Didžiajam Z – išskirtinė jubiliejaus dovana

Žydrūno Ilgausko jubiliejus Lietuvoje praslinko beveik nepastebėtas. 40-ąjį vieno garsiausių visų laikų šalies krepšininkų gimtadienį prisiminė vos vienas kitas antrosios lietuvių religijos žinovas. Vienos vertingos dovanos Didysis Z, kaip jį praminė NBA sirgaliai, turėtų sulaukti.

Sabo įpėdinis

Jungtinėse Valstijose gyvenantis Ž.Ilgauskas gal ir nebeturi Lietuvos pilietybės, bet savo tėvynės ir gimtojo Kauno iš širdies tikrai neištrynė. Tuo įsitikinęs kaunietis Skirmantas Leonas Karalevičius, parašęs knygą apie vidurio puolėją, birželio 5-ąją atšventusį apvalią sukaktį.

S.L.Karalevičius yra parašęs ne vieną veikalą apie Lietuvos krepšinio ir bokso istoriją. Šį pavasarį jis pristatė knygą, skirtą iškiliausiai šalies krepšinio personai Arvydui Saboniui. Būtent knyga apie dabartinį Lietuvos krepšinio federacijos prezidentą "Krepšinio pilnaties sapnas" jį pastūmėjo detaliau pasidomėti ir Ž.Ilgausko asmenybe. Mat rinkdamas medžiagą apie "Žalgirio" ir Lietuvos rinktinės legendą, jis sukaupė šūsnį medžiagos ir apie jo jaunesnįjį pasekėją.

Rašytojo teigimu, juo labiau jis gilinosi į Ž.Ilgausko biografiją, tuo labiau įsitikindavo, kad Žydrūno ir Arvydo gyvenimo keliai – nepaprasti. Be to, nepaisant akivaizdžių skirtumų, yra persipynę.

"Mūsų krepšinio milžinai žaidė skirtingomis epochomis – A.Sabonis daug pasiekė jau sovietmečiu, Ž.Ilgauskas – pirmuosius profesionalius žingsnius žengė jau nepriklausomoje Lietuvoje. Tačiau abu krepšinio abėcėlės mokėsi Kaune. Tiesa, Arvydas daugelį metų buvo pagrindinis Lietuvos rinktinės ramstis, Žydrūnas dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių ir kitų aspektų nacionalinėje komandoje nesužaidė nė vieno oficialaus turnyro. Vis dėlto panašumų jie turi kur kas daugiau. Abu "centrai" yra aukščiausi mūsų istorijoje, abu patyrė daug išbandymų, abu kamavo sunkios traumos, tačiau jie paliko gilų pėdsaką ne tik Lietuvoje, bet ir už Atlanto. Juk ne veltui Arvydas įtrauktas į NBA Šlovės muziejų, o Žydrūno marškinėliai kabo "Cleveland Cavaliers" klubo arenos palubėse. Beje, ir jų mėgstamiausias marškinėlių numeris tas pats – 11-as", – pasakojo S.L.Karalevičius.

Istorija kartojasi

Beje, Jungtinėse Valstijose Ž.Ilgauskui sekėsi netgi labiau nei Sabui. Anot autoriaus, tai suprantama, nes A.Sabonis į NBA persikėlė jau būdamas brandaus sportinio amžiaus ir paveiktas jaunystėje patirtų Achilo sausgyslės traumų – sulaukęs 30-ies. Jo įpėdinis pirmąsias rungtynes sužaidė 22-ejų.

Kol kas yra tik juodraštinė knygos versija pavadinta "Ilgausko krepšinio epopėja". Leidinyje autorius ne tik išnagrinėjo krepšininko biografiją, sportinį kelią, bet ir atkapstė gausybę su juo susijusių įdomių ir mažai girdėtų istorijų.

"Žinote, kartais pasvajoju, kas būtų, jei A.Sabonis ir Ž.Ilgauskas būtų kartu atstovavę mūsų rinktinei. Europoje daugelį metų iš viso nebūtume turėję lygių. Ir su amerikiečiais dar būtume olimpiadose rimtai susikovę. Tokia būtų šio tandemo jėga! – regis, vien nuo minties pats išsigąsta knygos autorius. Ir priduria: – Bet juk žinome, kad istorija kartojasi. Dabar NBA rungtyniauja kiti mūsų bokštai dvyniai: Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas. Duok dieve..."

Knygoje kalbama apie Ž.Ilgausko pergales ir šviesiąsias dienas, tačiau paliestos ir ne tokios malonios temos: pirmoji sunki trauma, klaidingos medikų diagnozės, dėl to vėliau kilę nesusipratimai su tuomečiu "Atleto" ir Lietuvos rinktinės treneriu, o vėliau ir LKF vadovu Vladu Garastu.

Meldė sveikatos

"Daug kas pamiršta, kad Žydrūnas, nepaisant išorinio karjeros blizgesio, dažnai ėjo kaip per lūžtantį ledą. Juk ir NBA jis vėl patyrė sunkią traumą, į koją buvo prisukta varžtų, visa jo karjera galėjo baigtis vos prasidėjusi, o jis likti invalidu", – priminė S.L.Karalevičius.

Apie krepšininko ir jo artimųjų tikruosius išgyvenimus jis sužinojo iš pirmų lūpų bendraudamas su Kauno rajone gyvenančiais jo tėvais Mečislovu ir Antanina. Vien ko verta istorija apie Ž.Ilgausko tėvo pasiaukojamą žygį. Kai Žydrūnui lūžo pėdos kaulai ir iškilo grėsmė karjerai, tėvas, melsdamas sėkmės, tuomet stipriai prislėgtam sūnui, keliais įveikė 13 km nuo Raseinių iki vieno Lietuvos religinių centrų Šiluvos.

"Meilė, tikėjimas ir viltis", – taip savo sūnaus gyvenimo kredo rašytojui apibūdino M.Ilgauskas.

Pasak jo, Žydrūnas, kaip ir visa Ilgauskų šeima, degė meile krepšiniui, nuoširdžiai tikėjo Dievą ir net sunkiausiais momentais neprarado vilties dėl aukštaūgio perspektyvų krepšinyje.

Neaplenkė ir skandalo

Pro autoriaus akis neprasprūdo ir Ž.Ilgausko labdaringa veikla. Krepšininkas ne sykį vasaromis grįždavęs iš NBA parėmė Kauno krepšinio mokyklą, kurioje pas trenerį Feliksą Mitkevičių mokėsi krepšinio abėcėlės.

Dar didesnės pagalbos sulaukė Pagynės vaikų namai, kuriuos vidurio puolėjas ilgai rėmė finansiškai, organizuodavo kitų NBA krepšininkų vizitus ir šventes vaikams. Be to, jis iš vaikų namų įsivaikino ir augina du beglobius berniukus.

2014-aisiais metais, praėjus dešimt metų nuo santuokos su amerikiete Jennifer, Ž.Ilgauskas priėmė JAV pilietybę. Pagal Lietuvos įstatymus netrukus neteko mūsų šalies pilietybės. Ši situacija sulaukė itin kritiškų vertinimų Lietuvoje tiek paties krepšininko, tiek netobulų įstatymų atžvilgiu.

"Panaši istorija buvo prieškariu. 1939-aisiais latviai nuožmiai atakavo tarptautines sporto instancijas dėl Lietuvos krepšinio pergalių kalvio Prano Lubino dvigubos pilietybės. Mūsų rinktinės lyderis turėjo ir JAV, ir Lietuvos pasus. Tačiau tuometė mūsų šalies valdžia P.Lubinui pilietybę paliko. Ir nesuklydo. Jis lietuvius atvedė į dar vieną istorinį triumfą Europos pirmenybėse", – prisiminė knygos autorius.

Nemažai naudingos medžiagos savo knygoms S.L.Karalevičius surenka ir užsienio leidiniuose. Kaunietis yra sukaupęs apie 400 knygų vien apie krepšinį, kurių nemenką dalį įsigyja aukcionuose užsienyje. Dalį medžiagos, ypač vizualinės, jis panaudojo ir rašydamas "Ilgausko krepšinio epopėją". Bandomąją knygos versiją autorius planuoja leisti nedideliu tiražu, o esant finansinei galimybei ją išplatinti ir didesniais tiražais.

Ž.Ilgausko karjera

Pirmasis treneris Feliksas Mitkevičius
1992–1993 m. Kauno "Žalgiris"
1993–1996 m. Kauno "Atletas"
1996 m. 20-uoju šaukimu pasirinktas NBA naujokų biržoje
1997–2010 m. "Cleveland Cavaliers"
2010–2011 m. "Miami Heat"
1993–1997 m. Lietuvos rinktinėje sužaidė 13 rungtynių, pelnė 145 taškus
Laimėjimai ir rekordai
2007 ir 2011 m. NBA vicečempionas
2003 ir 2005 m. NBA visų žvaigždžių mačų dalyvis
1998 m. NBA naujokų mačo naudingiausias žaidėjas
1994–1996 m. LKL vicečempionas
Daugiausia sužaistų rungtynių "Cavaliers" klubo istorijoje (771)
Daugiausia atkovotų kamuolių (5 904)
Daugiausia blokuotų varžovų metimų (1 269)
Antras pagal rezultatyvumą žaidėjas "Cavaliers" istorijoje po LeBrono Jameso (10 616)



NAUJAUSI KOMENTARAI

is toliau

is toliau portretas
musu zmones turi atsiprasyti musu sunaus, kuris garbino Lietuva tiek metu....jam turetu buti paminklas pastatytas Kaune!

kaksas

kaksas portretas
Jis ne lietuvis, o amerikoj yra ir geriau žaidžiančių , nebūtina apie visokius silpnapročius čia rašyti...

as

as portretas
Sabonis tai ne Ilgauskas nera ir ko lygint.Pinigai uzvalde zmogu.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių