Pereiti į pagrindinį turinį

"Žalgiris" – vėl čempionų draugijoje

2008-10-21 09:00
"Žalgiris" – vėl čempionų draugijoje
"Žalgiris" – vėl čempionų draugijoje / AFP nuotr.

Kauno "Žalgiriui" antrus metus iš eilės tenka nepavydėtina užduotis. Pernai susidūrę su trijų šalių čempionais, šiemet kauniečiai, nepaisant sumažintų grupių, turės kautis jau su keturiomis stipriausiomis savo valstybių komandomis. Specialistai B grupės ekipas iš anksto skirsto į du ešelonus. "Žalgirio" maksimali užduotis – prasibrauti į pirmąjį ešeloną, minimali – pirmauti antrajame.

Kauno "Žalgiris"

Praėjęs sezonas: Eurolyga – pasitraukė po šešioliktuko varžybų, Lietuvos čempionas ir taurės laimėtojas, Baltijos lygos čempionas.

Lyderiai: Jonas Mačiulis (12 tšk., 3,5 atk. kam.), Paulius Jankūnas (8,6 tšk., 4,9 atk. kam.), Lorenas Woodsas (8 tšk., 6 atk. kam., iš Stambulo "Efes Pilsen"), Willie Deane'as (18,5 tšk., 5,8 rez. perd., iš Sofijos "Lukoil Akademik"), Ratko Varda (8,6 tšk., Menorkos "ViveMenorca"); vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas.

Galimybės: nenuspėjamos. Europos karalių sostas ir giliausia visų laikų krizė. Tokį kelią per dešimtmetį nužingsniavo "Žalgiris". Legendinis Kauno klubas praėjusią savaitę pagaliau gavo finansinę injekciją ir pradeda ropštis iš duobės. Tik ar ne per vėlu? Šiemet pirmajame etape komandos žais jau ne 14, o 10 rungtynių, tad laiko sustyguoti žaidimą ir įsivažiuoti bus labai mažai. Naujojo "Žalgirio" trenerio G.Krapiko laukia titaniška užduotis, bet kartu kretingiškiui tai bus geriausia galimybė įrodyti savo vertę. Kauno ekipą prieš pat Eurolygos startą paliko lyderis Marcusas Brownas, o keli žaidėjai bando atsigauti po traumų. Tad Antano Sireikos asistentu ilgai dirbusiam G.Krapikui teks prisiminti prieš kelerius metus ištartus mokytojo žodžius: "Kuo mums sunkiau, tuo geriau."

Atėnų "Panathinaikos"

Praėjęs sezonas: Eurolyga – pasitraukė po šešioliktuko varžybų, Graikijos čempionas ir taurės laimėtojas.

Lyderiai: Šarūnas Jasikevičius (13,2 tšk., 2,9 rez. perd.), Dimitris Diamantidis (8,5 tšk., 5,5 atk. kam.), Vassilis Spanoulis (11,3 tšk.), Mike'as Batiste'as (11,9 tšk., 5,3 atk.kam.), Nikola Pekovičius (16,4 tšk., 6,9 atk. kam., iš Belgrado "Partizan"); vyriausiasis treneris Željko Obradovičius.

Galimybės: neaprėpiamos. Pamiršti pernykštį fiasko ir sugrįžti ten, kur buvo 2007 m., – į Eurolygos čempionų sostą. "Panathinaikos" misija aiški. Biudžeto dydžiu nusileisdami nebent Maskvos CSKA ir artimiems kaimynams iš Pirėjo "Olympiakos", Graikijos čempionai turi nenuginčijamų argumentų sau vėl kelti tik aukščiausius tikslus. Didžiausias rūpestis ilgamečiam treneriui Ž.Obradovičiui – tų "argumentų" gali būti per... daug. "Žalieji" vėl turi net 15 lygiaverčių aukštos klasės krepšininkų, todėl serbų specialistui pirmiausia reikės atrasti receptą, kaip padalyti žaidimo laiką tarp žvaigždžių, kad jie visi būtų patenkinti. Juolab kad kai kurių žaidėjų nepasitenkinimas pernai buvo viena svarbiausių Atėnų klubo fiasko Eurolygoje priežasčių.

Sienos "Montepaschi"

Praėjęs sezonas: Eurolyga – 3 vieta, Italijos čempionas, iš taurės varžybų pasitraukė pusfinalyje.

Lyderiai: Rimantas Kaukėnas (14,1 tšk., 2,6 rez. perd.), Kšyštofas Lavrinovičius (12,7 tšk., 58 proc. tritaškių, 4,2 atk. kam.), Terrellas McIntyre'as (13,8 tšk., 4,9 rez. perd.), Henry Domercantas (20,6 tšk., iš Maskvos "Dinamo), Romainas Sato (11,6 tšk., 4,9 atk. kam.); vyriausiasis treneris Simone Pianigiani.

Galimybės: čempioniškos. Italijoje kelerius pastaruosius metus dominuojantys Sienos "bankininkai" pernai vėl pralaužė ledus Europoje. Kai visą Italijos krepšinį purto krizė, "Montepaschi" lieka vieninteliu flagmanu, kuriuo gali didžiuotis Apeninai. Pernai "Montepaschi" Eurolygoje iškovojo trečią vietą, todėl geriausiu sezono vadybininku pripažintas klubo prezidentas Ferdinando Minucci laikėsi paprastos strategijos – laiminti komanda nekeičiama. Jauno trenerio S.Pianigiani sukurtoje unikalioje "Montepaschi" žaidimo schemoje nė vienas žaidėjas nėra svarbesnis už kitą, tačiau taškų darymo mašinos, rezultatyviausio pernai ULEB taurės žaidėjo H.Domercanto atvykimas italams tikrai nepakenks.

Barselonos "Barcelona FC"

Praėjęs sezonas: Eurolyga – pasitraukė ketvirtfinalyje, Ispanijos vicečempionas.
Lyderiai: Juanas Carlosas Navarro (10,9 tšk., 2,2 rez. perd., iš Memfio "Grizzlies", NBA), Davidas Andersenas (12,8 tšk., 5,8 atk. kam., iš Maskvos CSKA), Jaka Lakovičius (12,2 tšk., 3 rez. perd.), Gianluca Basile (9,9 tšk.), Ersanas Ilyasova (6,1 tšk., 4,7 atk. kam.); vyriausiasis treneris Xavieras Pascualis.

Galimybės: didelės. J.C.Navarro grįžo į gimtąjį miestą, atsikandęs nesibaigiančių pralaimėjimų ir minimalios NBA algos Memfio "Grizzlies" komandoje. Ispanas tikrai nebuvo prasčiausias žaidėjas stipriausioje pasaulio lygoje, tačiau dabar grįžta į sau labiau įprastą – ryškiausios žvaigždės – statusą. Suploję didelius pinigus sūnui paklydėliui ir australui D.Andersenui, "Barcelona" vadovai turėjo atsisakyti ketinimų susigrąžinti Š.Jasikevičių. Pinigų jau neužteko net dvigubai pigesniam Darjušui Lavrinovičiui. Tačiau ir be Lietuvos krepšinio žvaigždžių Katalonijos komandos sudėtis ant popieriaus atrodo įspūdingai. Eurolygos finalo ketvertas jau neatrodo toks miražas, kaip praėjusiais metais.

Sopoto "Asseco Prokom"

Praėjęs sezonas: Eurolyga – pasitraukė po grupių varžybų, Lenkijos čempionas.
Lyderiai: Davidas Loganas (18,6 tšk., iš Zgoželeco "Turow), Danielis Ewingas (12 tšk., iš Maskvos srities "Chimki), Ronnie Burrellas (12,4 tšk., iš Bonos "Telekom Baskets"), Filipas Dylewiczius (6,1 tšk., 4,4 atk. kam.); vyriausiasis treneris Tomas Pačėsas.

Galimybės: miglotos. Gerokai sumažėjęs biudžetas ir kuklesnės ambicijos. Lenkijos čempionai nebesimuša į krūtinę, tikindami, kad gali priblokšti Europą. Pernai didžiulės investicijos sprogo kaip muilo burbulas, todėl šį sezoną "Asseco Prokom" žais mažesnėmis sąnaudomis. Tai pirmiausia buvo smūgis lietuvių bastionui. Lenkijos kurorte liko dirbti tik trenerių štabo nariai T.Pačėsas ir Aleksandras Kosauskas, o krepšininkams Tomui Masiuliui, Donatui Slaninai ir Simonui Serapinui teko ieškotis naujų komandų. Be to, Sopoto komandai iškilo bėdų dėl arenos. Senutėlė Gdansko "Oliwa" jau nebeatitinka jokių standartų, o Eurolygos "Prokom" klubui duotas terminas susirasti naujus namus eina į pabaigą.

Nansi SLUC

Praėjęs sezonas: ULEB taurė – pasitraukė po grupių varžybų, Prancūzijos čempionas.
Lyderiai: Ricardo Greeras (16 tšk., 6,2 atk. kam.), Cyrilas Julianas (13,3 tšk., 7 atk. kam.), Johnas Coxas (18,8 tšk., iš Havro STB), Lamaynas Wilsonas (17,1 tšk., 5,8 atk. kam., iš Vilerbano "Asvel"); vyriausiasis treneris Jeanas-Lucas Monschau.

Galimybės: minimalios. Le Mano "Sarthe Basket" – 2 pergalės ir 12 pralaimėjimų. Roanos "Chorale" – 4 ir 10. Tokie praėjusiais metais buvo Prancūzijos komandų pasirodymai Eurolygoje. Kad ir kokios komandos iš vyno šalies žaistų Eurolygoje, panašūs jų rezultatai buvo ir ankstesniais sezonais. Nansi komanda kelerius pastaruosius metus buvo bene stabiliausia savo šalyje, o pernai pagaliau laimėjo aukso medalius, tačiau tai jokiu būdu negarantuoja sėkmės tarp geriausių žemyno komandų. Nors "panterų" iš anksto nurašyti taip pat nereikėtų – žaidėjų atletiškumas ir noras kovoti kartais kompensuoja nemažą meistriškumo prarają.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų