Pereiti į pagrindinį turinį

Žiemos olimpiada jau čia pat: ko Sočyje tikisi lietuviai ir jų kaimynai?

2013-12-18 16:00
A.Sereikaitė
A.Sereikaitė / Reuters nuotr.

Lietuvos sporto strategams nebūtina gastroliuoti po Latviją ar Estiją, kad įsitikintų, kokia tikroji žiemos sporto šakų padėtis pas mus ir šiose Baltijos šalyse – pakanka peržvelgti kandidatų vykti į Sočio olimpiadą sąrašus.

Viršūnė – dešimtukai

XXII žiemos olimpinėse žaidynėse mūsų šaliai turėtų atstovauti devyni sportininkai. Latvių, kaip ir estų, bus beveik keturiskart daugiau.

Sočio startams rengiasi Lietuvos ledo šokių duetas Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas, biatlonininkai Diana Rasimovičiūtė ir Tomas Kaukėnas, slidininkai Ingrida Ardišauskaitė ir Vytautas Strolia, greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovė Agnė Sereikaitė bei kalnų slidininkai Rokas Zaveckas ir Ieva Januškevičiūtė.

Didžiausios viltys siejamos su I.Tobias ir D.Stagniūnu, D.Rasimovičiūte ir A.Sereikaite: optimistiškiausia prognozė – vietos pajėgiausiųjų dešimtukuose arba bent dvidešimtukuose.
Latviai tikisi bent vieno medalio. Estai apie užmojus į prizines vietas kol kas netrimituoja, tačiau jie to nedarė ir prieš ketverius metus Vankuveryje, kur olimpine vicečempione tapo slidininkė Kristina Šmigun-Vähi.

Lietuvos žiemos olimpiečiams aukštumų Sočyje neprognozuoja ir sporto analizių bei statistikos centro "Infostrada" ekspertai, o Latvijai – sidabro medalį, kurį turėtų iškovoti skeletono (rogučių) asas, dukart pasaulio bei keturiskart Europos čempionas ir Vankuverio olimpiados vicečempionas Martinas Dukuras.

Milijonai – Siguldai

"Manau, kad mūsų sportininkai bus tarp favoritų ne vien skeletono, bet ir ledrogių bei biatlono varžybose. Tvirtu charakteriu jau ne kartą yra pasižymėjusi ledo ritulio rinktinė. Tikiu, kad Sočyje pasirodysime ne prasčiau nei Vankuveryje", – sakė Latvijos olimpinio komiteto (LOK) generalinis sekretorius Žoržas Tikmeris.

2010-ųjų žiemos olimpiadoje latviai pelnė du sidabro medalius – pasižymėjo M.Dukuras bei dviviečių rogučių ekipažas Andris ir Juris Šicai.
"Sočyje lenktyniausime naujomis rogutėmis. Žaidynių trasa – puiki, ji – mūsų stiliaus", – teigė A.Šicas.

Latvijos vyriausybė žiemos olimpiečių reikmėms skyrė beveik 800 tūkst. JAV dolerių. Atskirai finansuojama ledo ritulio komanda – jai teko daugiau nei 220 tūkst. JAV dolerių.

Ž.Tikmeris pabrėžė, kad šalyje dėmesys žiemos sportui nesumažės, net jeigu Sočyje nepavyks iškovoti nė vieno trofėjaus.
Mūsų kaimynai nusprendė rekonstruoti sporto kompleksą Siguldoje, kur yra ir rogučių bei ledrogių trasa – kitais metais šiam objektui bus skirta beveik 3 mln. eurų.

Naujas skandalas

Šią savaitę Estijos olimpinis komitetas (EOK) patvirtino paskutinį preliminarų kandidatų vykti į Sočio olimpiadą sąrašą. Jame – 48 sportininkai.
Daugiausia estų turėtų dalyvauti slidinėjimo (16 atletų) ir biatlono (12) varžybose.

Olimpinius planus užgožė dopingo skandalai. Tarptautiniam sporto arbitražui (CAS) šiemet išteisinus dukart olimpinį čempioną slidininką Andrusą Veerpalu, naują gaisrą sukėlė sporto gydytojas Vitalijus Bernatskis.

Jis interviu dienraščiui "Eesti Päevaleht" pareiškė, kad daugiau nei dešimtmetį aprūpindavo šalies atletus draudžiamais preparatais, dažniausiai – augimo hormonais ir eritropoetinu (EPO).

"Norėjau papildomai užsidirbti, o paklausa buvo", – paaiškino V.Bernatskis.

EOK ir Estijos antidopingo agentūra jau pradėjo tyrimą. "Būtinai kreipsimės ir į teisėsaugos organus, nes neaišku, kiek dar yra mūsų šalyje tokių "specialistų", nuodijančių sąžiningą sportą", – tvirtino EOK prezidentas Neinaras Selis.

Triumfuos norvegai?

"Infostrada" ekspertai prognozuoja, kad Sočio žiemos olimpiada bus sėkmingiausia norvegams – jie esą iškovos 15 aukso, 12 sidabro ir 11 bronzos medalių.
Analizių centras išvadas grindžia sportininkų rezultatais, pasiektais pagrindinėse tarptautinėse varžybose per paskutinį olimpinį ciklą nuo 2010-ųjų.

Tiek pat aukso medalių, bet mažiau sidabro (9) ir bronzos (6), turėtų pelnyti amerikiečiai. Treti galbūt bus kanadiečiai (atitinkamai 11, 14 ir 6), ketvirti – vokiečiai (7, 11 ir 15) ir tik penkti – žaidynių šeimininkai rusai (visų medalių – po 6).

Lietuvių kaimynams lenkams "Infostrada" prognozuoja 4 medalius (iš jų 1 – aukso), baltarusiams – taip pat 4 (1 sidabro ir 3 bronzos).

Manoma, kad olimpiadoje labiausiai pasižymės Norvegijos biatlonininkė Tora Berger – spėjama, jog ji iškovos 6 aukso medalius (keturis – individualiose varžybose, du – estafetėse).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų