Pereiti į pagrindinį turinį

Žlugdytojų etiketė – futbolo profesionalams

Išbandymas: buvusiems A lygos senbuviams "Kaunui" ir "Atlantui" šį sezoną teko žaisti kukliuose provincijos stadionuose.
Išbandymas: buvusiems A lygos senbuviams "Kaunui" ir "Atlantui" šį sezoną teko žaisti kukliuose provincijos stadionuose. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Lietuvos futbolo grimasos: į mėgėjų lygą nugrūstai profesionalų komandai buvo klijuojama provincijos sporto žlugdytojos etiketė.

Varžovai vilčių neturėjo

Artėjant 2-osios futbolo lygos Pietų zonos pirmenybių pabaigtuvėms, vienas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) pareigūnas pareiškė, kad šio diviziono ekipų meistriškumas pakilo, nes šiemet varžybas labai sustiprino daugkartinis šalies čempionas FBK "Kaunas".

Kauniečių vyriausiasis treneris Saulius Vertelis diplomatiškai nutylėjo savo nuomonę apie varžovus, nes statistika liudija: "Kaunas" per 20 rungtynių jiems įmušė 110 įvarčių – vidutiniškai po penkis su puse per mačą, o antrasis čempionato ratas buvo netgi rezultatyvesnis, nors konkurentai lyg ir turėjo būti patobulėję po pirmojo rato pamokų.

"Kai kurios ekipos atvažiuodavo į Kauną iš anksto susitaikiusios su pralaimėjimu. Svečiams rezultatas rūpėjo mažiausiai, labiau – galimybė sužaisti S.Dariaus ir S.Girėno stadione. Sakydavo, kad tai istorinis įvykis, fotografuodavosi, – pasakojo dienraščiui S.Vertelis. – Po rungtynių mažųjų miestelių komandų treneriai replikuodavo, kad mes žlugdome, griauname rajonų futbolą. Esą, pralaimėjus 0:13 ar 0:9, nebelieka entuziazmo toliau treniruotis, žaisti. Aš suprantu kolegas, tačiau argi dėl to kalti "Kauno" futbolininkai? Mes juk tik stengėmės gerai atlikti savo darbą, nes turėjome savo tikslus ir jų siekėme visomis jėgomis."

Nevisavertis sezonas

Žlugdymo politika buvo užprogramuota 2009-ųjų pavasarį, kai LFF nusprendė, kad su ja konfliktuojantiems ir iš A lygos pasitraukusiems senbuviams "Kaunui" bei Klaipėdos "Atlantui" nėra vietos ir 1-ojoje lygoje, nebent mėgėjiškoje 2-ojoje.

"Šis sezonas – prarastas. Ir man, ir futbolininkams bei žiūrovams, – neslėpė apmaudo Klaipėdos klubo prezidentas ir vyriausiasis treneris Vacys Lekevičius. – Pajėgiausius žaidėjus išleidome į 1-ojoje lygoje rungtyniavusią "Šilutę". Pasilikau jaunus vaikinus, tačiau už varžovus buvome tiek stipresni, kad apie jokią kitą vietą, tik pirmąją, net negalvojome."

"Kur nusirito Lietuvos futbolas? Tai, kas buvo sukurta per pastarąjį dešimtmetį, sujaukta per vieną sezoną. Galiojo privalomi reikalavimai, kokybės kartelė – licencijos, dėl kurių tekdavo ne vieną kartą apsilankyti federacijos būstinėje. Dabar gauti vietą A lygoje galima netgi neturint normalaus stadiono", – svarstė S.Vertelis.

"Manau, kad šiemet nėra kuo džiaugtis nė vienai A ar 1-osios lygos komandai. Stipriausiųjų – Panevėžio "Ekrano", Vilniaus "Vėtros", Marijampolės "Sūduvos" – lygis smuktelėjo, nes praretėjo pajėgių varžovų gretos, o kai kurios A lygos vienuolikės nebūtų laimėjusios net 2-osios lygos varžybų. Sumažėjo rungtynių lankomumas, – tvirtino V.Lekevičius. – Kas dabar lemia lygų sudėtis? Kiek lėšų ir nervų mes išeikvodavome, kol gaudavome licenciją, o dabar žaisti elito divizione pageidauja 15 ekipų – visos, kurios pataiko į kamuolį. Tarp jų – ir 1-ojoje lygoje žaidusi "Glestum", tapusi "Klaipėda". Šiandien šią komandą "Atlanto" futbolininkai įveiktų net pažadinti vidury nakties."

Jaunimas – į lyderius

S.Vertelis ir V.Lekevičius pripažino, kad iš 2-osios lygos jų treniruojamos komandos išspaudė ir apčiuopiamos naudos.

"Kai paaiškėjo, kokiose varžybose dalyvausime ir su kuo žaisime, iš pagrindų atjauninome sudėtį. Perspektyvūs vaikinai, anksčiau daugiausiai laiko praleidę ant "Kauno" atsarginių suolo ar rungtyniavę žemesnėse lygose, sulaukė progos atsiskleisti, įsitvirtinti pagrindinėje vienuolikėje. Sprendimas imtis tokios reformos pasiteisino, – kalbėjo S.Vertelis. – Lyderiais tapo gynėjas Mantas Fridrikas, puolėjas Ramūnas Macežinskas, akivaizdžiai patobulėjo gynėjas Audrius Račkus, saugas Gediminas Vičius. Ypatingą uoslę įvarčiams turi mūsiškis "Casano" – rezultatyviausias 2-osios lygos žaidėjas R.Macežinskas. Du kauniečiai sudomino Edinburgo "Hearts" klubą – į Škotiją išvyko puolėjas Edvinas Petkus ir gynėjas Marius Žukovas. Šalies jaunimo U-21 rinktinei atstovavo gynėjai M.Fridrikas, A.Račkus ir Vytautas Andriuškevičius bei puolėjas Lukas Kochanauskas."

Treneris grįžo į vartus

"Su "Atlantu" visi varžovai kovodavo susikaupę, pasitempę, dvigubai energingiau. Vakarų zonos pirmenybės mums nebuvo lengvas pasivaikščiojimas, – sakė V.Lekevičius. – Galėjo pasireikšti jaunimas, buvę atsarginiai. Dauguma iš jų padarė pažangą."

Dvejose 2-osios lygos čempionato ir vienose LFF taurės turnyro rungtynėse "Atlanto" vartus gynęs V.Lekevičius atkreipė dėmesį, kad pats būdamas aikštėje geriau įsitikino, ką sugeba jo auklėtiniai.

"Buvo momentų, kai jie žaidė puikų futbolą", – džiaugėsi Klaipėdos klubo vadovas.

V.Lekevičius tvirtino, kad nekėlė komandai tikslo laimėti visas 2-osios lygos dvikovas: "Dvejos lygiosios – su "Šilutės" antrąja komanda ir Kretingos "Minija" – yra normalu. Nedramatizavome, kad tuose mačuose neiškovojome pergalių."

Gimė naujas kolektyvas

"Kauno" strategas pabrėžė, kad keičiantis komandos sudėčiai kito ir žaidėjų motyvacija.

"Iš pradžių buvo problemų, nes kai kurie patyrę senbuviai šaipėsi iš būsimojo sezono: žaisime su mėgėjais, murkdysimės purvynuose... Tačiau tie, kurie jautėsi visa galva aukštesni meistriškumu, iškart pasakė, kad atsisveikina su klubu, ir išėjo į kitas ekipas, kiti pasitraukė vėliau. Grupuočių nebeliko. Susicementavo naujas vieningas kolektyvas. Mus visokeriopai palaikė ištikimiausi sirgaliai. Sužaisdavome geriau ar prasčiau, tačiau nė vienas nebuvome abejingas užsibrėžtiems tikslams. Pavyzdžiui, viena užduočių buvo įmušti įvartį per pirmąsias 15 minučių. Po to – įmušti per rungtynes penkis įvarčius, o į savo vartus nepraleisti nė vieno. Kilus apetitui nutarėme: reiktų baigti sezoną rekordiniu įvarčių skirtumu – plius 100. Arba: varžovai dažnai atsitraukdavo į akliną gynybą ir mes ieškodavome tinkamiausios taktikos, kol kapituliuodavo net tvirčiausi bastionai. Kai yra konkreti siekiamybė, atsiranda ir motyvacija, kaupiasi patirtis", – papasakojo S.Vertelis.


2-osios lygos prizininkai

Pietų zona

Komanda / rungt. / perg. / lyg. / pral. / įv. sant. / taškai

1. "Kaunas" 20 19 0 1 110:10 57

2. Vilniaus "Geležinis vilkas" 20 14 1 5 52:25 43

3. Alytaus "Vidzgiris" 20 11 3 6 49:40 36

Vakarų zona

Komanda / rungt. / perg. / lyg. / pral. / įv. sant. / taškai

1. Klaipėdos "Atlantas" 20 18 2 0 101:11 53

2. "Šilutė-2" 20 13 3 4 56:31 42

3. Kuršėnų "Venta" 20 13 1 6 37:22 40


2-osios lygos snaiperiai

Žaidėjas / Komanda / Įvarčiai

Ramūnas Macežinskas "Kaunas" 25

Gintas Podelis "Atlantas" 23

Giedrius Vaitulevičius Alytaus "Vidzgiris" 17

Vytautas Škarna Kauno "Visas Labas" 15

Gediminas Vičius "Kaunas" 15

Marius Stonkus "Atlantas" 14

Robertas Šmitas "Šilutė-2" 13

Edinas Pehličius "Kaunas" 13

Karolis Laukžemis "Atlantas" 12

Dovijus Česnulis "Šilutė-2" 12

Vytautas Zablockis "Geležinis vilkas" 12


Pietų zonos naudingiausieji*

Žaidėjas / komanda

1. Ramūnas Macežinskas "Kaunas"

2. Gediminas Vičius "Kaunas"

3. Andžejus Likša "Geležinis vilkas"

4. Edinas Pehličius "Kaunas"

5. Eimantas Poderis "Vidzgiris"

* Kauno apskrities futbolo federacijos (KAFF), portalo kaff.lt ir Pietų zonos komandų trenerių apklausos rezultatai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų