istorija pasiekti tokį dugną? – retoriškai klausė "Žalgirio" treneris Mindaugas Čepas. – Po Naujųjų metų padėtis ne tik nepagerėjo, bet dar pablogėjo. Apskritai susidaro įspūdis, kad tai daroma specialiai, kažkas nori sužlugdyti klubą."

Įtaria sabotažą

Tas "kažkas" – "Žalgirio" savininkas Vadimas Kastujevas. Maskvos kalėjime sėdinčio verslininko žmona Veronika Kastujeva net nenori girdėti pasiūlymų parduoti klubą.

Po praėjusio sezono buvo pasirodę pranešimų, kad "Žalgiriu" domisi potencialūs investuotojai iš Lietuvos ir Rusijos. Tačiau šiandien klubo bazėje į pirmą susirinkimą atvykę 15 futbolininkų iš klubo administracijos direktorės Aidos Dudonienės išgirdo, kad gali tęsti atostogas.

"Pasirodo, kad sausio pabaigoje ji važiuos į Maskvą kalbėtis su potencialiais rėmėjais. Keista, kad nesugebėjo to padaryti per du mėnesius po sezono pabaigos. Man jau ima juokas iš šių paaiškinimų", – neslėpdamas ironijos kalbėjo M.Čepas.

Treneris, jo asistentai, klubo personalas ir visi futbolininkai jau septynis mėnesius girdi tuos pačius pažadus. Ir jau septynis mėnesius negauna užtarnautų atlyginimų. "Tai tikras "Žalgirio" žmonių genocidas", – prieš kelias dienas sakė Vilniaus klubo operatorius Rimantas Mažuika.

Sabotažo ir siekio sunaikinti garsų klubą versiją kėlė ir vakarykščiame susitikime dalyvavęs ištikimiausių "Žalgirio" aistruolių "Pietų IV" lyderis Ingvaras Butautas: "Kastujevo vietoje aš pats bandyčiau ieškoti potencialių pirkėjų, nes iš "Žalgirio" pelno tikėtis neverta. Bet viskas vyksta atvirkščiai, Kastujevai įsikibę laikosi klubo. Tai kelia tam tikrų minčių."

V.Kastujevo atstovų nuomonės apie dabartinę "Žalgirio" padėtį vėl nepavyko išgirsti. Klubo administracijos direktorė A.Dudonienė visą šią savaitę ignoravo mūsų dienraščio skambučius.

Paskutiniai kariai

Ir I.Butautas, ir M.Čepas prisipažino, kad po susirinkimo galvoje sukasi daugybė minčių. "Mes taip lengvai nepasiduosime, neleisime uždusinti tokio klubo. Per tuos mėnesius jau ir teoriją sukūriau – kuo sunkiau, tuo įdomiau. Dabar tokį tikslą ir turime – neleisti sužlugdyti "Žalgirio", – tikino komandos strategas.

Kovos fronte likę paskutiniai žalgiriečiai, tarp jų – ir komandos senbuviai Igoris Morinas, broliai Steško, Tomas Sirevičius nusprendė treniruotis ir rengtis kitam sezonui. Kur vyks treniruotės, M.Čepas dar negalėjo pasakyti – galbūt Vingio parke, galbūt mokyklų stadionuose.

Ar tos pastangos nebus bevaisės, parodys ateitis. "Žalgiris" iki vasario 10 d. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Licencijavimo skyriui turi pateikti audituotas finansines ataskaitas. Skyriaus vadovas Laurynas Zibolis informavo, kad pagal galiojančias taisykles licencijų dalyvauti A lygos arba I lygos pirmenybėse negaus klubai, turintys skolų žaidėjams, personalui ir mokesčių surinkimo institucijoms. "Žalgiriui" tai reiškia viena – išnykimą iš šalies futbolo žemėlapio.

Tačiau ištikimiausi "Žalgirio" vardo puoselėtojai tikino, kad neleis tam įvykti. I.Butautas priminė, kad "Pietų IV" vasarą buvo atidarę specialią sąskaitą badaujančiai komandai, o paskui dar pervedė savo pernykščio ir šiemetinio biudžetų pinigus.

"Pinigai dabar yra didžiausia problema. Bet manęs niekas neįtikins, kad nėra išeities. Reikia daryti viską, kad klubas išliktų. Jei jis vis dėlto bankrutuotų, reikia kuo greičiau atkurti "Žalgirį", – Lietuvos futbolo legendos išsaugojimo variantus siūlė 25 metus ją palaikantis aistruolis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų