„EuroBasket“: 18 dienų, 76 dvikovos

Ketvirtadienį Suomijoje ir Izraelyje startavo 40-ojo Europos vyrų krepšinio čempionato finalo turnyras, kuriame dalyvauja ir Lietuvos rinktinė. Šiandien kovos prasidės Turkijoje ir Rumunijoje.

Žaidžia keturiuose miestuose

Helsinkyje rungtynes žaidė A grupės komandos – Slovėnijos ir Lenkijos, Islandijos ir Graikijos bei Prancūzijos ir Suomijos.

Tel Avive jėgas išmėgino B grupės ekipos – Vokietijos ir Ukrainos, Lietuvos ir Gruzijos bei Italijos ir Izraelio.

Šiandien Klužo-Napokos arenoje susitiks C grupės varžybų dalyviai: Vengrijos ir Kroatijos, Ispanijos ir Juodkalnijos bei Rumunijos ir Čekijos krepšininkai, o Stambule rungtyniaus D grupės rinktinės: Belgijos ir Didžiosios Britanijos, Serbijos ir Latvijos bei Turkijos ir Rusijos.

Didžiausia pirmo etapo varžybų arena – Helsinkio "Hartwall", talpinanti 14 tūkst. krepšinio sirgalių. Tel Avivo "Menora Mivtachim" tribūnose gali išsitekti beveik 10 tūkst. žiūrovų.

Netikėti rūpesčiai

Prieš pat čempionato startą netikėtų rūpesčių kilo ne vien Lietuvos rinktinės trenerių štabui.

Mūsiškiai tik vakar sulaukė iš JAV atskridusio vidurio puolėjo Donato Motiejūno – krepšininkas Hjustone lankė jam sūnų padovanojusią širdies draugę Pauliną.

Anksčiau planuota, kad D.Motiejūnas prie rinktinės prisijungs rugpjūčio 30-ąją, tačiau kelionę iš JAV į Izraelį sukomplikavo ekstremalios oro sąlygos Hjustone.

Priverstinę žaidėjų rokiruotę teko atlikti Italijos komandos strategui Ettore Messinai.

Dėl traumos iš kovinio dvyliktuko iškrito Manto Kalniečio bendražygis Milano "EA7 Emporio Armani" klube – 202 cm ūgio puolėjas Davide Pascolo, jį pakeitė 207 cm ūgio Filippo Baldi Rossi.

Turkijos ekipai nepadės vienas lyderių – medikų rekomendacijos buvo nepalankios iš Čikagos kilusiam 178 cm ūgio Stambulo "Fenerbahçe" gynėjui Bobby Dixonui, nors jis tvirtino atsigavęs po klubo traumos.

Nuostolių – kelios dešimtys

Dėl traumų ir kitų priežasčių "EuroBasket" finalo turnyre nerungtyniaus daugiau nei aštuonios dešimtys žinomų krepšininkų.

Didžiausi nuostoliai – B grupėje. Ukrainos rinktinėje nėra net septynių patyrusių žaidėjų, tarp jų – Kirilo Fesenkos, Sergejaus Gladyriaus, Jerome'o Randle'o, Eugene'o Jetero.

Vokietijos komandai neatstovauja šeši profesionalai, Lietuvos sirgaliai pasigenda Pauliaus Jankūno, Donato Sabonio, Antano Kavaliausko, Luko Lekavičiaus, Renaldo Seibučio.

Itin skausmingos C ir D grupių dalyvių netektys: kroatai – be Mario Hezonjos, Lukos Babičiaus, Antės Tomičiaus, Antės Žižičiaus, ispanai – be Sergio Llullo, Viktoro Clavero, Pau Ribaso, Rudy Fernandezo, Nikola Mirotičiaus, Felipe Reyeso, serbai – be Nemanjos Nedovičiaus, Milošo Teodosičiaus, Miroslavo Raduljicos, Nikola Kaliničiaus, Nemanjos Bjelicos, turkai – be Ersano Ilyasovos, Omero Asiko, Eneso Kantero.

Lietuvis – tarp geriausiųjų

Reitingų ir prognozių mėgėjai sudarė geriausių žaidėjų, pradėjusių lemiamas "EuroBasket" kovas, 20-uką. Jame yra tik vienas Lietuvos atstovas – Jonas Valančiūnas, jam skirta 12-oji vieta.

"Po vidutiniško NBA sezono Toronto "Raptors" vidurio puolėjas turėtų būti dar labiau motyvuotas įrodyti, kad yra vienas geriausių Europos krepšininkų. Pirmiausia nuo jo žaidimo priklausys Lietuvos komandos rezultatai", – svarstė portalo "Eurohoops" apžvalgininkas Utkanas Sahinas.

Aukštesnės pozicijos teko Marcui Gasoliui (Ispanija), Kristapui Porzingiui (Latvija), Pau Gasoliui (Ispanija), Goranui Dragičiui (Slovėnija), Bogdanui Bogdanovičiui (Serbija), Nando De Colo (Prancūzija), Dario Šaričiui ir Bojanui Bogdanovičiui (abu – Kroatija), Dennisui Schröderiui (Vokietija), Evanui Fournier (Prancūzija) ir Ricky Rubio (Ispanija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių