„Barcelona“ nesulaukė „Žalgirio“ staigmenų

"Trečią kėlinį mūsų gynyba buvo stebuklinga", – pareiškė Šarūnas Jasikevičius, kai jo treniruojama "Barcelona" savo arenoje privertė kapituliuoti Kauno "Žalgirį".

Per kėlinį – 10 taškų

"Barcelonos" krepšininkai per Eurolygos turnyro 25-ojo turo rungtynes nugalėjo žalgiriečius 86:62.

Trečią kėlinį Kauno komanda pradėjo atsilikdama 37:48, o taškus pelnė tik jam įpusėjus, kai baudų metimais skirtumą šiek tiek sušvelnino (39:55) Marius Grigonis. Vėliau per šį kėlinį pasižymėti dar pavyko Nigelui Hayesui, Martinui Gebenui (dukart) ir Rokui Jokubaičiui.

"Varžovai labai solidžiai gynėsi", – pripažino "Žalgirio" legionierius Thomas Walkupas.

"Barcelona" žaidė agresyviai, labai spaudė mus, buvo sunku persivaryti kamuolį į kitą aikštės pusę. Pristigome ne fizinių jėgų, bet psichologinės ištvermės, susitelkimo", – svarstė "Žalgirio" vyriausiasis treneris Martinas Schilleris.

Puolimas – bedantis

"Pasigedau lyderių", – taip Kauno komandos pasirodymą Barselonoje įvertino buvęs "Žalgirio" kapitonas Mindaugas Arlauskas.

Galime pasidžiaugti, kad "Barcelonos" komandos trenerių štabas – lietuviškas.

– Žalgiriečiams nepavyko užmegzti lygiavertės kovos. Kaip manote, kodėl?

– Reikia pripažinti, kad šįkart žalgiriečių puolimas buvo bedantis, bet mūsiškius visiškai supančiojo "Barcelonos" gynyba. Todėl varžybų protokole matome ir daugumos žalgiriečių prastą pataikymo procentą, ir net 20 klaidų. Kitas dalykas, kad sunkiais momentais neatsirado lyderio, kuris patemptų komandą. Gaila, kad neturime daugiau Grigonių, o pačiam Mariui nekrito (0/5 tritaškių, 2/5 dvitaškių – aut. past). Iš tiesų, į lyderystės problemą reikia žiūrėti giliau.

Charakteris: prieš varžybas sunegalavęs "Žalgirio" įžaidėjas T.Walkupas vis dėlto pasiruošė mačui. / Scanpix.com nuotr.

– Ką turite galvoje?

– Komandoms propaguojant gynybą, kai aktyviai keičiamasi dengiamaisiais, lieka daug žaidimo vienas prieš vieną, o tokiais atvejais užpulti sunkoka, jeigu ekipoje nėra individualiai itin pajėgių ir universalių krepšininkų. Deja, Lietuvoje jų išugdoma nepakankamai. Žaidėjas nuo vaikystės turi būti išmokomas ir varytis kamuolį abiem rankomis, ir metimo technikų, ir apgaulingų judesių bei kamuolio perdavimo kultūros, tačiau labiausiai lietuviams trūksta sveiko sportinio akiplėšiškumo, įžūlumo. Norėčiau, kad vaikai krepšinio mokyklose nemokėtų po dešimt derinių, bet būtų stiprūs individualiai ir turėtų charakterį. Būtent charakteris aikštėje ir leidžia būti lyderiu. To Barselonoje labai trūko. Pažiūrėkime į priešingą aikštės pusę: ką du kėlinius išdarinėjo Cory Higginsas? Vienas atbėgdavo ir sumesdavo taškus.

– Abu kartus žaisdami su "Barcelona" žalgiriečiai sukrapštė tik po 62 taškus. Kiek prie to prisidėjo tai, kad Šaras ne tik išanalizavo kauniečių puolimo schemas, bet ir puikiai žino stipriąsias kiekvieno krepšininko savybes, nes pats rinko "Žalgirio" sudėtį?

– Ir Š.Jasikevičius, ir jo asistentai pažįsta kiekvieną žalgirietį, tad juos kuo nors nustebinti labai sunku. Kita vertus, Šarūnas su savo štabu puikiai išgliaudo visus varžovus. Tai neseniai matėme ir Ispanijos Karaliaus taurės turnyre, ypač finale, kai buvo eliminuotas Madrido "Real". Tas pats ir per kitus Eurolygos mačus. Ne veltui "Barcelona" yra vienvaldė turnyro lyderė. Tuo, kad komandos trenerių štabas – lietuviškas, mes irgi galime pasidžiaugti.

Kapitonas: P.Jan­kū­nas (de­ši­nė­je) pa­gal per sa­vo kar­je­rą Eu­ro­ly­go­je su­rink­tus nau­din­gu­mo ba­lus (3 893) pa­ki­lo į ant­rą vie­tą ir at­si­lie­ka tik nuo grai­ko V.Spa­nou­lio (4 132). / Scanpix.com nuotr.

– Žalgiriečiai jau iškrito iš pajėgiausiųjų aštuntuko, bet kitą savaitę laukia akistata namuose su viena turnyro autsaiderių Belgrado "Crvena zvezda" – gera galimybė neatsilikti nuo atkrintamųjų varžybų traukinio.

– Kaune reikia laimėti. Konkurencija aštuonete yra labai arši, o "Žalgirio" varžovai, skirtingai nei "Žalgiris", bet kada gali pastiprinti savo gretas. Tačiau kauniečiai turi visus šansus įžengti į ketvirtfinalį. Jei jie pateks į atkrintamąsias varžybas, sezoną įvertinsiu kaip labai gerą.

Laukia du mačai

Vasario 23-iąją žalgiriečiai savo arenoje išmėgins jėgas su Belgrado krepšininkais, o 25 d. Madride – su "Real" komanda.

Pirmo rato dvikovą Serbijos sostinėje kauniečiai laimėjo 75:69. Namuose "Žalgiris" neatsilaikė prieš "Real" – 90:93.

Į "Crvena zvezda" žaidėjų gretas buvo įsisukęs koronavirusas (infekcija užsikrėtė Corey Waldenas, Langstonas Hallas, Landry Nnoko, Quino Colomas, Duopas Reathas), tad strategas Dejanas Radonjičius buvo priverstas į treniruotes pakviesti jaunimo ekipos krepšininkus.

Algos – dalimis

Tebegilėja Maskvos srities "Chimki" klubo krizė: patyrė šešioliktą nesėkmę iš eilės – 67:89 pralaimėjo Vitorijos "Baskonia" ekipai, prarado net aritmetinius šansus patekti į atkrintamąsias varžybas ir sulaukė Eurolygos sankcijų.

"Baskonia" puolėjas Tadas Sedekerskis per dvikovą su "Chimki" krepšininkais surinko 11 taškų, tris kartus atkovojo kamuolį, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, o kitas legionierius Rokas Giedraitis nugalėtojams pelnė pelnė 13 taškų (pataikė 3/5 tritaškių), šešis kartus atkovojo kamuolį.

Legionieriai: T.Sedekerskis (kairėje) ir R.Giedraitis (dešinėje) svariai prisidėjo prie "Baskonia" pergalės prieš "Chimki" ekipą. / euroleague.net nuotr.

Eurolygos finansų kontrolės komisija laikinai uždraudė Maskvos srities klubui registruoti naujus žaidėjus, nes "Chimki" vėluoja krepšininkams mokėti atlyginimus.

Tai, kad yra finansinių problemų, pripažino "Chimki" generalinis direktorius Pavelas Astachovas.

"Šiemet kilo tam tikrų keblumų dėl mūsų rėmėjų įsipareigojimų. Priežastys susijusios ir su verslo sunkmečiu, ir su pandemija. Algas mokame, tačiau dalimis", – kalbėjo P.Astachovas.


Statistika

"Barcelona"–"Žalgiris" 86:62 (24:24, 24:13, 23:10, 15:15). Barselona, "Palau Blaugrana" arena, rungtynės be žiūrovų.

"Barcelona": C.Higginsas ir P.Oriola (7 atkovoti kamuoliai) po 19 taškų, B.Daviesas 12, N.Mirotičius 10, L.Bolmaro 8 (5 atkovoti kamuoliai, 6 rezultatyvūs perdavimai), R.Šmitas ir N.Calathesas (5 rezultatyvūs perdavimai) po 4, A.Abrinesas ir K.Kuricas po 3, A.Hanga (4 rezultatyvūs perdavimai) ir A.Pustovyjus po 2, S.Martinezas 0.

"Žalgiris": N.Hayesas 9 taškai (iš jų 1/6 dvitaškių, 1/4 tritaškių), J.Lauvergne (5 atkovoti kamuoliai), M.Grigonis (0/5 tritaškių, 4 rezultatyvūs perdavimai) ir A.Milaknis po 8, A.Rubitas (7 atkovoti kamuoliai), R.Jokubaitis (3 perimti kamuoliai) ir M.Gebenas (4 atkovoti kamuoliai) po 6, T.Walkupas (4 rezultatyvūs perdavimai), P.Jankūnas (4 atkovoti kamuoliai) ir S.Vasturia po 3, K.Lukošiūnas 2.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 30/44 (68,2 proc.) ir 18/37 (48,6 proc.), tritaškių – 6/18 (33,3) ir 5/19 (26,3), baudų metimų – 8/9 (88,9) ir 11/13 (84,6). Atkovota kamuolių – 27 ir 32, perimta – 11 ir 10. Rezultatyvūs perdavimai – 23 ir 16. Klaidos – 11 ir 20.

Rezultatai

Stambulo "Anadolu Efes"–Pirėjo "Olympiakos" 76:53 (11:26, 32:8, 15:9, 18:10). Rungtynės be žiūrovų. S.Larkinas 21 taškas (5 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai) / G.Larentzakis 10 taškų.

Milano "AX Armani Olimpia"–Tel Avivo "Maccabi" 87:68 (21:12, 18:15, 26:21, 22:20). Rungtynės be žiūrovų. K.Punteris 15 taškų (iš jų 1/6 tritaškių) / O.Hunteris 16 taškų (9 atkovoti kamuoliai).

Maskvos srities "Chimki"–Vitorijos "Baskonia" 67:89 (14:24, 23:23, 20:24, 10:18). 461 žiūrovas. A.Švedas 16 taškų (10 rezultatyvių perdavimų) / Y.Fallas 14 taškų (9 atkovoti kamuoliai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių