Pereiti į pagrindinį turinį

J. Valančiūnas: apie vasaros namų darbus ir D. Motiejūno tobulėjimą

Jonas Valančiūnas

Vilniaus krepšinio mokykloje ketvirtadienį prasidėjo tris dienas truksianti NBA lygos remiama Jono Valančiūno krepšinio stovykla, kur su gausiu trenerių būriu savo patarimus jaunajai kartai dalins ir pats Toronto „Raptors“ aukštaūgis.

Nors į renginio pradžią vėlavo gerą pusvalandį, 23-ejų metų 213 cm ūgio vidurio puolėjas prieš pirmąją savo treniruotę su gausiai susirinkusiu žiniasklaidos atstovų būriu pasidalijo mintimis apie vasaros planus, būsimą atstovavimą Lietuvos rinktinei ir norą likti Toronto klubo gretose.

Prie liepos 20 d. treniruotes pradedančios rinktinės J.Valančiūnas prisijungs gerokai vėliau – rugpjūčio mėnesio pirmoje pusėje, kadangi iki tol už Atlanto turės dirbti su „Raptors“ klubo specialistais.

– Jonai, tęsi darbo su vaikais tradiciją. Galbūt po pernai matėsi, kad tokio amžiaus vaikams panašios stovyklos yra reikalingos, būtinos ir padeda?

– Jei būdamas vienokio ar kitokio amžiaus tu treniruojiesi, tai padeda. Malonu, kad susirinko treneriai iš visos Lietuvos vaikams padėti tobulėti. Malonu, kad prisideda federacija. Čia yra jaunų žmonių auginimas Lietuvos rinktinei, dar kažkam, Lietuvos komandoms. Reikia, kad Lietuvos krepšinis augtų į viršų, o ne atgal.

– Ar per atostogas kažkur daugiau pajudi, ar daugiausia laiko leidi ilsėdamasis prie ežero ar kur kitur?

– Judu, va dabar, čia.

– Kokios stovyklos laukia tavęs paties? Ar klubas jau atsiuntė ikisezoninio pasirengimo planą?

– Nežinau dar datų. Tačiau tikrai aišku, kad reikės važiuoti į JAV. Turbūt liepos mėnesį išvyksiu ir ten praleisiu nemažai laiko treniruodamasis.

– Ar spėsi į pirmąją rinktinės treniruočių stovyklą, ar prisijungsi prie komandos vėliau?

– Žiūrėsiu, kaip nupirks bilietą.

– Ar prisijungti prie stovyklos atvykus vėliau būna sudėtinga?

– Vis tiek ta pirmoji pasiruošimo dalys yra fizinis pasiruošimas, o salėje laiko praleidžiama nedaug. Tai fizinį pasirengimą aš gausiu išvykęs už Atlanto, ten tikrai nesėdėsiu prie ežero, kaip kad kolega sako. Manau, nebus labai sunku pasivyti. Gal teks su treneriais individualiai padirbėti dėl derinių, kažką jau bus įvedę, bet aš manau, kad nebus sunku.

– Ar vyksta derybos dėl naujo kontrakto su „Raptors“?

– Čia agentui klausimas, jis kažką derina, kalbasi. Žinau tik tiek, kad vyksta derybos.

– JAV žiniasklaidoje po sezono buvo dešimtys svarstymų, ar patobulėjo J.Valančiūnas, ar nepatobulėjo. Kaip pats manai?

– Tegul jie ir svarsto. Jų duona taip daryt. Aš savęs nevertinu. Jeigu tenkinu – gerai, jeigu netenkinu – judėsiu kažkur tolyn.

– Jei nevertini savęs, galbūt gali įvertinti Donato Motiejūno žaidimą, jo patobulėjimą?

– D.Motiejūnas žengė ne vieną didelį, o tris didelius žingsnius į priekį. Gaila dėl dabartinės jo situacijos, rinktinei jis būtų labai didelis svarstis. Dabar reikia tikėtis, kad jam viskas bus gerai ir jis atsistatys į tą formą, kurioje buvo.

– Ar pats stebi NBA finalus?

– Stebiu.

– Kurią komandą palaikai?

– Gražų krepšinį.

– „Cavaliers“ komanda išretinta traumų. Ar užteks jai jėgų?

– Dabar kaip matome, užtenka. Žiūrėsime, kas bus vėliau, serija dar ilga. Visko gali būti, bet manau, kad abi komandos yra pajėgios gražiam krepšiniui ir laimėti žiedus.

– Ar „Raptors“ komanda būtų pajėgi kitą sezoną atkrintamosiose varžybose nužygiuoti toliau?

– Čia pažiūrėsime kitais metais. Net nežinia, kokia bus komanda ir kokia komplektacija. Dabar yra Masai Ujiri darbas, kuris tikrai sukomplektuos geresnę komandą.

– Ką planuoji tobulinti liepą išvykęs į „Raptors“ klubą, gal kokias nors užduotis kelia treneriai, o gal pats?

– Visko trūksta, visur reikia padirbėti. Norėtųsi padirbėti su metimu, su judesiais po krepšiu. Ten praleidžiu daugiausiai laiko. Taigi tai būtų judesiai po krepšiu, metimas ir fizinis pasiruošimas.

– Kol kas žiūrime NBA finalus, tačiau jau netrukus lauks europietiškas krepšinis ir Jono Kazlausko sistemos. Ką rodo patirtis, ar draugiškų rungtynių pakanka pereiti prie J.Kazlausko schemų?

– Krepšinis visur yra krepšinis, reikia pataikyti į krepšį. O keletas taisyklių kitokių ir kitokios schemos iš esmės nieko nekeičia. Vis tiek pas J.Kazlauską jau ne pirmi metai, todėl perprasti nebus labai sunku. O NBA treneriai taip pat turi savo braižus.

– Kaip, iškritus D.Motiejūnui, galima vertinti rinktinės priekinės linijos potencialą?

– Bus kiti žaidėjai. Žiūrėsime, sunku vertinti prieš faktą, nes nežinia kas atvyks, kaip kas išsigydys traumas. Po čempionato bus lengviau atsakyti, kaip vertinti vidurio puolėjų ir kitų žaidėjų darbą.

– Kaip atrodė iš šalies Antano Kavaliausko ir Roberto Javtoko dvikova finale?

– Jie – skirtingo plano žaidėjai. A.Kavaliauskas yra stiprus žaidėjas puolime, turi daug judesių, o R.Javtokas yra gynybos specialistas.

– M.Ujiri po sezono sakė, kad su „Raptors“ treneriu bus rimtas pokalbis dėl J.Valančiūno išnaudojimo. Ar pats esi patenkintas savo vaidmeniu komandoje, o galbūt tikiesi kitą sezoną gauti daugiau žaidimo minučių?

– Treneris yra treneris. Jo sprendimai yra neginčytini. Jeigu jis tiek matė mane aikštėje, reiškia manyje buvo kažkas ne taip. Nesiginčiju su juo ir vykdau nurodymus.

– Bet Lietuvos rinktinėje sulauki daugiau dėmesio ir iš trenerių, ir iš komandos draugų. Gauni daugiau kamuolių, tavęs ieško perdavimais. O NBA daugiausia progų tenka kurtis pačiam.

– Tai pasirašysiu sutartį su Lietuvos rinktine. Gyvenimo kontraktą.

– Ar norėtum likti Toronte?

– Taip, ten visi pažįstami žmonės, geras personalas. Labai puiki organizacija, man ten gerai ir tikrai norėčiau ten likti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų