Pereiti į pagrindinį turinį

2014-ųjų Lietuvos krepšinio lūkesčiai: LKL žada intrigą, Europoje – sunkumus

2014-01-13 16:00
A.Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvos krepšinio milžinai Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Kauno „Žalgiris“ pradėjo 2014-uosius metus. Ir kauniečiai, ir vilniečiai jau spėjo sužaisti pirmąsias rungtynes tarptautinėje arenoje. LKL čempionai Naujaisiais jau atsikando kieto Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) ir Maskvos CSKA klubų riešuto, o Vilniaus „Lietuvos rytas“ nusileido Stambulo „Besiktas“ (Turkija) ekipai.

Apie Lietuvos klubų perspektyvas Eurolygos ir Europos taurės turnyruose, lūkesčius Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate bei Lietuvos moterų krepšinio rinktinės laukiančius išbandymus Europos čempionato atrankoje „Vilniaus diena“ kalbėjosi su krepšinio treneriu Romualdu Petroniu. Buvęs Vilniaus „Sakalų“ klubo vairininkas, treniravęs Rusijos ir Ukrainos ekipas bei Lietuvos jaunimo rinktinę pasidalino savo įžvalgomis apie Lietuvos krepšinio aktualijas.

„Iškart atsiprašysiu, jei kažko nepataikysiu, nes pastaruosius 4 mėnesius dirbau Ukrainoje, tad galiu būti kažką svarbaus mūsų krepšinyje praleidęs“, - šyptelėjo R.Petronis.

- Treneri, 2014-uosius Lietuvos krepšinis pasitiko permainingomis nuotaikomis. Viena vertus, krepšinio specialistai teigia, kad Lietuvos vyrų čempionatas yra bene aukščiausio lygio per pastaruosius dešimt metų, jame netrūksta intrigos. Kita vertus, tarptautinėje arenoje mūsų klubai buksuoja. Kaip LKL pirmenybes vertinate jūs?

- Intriga LKL čempionate išties – kaip reta. Pirmenybės įdomios, daugelio komandų pajėgumas daugmaž apylygis. Pirmą sykį per daug metų „Žalgiris“ arba „Lietuvos rytas“ gali nepasiekti finalo. Labai realu, kad šios komandos susidurs jau pusfinalyje. Įtampos netrūksta ir kovoje dėl 3-osios pozicijos. Jei antroje vietoje žengiantis Prienų „Tonybet“ užleistų pozicijas „Žalgiriui“, prieniškiai taptų pagrindiniais pretendentais į bronzos medalius. Juolab, kad jie ne sykį jau buvo pasiekę šią aukštumą. Tačiau į šias vietas pretenduoja dar dvi trys komandos. Klaipėdos „Neptūnas“ šį sezoną pasisėmė patirties Europos taurės turnyre. Komanda gerai sukomplektuota, tačiau jai tenka neįprastai didelis krūvis – šį sezoną pirmą kartą be Lietuvos čempionato klaipėdiečiams teko daug sunkių rungtynių Europos taurėje. O kur dar kovos VTB turnyre. Sezoną puikiai pradėjo Kėdainių „Nevėžis“, bet vėliau kėdainiečiai susidūrė su finansinėmis problemomis, prarado keletą pajėgių žaidėjų. Išvykus Vilmantui Diliui, o neseniai ir amerikiečiui Tyrone'ui Brazeltonui, komandai teko rimtas išbandymas. Nežinia, kaip jie sugebės finišuoti su turima sudėtimi. Šiuo metu kur kas įdomiau man atrodo Pasvalio „Pieno žvaigždės“. Pasvaliečiai turi viską, ko reikia skambioms pergalėms – gerą trenerį, užgrūdintus žaidėjus. Jų gretose rungtyniauja buvę „Lietuvos ryto“ krepšininkai Artūras Jomantas, Dovydas Redikas, taip pat didelę LKL patirtį turintys Rolandas Alijevas, Egidijus Dimša ir kiti.

- Šiuo metu LKL pirmenybėse užtikrintai pirmauja „Lietuvos rytas“, kuriam vargu ar kas sutrukdys finišuoti pirmoje reguliariojo čempionato vietoje. Kur kas painesnė „Žalgirio“ situacija. Ar iš tiesu tikite, kad garsiausias šalies klubas pirmą kartą po daugybės metų gali finišuoti žemiau antrosios pozicijos ir jau pusfinalyje susidurti su vilniečiais?

- Iš tiesu, „Lietuvos rytas“ LKL pirmenybėse žaidžia įspūdingai. Laimi vieną mačą po kito. Kauniečiai gi, pralaimėjo net trejas iš 8 rungtynių. Neatsimenu, kad pastarąjį sykį jie taip prastai būtų startavę šalies čempionate. Painiavos prideda ir LKL sistema, pagal kurią stipriausios komandos žaidžia tik du ratus, o likusios – net keturis. Pagal turnyrinę situaciją „Žalgiris“ nebegali pralaimėti. Nes juos lenkiantys prieniškiai jau yra laimėję net 87 proc. rungtynių, kauniečiai – tik 67. Vis dėlto manau, kad „Žalgiris“ yra pajėgus pakilti į labiau įprastines pozicijas. Juolab, kad jiems potencialiai sunkiausias dvikovas – su lyderiais vilniečiais ir antroje vietoje esančiais prieniškiais žalgiriečiai žais jau savo arenoje.

- Jei LKL pirmenybėse „Lietuvos rytas“ žygiuoja pergalingai, tai komandos pasirodymo Eurolygos turnyre kitaip nei fiasko nepavadinsi. Kodėl taip nutiko? Ar vilniečiai sugebės reabilituotis Europos taurės turnyre?

- Išties paskutinė vieta grupėje – didelis nusivylimas. Pagal esamą sudėtį vilniečiai galėjo būti bent keletu laiptelių aukščiau. Neabejoju, kad klubas padarė atitinkamas išvadas. Neveltui atėjus naujam treneriui Aleksandrui Petrovičiui pasikeitė ir vaizdas aikštelėje. Sostinės klubas namuose sutriuškino tą patį „Žalgirį“. Žinoma, tame šuolyje yra ir didelis kroato asistentų  – Dainiaus Adomaičio ir kitų lietuvių nuopelnas. Europos lygoje „Lietuvos rytas“ turėtų įveikti pirmąjį barjerą. Grupėje jiems tekusius turkus įveikė ir „Neptūnas“, tad laimėti gali ir vilniečiai. „Lietuvos rytas“ yra aukštesnio lygio nei Zagrebo „Cedevita“, o su pajėgesniu Ispanijos Saragosos klubu pakaktų pasidalinti po pergalę.

- „Lietuvos rytas“ Europos taurėje ne sykį nužygiavo iki pat finalo. Ar šiemet šį misija reali?

- Šį sezoną pakartoti ankstesnę sėkmę bus kur kas sunkiau. Europos taurės turnyras gerokai sustiprėjo, nes į jį buvo deleguotos ir Eurolygoje nesėkmes patyrusios komandos. Be to, čia ir taip netrūksta ir pajėgių ekipų. Manau, kad daug ką lems elementari sėkmė, koks nors „crazy“ metimas ar panašiai. Norint pasiekti tolimiausius etapus komandai vien meistriškumo nepakanka, reikia ir didelės sėkmės. Paminėčiau, kad „Lietuvos rytas“ turi neblogų šansų ir VTB čempionate, kur guldo vieną varžovą po kito. Tiesa, čia lemiamuose etapuose gali tekti susidurti su galingomis Rusijos komandomis – Maskvos CSKA, Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“, Maskvos srities „Chimki“ ar Kazanės „Uniks“. Čia vėlgi daug lems Fortūna.

- Kaip vertinate „Žalgirio“ pasirodymą Eurolygoje?

- Dabartinės sudėties Kauno ekipai vien patekimas į „Top 16“ yra labai geras rezultatas. Kad jie pateks tarp 8 stipriausių Europos klubų – daug šansų neduočiau. Vis dėlto kauniečiams reiktų džiaugtis tuo, kad jie savo aistruoliams padovanos 14 aukščiausio lygio rungtynių. Kas žino, gal jiems  pavyks pasiekti ir ne vieną pergalę.

- Jūsų dukra Gintarė Petronytė – viena šalies moterų krepšinio rinktinės lyderių. Kaip jai sekasi 2013/2014-ųjų sezonas?

- Dukra ne pirmus metus žaidžia užsienyje. Šiemet ji rungtyniauja Turkijos lygos vidutiniokių komandoje. Gintarei sekasi išties neblogai. Ji gauna nemažai žaisti, pelno vidutiniškai po 12 – 14 taškų, atkovoja po 10 kamuolių. Šie rodikliai geri ir todėl, kad Turkijos čempionatas – aukšto lygio, jame rungtyniauja daug amerikiečių.

Kalbant apie rinktinę, Gintarė, kaip visada, padės jeigu tik leis sveikata. Neveltui, būdama vos 24 metų ji rinktinėje jau sužaidė 100 rungtynių. Paprastai tokią ribą krepšininkės pasiekia karjerai jau einant į pabaigą. Lietuvių šiemet laukia Europos čempionato atrankos varžybos. Lengva tikrai nebus. Mūsų komanda turi gan pajėgias aukštaūges, tačiau su gynėjomis kur kas sudėtingiau. Ypač trūksta įžaidėjų. Bet laiko dar yra, tad tikėkimės, kad naujajam rinktinės treneriui Mantui Šerniui pavyks suburti pajėgų kolektyvą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų