Karo pabėgėliams – nuostabi krepšininkų dovana

„Po tokių vaizdų norisi gyventi“, – jaudinančią frazę išgirdo Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris Rimantas Grigas. Tokiais įspūdžiais po mačo su „Barcelona“ pasidalijo R.Grigo kolega iš Ukrainos, drauge su septyniolikos jaunųjų auklėtinių būreliu Kauno arenoje išvydęs skambiausią „Žalgirio“ sezono pergalę.

Jaunieji ukrainiečiai Lietuvoje atsidūrė bėgdami iš karo liepsnų apimto Charkivo. Laikinai apsistoję Kauno rajone, vėliau jie pratęsė kelionę į Latviją, kur įsikurs ilgesniam laikui. Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno iniciatyva svečiai pateko į beveik sausakimšą „Žalgirio“ areną. Vaizdas, kurį pamatė pabėgėliai, juos sukrėtė iki širdies gelmių – plazdančios Ukrainos vėliavos, tūkstantinės sirgalių minios šaukiamos palaikymo ukrainiečiams skanduotės ir įspūdingas krepšinis.

Savo aistruolių nenuvylė ir žalgiriečiai, po dramatiškos kovos 91:84 (9:17, 26:18, 21:28, 35:21) palaužę Eurolygos lyderius ir įsirašę 7-ąjį laimėjimą per 27 turus.

„Jei žaistume ne Kaune, tikrai būčiau gavęs antrą techninę ir išėjęs į drabužinę“, – prisipažino „Barcelona“ treneris Šarūnas Jasikevičius.

– Kas lėmė jau ketvirtąją Lietuvos čempionų pergalę per penkis pastaruosius turus? – paklausėme R.Grigo.

– „Barceloną“ nuramino sėkminga rungtynių pradžia. Jie, būdami aiškūs favoritai, greitai atitrūko ir kiek atsipalaidavo. Na, o „Žalgiris“ buvo tikras kovingumo (metė net 41 baudos metimą) ir susitelkimo pavyzdys. Susidarė įspūdis, kad kauniečiai daug labiau norėjo tos pergalės nei katalonai. Aišku, prisidėjo ir nuostabūs individualūs pasirodymai – Edgaro Ulanovo naudingumo rekordas (surinko 33 balus), Luko Lekavičiaus rezultatyvumas (22 taškai). Tačiau komandinis veiksnys buvo svarbesnis. Savo indėlį įnešė visi aikštėje buvę žaidėjai.

– Žalgiriečiai vis dar – Eurolygos autsaideriai, tačiau savo aikštėje patiesė abu turnyro lyderius – „Barcą“ ir Madrido „Real“. Kaip tai paaiškinti?

– Man atrodo, kad po nesėkmių serijos jie buvo praradę tikėjimą savo jėgomis. Tačiau viena kita pergalė sugrąžino viltis, kad sezonas dar nepalaidotas. O kai įveiki tokius varžovus, pamatai, kad pats esi labai stiprus. Pirmojoje sezono dalyje buvo daug objektyvių priežasčių, dėl kurių „Žalgiris“ negalėjo atskleisti viso savo potencialo. Trenerių ir žaidėjų kaita, lyderių traumos, naujos žaidimo sistemos klijavimas. Visa tai užėmė nemažai laiko. Bet matome, kad Jure'i Zdovcui pavyko įdiegti savo žaidimą. O juk dar neseniai daugelis mojo ranka, kad tai silpnas treneris ir nieko Kaune nenuveiks.

– Šią savaitę į Kauną atvažiuoja dvi Eurolygos „Top 8“ komandos – Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“. Ar realu tikėtis dviejų pergalių?

– Abu varžovai – aukšto lygio, bet graikai man atrodo pavojingesni. Jų ir rezultatai geresni, ir žaidimas simpatiškas. Tačiau, jei žalgiriečiai išlaikys tą patį kovingumo lygį, namuose jie gali daug ką. Ypač turėdami savo šeštąjį žaidėją – tūkstantinę arenos publiką.

Rungtynių statistika

„Žalgiris“–“Barcelona“ 91:84 (9:17, 26:18, 21:28, 35:21). „Žalgirio“ arena, 12 686 žiūrovai.

„Žalgiriui“ taškų pelnė: L.Lekavičius 22 (4/7 dvit., 3/3 trit., 5/6 baud., 26 naud. bal.), J.Lauvergne'as 18, E.Ulanovas 16 (9 atk. kam., 6 per. kam., 33 naud. bal.), N.Giffey 14, J.Nebo 8, Artūras Milaknis 7, T.Websteris, M.Blaževičius ir R.Miniotas po 2 (P.Jankūnas, J.Strelniekas taškų nepelnė).

„Barcelona“ daugiausia taškų pelnė: N.Mirotičius 26 (4/5 dvit., 3/8 trit., 9/10 baud., 8 atk. kam., 7 kl.), N.Laprovittola 16, K.Kuričius 15 (4/5 trit.), R.Jokubaitis 11, N.Calathesas 6 (9 rez. perd.).

Taiklumas. Dvitaškių 19/43 (44 proc.) ir 14/26 (54), tritaškių 6/14 (43) ir 12/30 (40), baudos metimų 35/41 (85) ir 20/23 (87). Atkovota kamuolių 28 ir 34, perimta 13 ir 1, rezultatyvių perdavimų 13 ir 20, klaidų 12 ir 22.


Šiame straipsnyje: Rimantas GrigasŽalgirisUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių