Į Tokijo olimpines žaidynes – per Kauną?

  • Teksto dydis:

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) teiks paraišką dėl teisės 2020 m. Kaune surengti atrankos į Tokijo olimpines žaidynes krepšinio turnyrą.

Laukia 2020-ųjų birželio

LKF tokios iniciatyvos ėmėsi po nesėkmingai mūsų šalies vyrų krepšinio rinktinei susiklosčiusio pasaulio čempionato.

Lietuviai užėmė 9-ąją vietą ir nepateko tarp laimingųjų, gavusių tiesioginius kelialapius į Tokijo olimpiadą. Juos pelnė tik dvi Europos komandos – Ispanijos (1-oji vieta) ir Prancūzijos (3-ioji vieta).

Teisę dalyvauti 2020-ųjų žaidynėse taip pat jau yra užsitikrinę jų šeimininkai japonai ir pasaulio čempionate dalyvavusios Argentinos (2-oji vieta), Australijos (4), JAV (7), Nigerijos (17) ir Irano (23) nacionalinės ekipos.

Tarptautinė krepšinio asociacijų federacija (FIBA) olimpinius kelialapius pasaulio čempionate dalijo pagal kvotas kontinentams (Europai ir Amerikai – po 2, Azijai, Afrikai ir Okeanijai – po 1).

Keturi papildomi atrankos turnyrai numatyti 2020-ųjų birželį. Dėl paskutinių keturių olimpinių kelialapių kovos 24 rinktinės, tarp jų – ir Lietuvos.

Prireiks 3 mln. eurų

"Pirmiausia susitikome su Lietuvos premjero komanda, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) ir Kauno miesto vadovais, sulaukėme pritarimo ir palaikymo. Kartu darome viską, kad mūsų krepšininkai išliktų olimpiniame kelyje ir tęstų kovą dėl kelialapio į olimpines žaidynes, – sakė LKF generalinis sekretorius-direktorius Mindaugas Špokas. – Serbija 2016-aisiais atrankos turnyrui išleido 3,2 mln. eurų, mes skaičiuojame, kad su visais starto mokesčiais ir depozitais mums tai kainuotų maždaug 3 mln. eurų. Dar turime nemažai klausimų FIBA organizacijai, bet visus atsakymus tikimės gauti iki spalio vidurio. Norime maksimaliai išnaudoti visas galimybes."

Šiemet, kaip ir 2012-aisiais, privalome išnaudoti visas, net mažiausias, galimybes.

Prisidėti prie atrankos turnyro organizavimo sutiko ir šalies Vyriausybė, pažadėjusi skirti dalį paramos. "Vyriausybė neabejinga Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės siekiui", – teigė Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

"Prieš aštuonerius metus mūsų krepšininkai į Londono žaidynes pateko per papildomą atrankos turnyrą. Tai įrodymas, kad ir šįkart privalome išnaudoti visas, net mažiausias galimybes. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas finansiškai prisideda prie visų kandidatų ruošimo Tokijo olimpinėms žaidynėms, tarp jų – ir krepšinio rinktinės. Atrankos turnyras, kad ir kur jis vyktų, yra pasiruošimo olimpinėms žaidynėms dalis, todėl prisidėsime, kiek leis biudžetas", – sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Garbės reikalas

Olimpinį krepšinio atrankos turnyrą planuojama organizuoti kitąmet birželio 23–28 d. Kaune, "Žalgirio" arenoje.

"Mūsų miestas turi geriausią areną, puikius viešbučius ir – svarbiausia – daugybę krepšiniu gyvenančių žmonių. Galimybė šį turnyrą rengti pas mus yra ne vien Kauno, bet ir visos Lietuvos garbės reikalas", – teigė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Pateikti paraišką ir sumokėti 25 000 Šveicarijos frankų administracinį mokestį LKF privalo iki spalio 4-osios. Keturių atrankos turnyrų organizatoriai paaiškės lapkričio 15-ąją, o burtai, suskirstysiantys komandas į grupes, bus ištraukti lapkričio 27-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių