2021 metų geriausi Lietuvos krepšininkai – J. Valančiūnas ir G. Petronytė

  • Teksto dydis:

Lietuvos rinktinių aukštaūgiai triumfavo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) kartu su degalinių tinklu „EMSI” organizuotuose geriausių 2021-ųjų metų Lietuvos krepšininko ir krepšininkės rinkimuose.

Gintarė Petronytė geriausia šalies krepšininke pripažinta trečius metus iš eilės. Lietuvos moterų krepšinio rinktinės kapitonė geriausios šalies krepšininkės titulą iškovojo rekordinį, šeštąjį kartą.

Jonas Valančiūnas geriausiu šalies krepšininku pripažintas po trijų metų pertraukos. Penktąjį kartą titulą iškovojęs Lietuvos rinktinės centras, pastarąjį kartą tokiu pripažinimu džiaugėsi 2017 metais.

„Džiaugiuosi galėdamas pasveikinti 20210-ųjų metų geriausius Lietuvos krepšininkus. J. Valančiūnas tik 400 sirgalių balsų aplenkė Domantą Sabonį, o tarp moterų nė viena neprilygo G. Petronytei. Laukiame visų geriausių mūsų krepšininkų Lietuvos rinktinėse“, – nugalėtojus sveikino LKF prezidentas Vydas Gevilas.

J. Valančiūnas buvo Lietuvos rinktinės lyderis Kaune vykusių Olimpinės atrankos varžybų metu. Aukštaūgis buvo nepralenkiamas komandoje pagal pelnomus taškus (16), atkovotus kamuolius (9,5), blokuotus metimus (1) ir efektyvumą (23).

NBA lygoje J. Valančiūnas 2020-21 metų sezone buvo vienas geriausių Memfio „Grizzlies“ komandos žaidėjų. Lietuvis fiksavo 17 pelnomų taškų ir 12,5 atkovotų kamuolių vidurkius bei padėjo Memfio komandai patekti į atkrentamąsias varžybas.

Šį sezonas J. Valančiūnas ir toliau gerina savo žaidimą stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje. Po mainų tarp „Grizzlies“ ir „Pelicans“ komandų, Naujajame Orleane atsidūręs lietuvis, šį sezoną vidutiniškai aikštelėje praleidžia po 31,5 minutės, per kurias pelno po 18,2 taško, atkovoja 11,8 kamuolio (penktas rezultatas visoje lygoje) ir atlieka 2,5 rezultatyvaus perdavimo. Iki vasario mėnesio per 45 sužaistas rungtynes, 33-jose Jonas Valančiūnas užfiksavo dvigubą dublį.

„Man yra didžiulė garbė būti išrinktam geriausiu 2021 metų Lietuvos krepšininku. Tai net penktasis mano laimėjimas, didžiulė garbė, ačiū, kad balsuojate, ačiū, kad tikite manim. Susitiksime krepšinio aikštelėje“, – žinutę iš JAV atsiuntė J. Valančiūnas.

„Umana Reyer“ (Italija) komandoje rungtyniaujanti G. Petronytė moterų Eurolygos varžybose šiemet fiksuoja 6,5 taško, 4,8 atkovoto kamuolio ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo rodiklius. Italijos aukščiausioje lygoje Lietuvos rinktinės kapitonės rodikliai – 12 taškų ir 8 atkovoti kamuoliai.

Atrankos į 2023 metų Europos moterų krepšinio čempionatą varžybose, po dviejų sužaistų rungtynių G. Petronytė yra naudingiausia Lietuvos rinktinės žaidėja (13,5). Aukštaūgė taip pat pelno po 11 taškų bei atkovoja po 3,5 atšokusio kamuolio. Pergalingose rungtynėse prieš Suomijos rinktinę, G. Petronytė buvo naudingiausia (20) ir, kartu su Kamile Nacickaite, rezultatyviausia Lietuvos komandos žaidėja (16 taškų).

„Nustebino šitas mano laimėjimas“, – prisipažino G. Petronytė. „ Galvojau, kad laimės Justė. Jį yra mūsų perlas, mūsų kylanti žvaigždė ir visiškai „ant bangos“. Norėtųsi, kad būtų kuo daugiau tokių perliukų, kuo daugiau lietuvių krepšininkių, žaidžiančių aukščiausiame lygyje. O mano tikslai šiuo metu yra labiau susiję su rinktine. Norisi kažką rimto ir reikšmingo nuveikti su nacionaline rinktine.“

Geriausio šalies krepšininko ir krepšininkės rinkimai vyko keturioliktą kartą. 2021 metų geriausius išrinko krepšinio sirgaliai, kurie savo balsus galėjo atiduoti specialioje internetinėje svetainėje ir visose „EMSI“ degalinėse. Visą sausio mėnesį trukęs balsavimas sulaukė virš 20 tūkst. balsų.

Antrąją vietą 2021 metų geriausio Lietuvos krepšininko rinkimuose užėmė pastaruosius trejus metus apdovanojimą laimėjęs D. Sabonis. Taip pat NBA lygoje rungtyniaujantis aukštaūgis nuo J. Valančiūno atsiliko tik 406 balsais. Trečiąją vietą iškovojo jaunasis Lietuvos talentas – Rokas Jokubaitis.

Vyrų rinkimų rezultatai

    Jonas Valančiūnas – 3842 balsai

    Domantas Sabonis – 3436 balsai

    Rokas Jokubaitis – 1424 balsai

    Marius Grigonis – 761 balsas

    Lukas Lekavičius – 641 balsas

Geriausios 2021 metų krepšininkės rinkimuose G. Petronytei didžiausią konkurenciją sudarė kylanti Lietuvos moterų krepšinio žvaigždė – Justė Jocytė. Šešiolikmetė gynėja nuo Lietuvos rinktinės kapitonės atsiliko 559 balsais. Trečioji rinkimuose finišavo K. Nacickaitė. Patyrusi gynėja geriausios metų krepšininkės rinkimuose anksčiau yra triumfavusi tris sezonus iš eilės (2016-2018).

Moterų rinkimų rezultatai

    Gintarė Petronytė – 3095 balsai

    Justė Jocytė – 2536 balsai

    Kamilė Nacickaitė – 1692 balsai

    Daugilė Šarauskaitė – 1616 balsai

    Gabrielė Šulskė – 721 balsas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių