Pereiti į pagrindinį turinį

M. Špokas: federacija turi dirbti krepšininkams, o ne atvirkščiai (interviu)

2013-11-07 08:00
DMN inf.

Po LKF vadovų apsižnaibymų antroji šalies religija grįžta prie įprastinio darbo ritmo. Šiandien portale svečiavosi LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Tomo Raginos nuotr.

Karai Lietuvos krepšinio federacijoje (LKF) rimsta. Po vadovų apsižnaibymų antroji šalies religija grįžta prie įprastinio darbo ritmo. O darbų krepšinyje, kaip visada, gausybė. Ir vertina juos itin reikli ir gausi komisija – lietuvių tauta, dažnai vadinama trimis milijonais krepšinio specialistų.

Vienas tokių, kuriems teks atlaikyti šį dėmesį, yra naujasis LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. Buvęs 2011 metų Europos krepšinio čempionato organizatorius vos prieš gerą savaitę jis paliko analogišką postą Lietuvos plaukimo federacijoje ir grįžo į krepšinį. Šioje pozicijoje jis pakeitė Mindaugą Balčiūną. Drauge į federaciją grįžo ir apie pasitraukimą pareiškęs jos prezidentas Arvydas Sabonis, o prie vyrų rinktinės vairo liko Jonas Kazlauskas.

M.Špokas šiandien viešėjo portalo kaunodiena.lt redakcijoje ir atsakė į skaitytojų klausimus. Visą diskusiją galite paskaityti čia.

- Koks Plaukimo federacijos biudžetas ir koks - Krepšinio. Ar labai skiriasi?

- Skirtumas esminis, skiriasi maždaug 4 kartus. Ne plaukimo naudai. Tiesa, ir darbo mastai atitinkamai skiriasi. Paskaičiuokite vien tai, kiek mūsų šalies krepšinio rinktinių kasmet dalyvauja Europos ir pasaulio čempionatuose.

- Gal žinote kas geriausias plaukikas tarp krepšininkų ir kas geriausias krepšininkas tarp plaukikų? Ar R.Meilutytė moka žaisti krepšinį, kiek baudų pataiko?

- Gal nustebsite, bet manau, kad Rūta Meilutytė pataikytų daug baudų. Ji paraleliai su plaukimu Kaune, A.Sabonio krepšinio centre, lankė krepšinio treniruotes. Rūta sportavo pas Europos čempionę Liną Dambrauskaitę. Pasak ją tuo metu pažinojusių, ji buvo tos komandos lyderė ir siela. Rūta krepšiniui buvo tokia pat imli, kaip ir plaukimui. Tik dėl susiklosčiusių aplinkybių - traumos, ją atitolinusios nuo krepšinio - ji galutinai pasirinko plaukimą. Beje, krepšininkai plaukimui taip pat neabejingi. Mūsų plaukimo centre, kaip ir kitose šalyse, plaukimas yra taikomas krepšininkų reabilitacijai ir traumų prevencijai. Neveltui "Girstutyje" dažni lankytojai yra "Žalgirio" krepšininkai. Tiesa, nemokantis žaisti plaukikas yra mažiau pavojingas negu nemokantis plaukti krepšininkas. Pagal statistiką esame "lyderiai" pagal skendimų rodiklį, o juk daugelio mūsų krepšininkų laisvalaikio pomėgis - žvejyba.

- Kaip pats vertinate konfliktą, vykusį Krepšinio federacijos viduje? Ar nemanote, kad smarkiai nukentėjo krepšinio įvaizdis?

- Be abejo, tokie dalykai neprideda prestižo pačiam krepšiniui. Tokių konfliktų negali būti viešumoje. Tai netoleruotina. Ginčių kyla visur - ir šeimoje, ir bendruomenėje, tačiau visa tai privaloma spręsti viduje, o ne viešai. Kol aš dirbsiu krepšinio federacijoje, stengsimės tokių dalykų išvengti. Krepšinis, kaip ir kitos sporto šakos, teikia žmonėms džiaugsmą, pasididžiavimą šalimi ir pozityvias emocijas. Taip turėtų būti ir ateityje.

- Kokie dabar mūsų santykiai su FIBA ir FIBA Europe? Kaip suprantu, kariaujam? Nieko gero negalim tikėtis?

- FIBA generalinis sekretorius yra baigęs tuos pačius mokslus, kaip ir aš - Liono universitetą. Su juo mūsų santykiai yra tikrai geri. Tapęs LKF generaliniu sekretoriumi iš šių abiejų jūsų minėtų organizacijų sulaukiau sveikinimų ir palinkėjimų dirbti krepšinio labui. Kaip mums seksis, parodys laikas.

- Ką palaikote Lietuvoje: „Žalgirį“ ar „Lietuvos rytą“?

- Palaikau Lietuvos rinktinės žaidėjus.

- Minėjote, kad nuo šiol dirbsime skaidriai. Ar tai reiškia, kad iki šiol LKF vogė pinigus?

- Skaidrumas, visų pirma, tai yra didesnis bendruomenės informavimas. Jei jau federacijoje įvyko kažkoks skandalas, vadinasi, mums kažko trūko. Stengsimės išvengti tokių situacijų.

- Koks dabar Antano Guogos vaidmuo federacijoje? Ar jis realiai duodavo pinigų dideles sumas, ar tik girdavosi?

- Šiandien Antanas Guoga yra federacijos viceprezidentas ir vienas iš rėmėjų.

- 2011 metais Europos čempionatas Lietuvai davė vienintelį dalyką – daug naujų arenų. Dėl rezultato - tai totalus nusivylimas. Ir ta psichozė su krepšininkų išnaudojimu reklamose, dirbtinis ažiotažas labai nervino. Kaip pats vertinate čempionatą? Ar realu artimiausioje ateityje Lietuvai gauti pasaulio ar Europos čempionatą?

- Čempionatas, atsižvelgiant į mūsų galimybes, praėjo aukštame lygyje. Pakartoti tokį turnyrą su tokiomis ribotomis galimybėmis (viešbučių infrastruktūra) ir t.t., kaip buvo tada, būtų labai sudėtinga.

- Ar nebūtų protinga sudaryt bendrą krepšinio tarybą, į kurią įtrauktų A.Sabonį, R.Kurtinaitį, Š.Marčiulionį, V.Chomičių, Vl.Garastą, J.Kazlauską, A.Sireiką ir kitus. Gal jie kartu daug greičiau išspręstų visas problemas?

- Federacija savo veikloje vadovaujasi įstatais. Ten aiškiai apibrėžta valdymo struktūra, o tai, ką minite jūs - galėtų būti komisijos veikla, su teise teikti pasiūlymus LKF vykdomajam komitetui.

- Girdėjau, kad vaikams sunku patekti į „Girstutį“, labai trūksta baseinų Kaune. Kur įmanoma pradėti mokintis plaukti?

- Pagal gyvenamąją vietą, artimiausiame baseine. Iškilus problemai, mes turime rezervo grupes. Patarčiau dalyvauti atvirose dienose "Girstutyje" ir pamėginti užsirašyti pas mus.

- Kokie jūsų sportiniai pasiekimai: girdėjau, kad dalyvavote olimpiadoje?

- Mano pasiekimai sporte yra tokie: pasaulio plaukimo taurės etapo laimėtojas, dukart buvau trečias. Esu ir daugkartinis Lietuvos čempionas ir rekordininkas. Dalyvavau 1996 metų olimpinėse žaidynėse, ne viename pasaulio čempionate bei Europos pirmenybėse. Taip pat esu daugkartinis Lietuvos vandensvydžio čempionas.

- Ar krepšinio aikštelėje LKF rinktinei gėdos nepadarytumėte?

- Kiek anksčiau esu žaidęs, gėdos nepadarydavau.

- Negi plaukimas ir krepšinis tiek panašūs, kad galima atsipūtus persėsti nuo vienos kėdės ant kitos?

- Vadybine, finansų valdymo, žmogiškųjų išteklių ir rinkodarine prasme, didelio skirtumo nėra. Principai ir tikslai - tie patys. Federacija turi dirbti sportininkams, pritraukti kuo daugiau rėmėjų.

- Ar teisybė, kad Rūta susirado širdies draugą Anglijoje?

- Nežinau, neturiu tokios informacijos. Tai yra jos asmeninis gyvenimas, ji turi teisę į privatų gyvenimą.

- Kaip vertinate savo pirmtako Mindaugo Balčiūno darbą? Man atrodo, kad jis stengėsi ir labai daug padarė dėl krepšinio vystymosi, tik tapo atpirkimo ožiu? O gal pats kokių klaidų pridarė?

- Tai, ką Mindaugas nuveikė, nenuginčijama, ir tai jau yra istorija. Mūsų tikslas išlaikyti tą aukštai iškeltą kartelę ir žengti į priekį.

- Jonas Kazlauskas mėgo sakyti: kas tas Balčiūnas, ar jis moka bent baudą pataikyti? Ar nebijai, kad sužvaigždėjęs treneris apie tave tuoj ims kalbėti tą patį? O gal tu baudas geriau pataikai?

- Šitoje srityje mano pareiga yra prisidėti vadybiniais gebėjimais ir žiniomis prisidėti prie krepšinio vystymo. Bet jau dėl to mane ir kvietė.

- Bepigu atsiradus Rūtai Meilutytei girtis pergalėmis ir pasiekimais. O ką konkrečiai nuveikėte plaukimo labui?

- Pirmiausia plaukime sudėliojome vadybinę sistemą, kad federacija dirbtų sportininkams, o ne sportininkai federacijai. Pasitarę su treneriais, išsiaiškinę jų poreikius, įdiegėme veiklos valdymo metodus. Pagal rinktinių poreikius buvo surinktas biudžetas, leidęs mums surengti visas reikalingas stovyklas užsienyje, aukštikalnėse ir t.t. Suvaldėme finansinius srautus, subalansavome biudžetą. Su T.Kučinsku pritraukėme rėmėjų, kurie, savo ruožtu, leido pritraukti televizijos transliacijas. Pvz., pasaulio čempionato tiesioginės transliacijos sulaukė didžiulio ažiotažo. Labai padidėjo informacijos apie plaukimą sklaida. Prie to labai prisidėjo Rytis Sabas. Nepaprastai išaugo susidomėjimas plaukimu. Lietuvos čempionate Anykščiuose pirmą kartą įvedėme bilietus, kurie buvo iššluoti per kelias valandas. O žiniasklaidos ir VIP svečiai sunkiai tilpo. Tiesa, varžybose Anykščiuose dalyvavo Rūta. Bet šių metų birželį Kaune, "Girstutyje", surengėme atvirą Lietuvos čempionatą jau be Rūtos. Susirinko per tūkst. žiūrovų, vyko TV transliacijos. Įdiegėme IT naujoves - LED ekranus baseinuose, šou elementų ir t.t.
Be to, nepamirškime, kad Lietuvai medalius jau laimi ne vien Rūta. Europos jaunių čempionate laimėjome net 5 medalius, o komandinėje įskaitoje užėmėme net 4-ąją vietą. Pasaulio jaunių čempionate mūsų estafetė aplenkė net galingą JAV rinktinę ir užėmė antrąją vietą. Jei mūsų bendras darbas federacijoje prie viso to prisidėjo, tikrai dėl to labai džiaugiamės.

- Kokius dalykus reiktų keisti Lietuvos krepšinyje?

- Kaip ir minėjau, organizacine prasme - diegti komandinį darbą. Stiprinti dėmesį moterų krepšiniui. Žodžiu, darbų laukia daug.

- Mindaugai, sveikinu grįžus į krepšinį. Padarysi tvarką?

- Kalbant apie rezultatus - viskas yra gerai. Pagal krepšinio lygį mes - tarp pasaulio lyderių. Didesnį susirūpinimą kelia tik merginų krepšinis, ir moterų rinktinės rezultatai. Ateityje tam skirsime didesnį dėmesį. O kalbant apie tvarką, visi turime dirbti bendram krepšinio labui, pasiskirstę savo veiklos sritis. Tam bandau suburti bendraminčių komandą.

- Ar pradėjęs dirbti krepšinio federacijoje išvis paliksite plaukimą?

- Tiesioginės pareigos nurodo, ką dabar veiksiu ir į ką daugiausia koncentruosiuosi. Prioritetas teks tik krepšiniui. Plaukimui liks tik laisvalaikis. Emilis Vaitkaitis, dabartinis plaukimo federacijos laikinasis generalinis sekretorius, dirbo su manimi, tiksliau dirbome drauge. Jam mano durys visada atviros. Jeigu reiks mano pagalbos ar patarimo, jis visada gali kreiptis. Su plaukimu išlieka puikūs santykiai. Tiek su LPF prezidentu Tomu Kučinsku, tiek su visais vykdomojo komiteto nariais. Beje, norėčiau atskirai padėkoti T. Kučinskui už glaudų bendradarbiavimą. Dirbdamas su juo jaučiuosi stipriai patobulėjęs organizacine - vadybine prasme.

- Mes Rūtą Meilutytę matome tokią, kokią ją vaizduoja televizija, portalai. Visada besišypsanti, maloni. Jūs ją turbūt matėte ir kitokią. Negi ji niekada nepyksta, nebijo? Juk be pykčio nepasiektų tokių pergalių. Kokia Rūta yra iš tiesu?

- Tokia, kokią dabar išvardinote, ji yra ir gyvenime. Šiltas, nuoširdus ir atviras žmogus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų