Latvių krachas tapo perspėjimu Lietuvai – atsipalaiduoti nevalia

"Mes jau seniai išnaudojome savo pralaimėtų rungtynių limitą. Tikiuosi, kad lygiai taip pat nusiteikę ir susikaupę vyrai bus pirmadienį. Turime padaryti savo darbą, kurio nepadarėme anksčiau", – atsiduso Darius Maskoliūnas. Jo auklėtiniai pirmadienį į lemiamą mūšį su Danija stos pagavę pergalių bangą.

Liko paskutinis žingsnis

Lietuvos rinktinės krepšininkai užvakar 94:74 sutriuškino Čekijos ekipą ir sustiprino savo pozicijas kovoje dėl kelialapio į 2022 m. Europos čempionatą. Tačiau bilietą garantuos tik šįvakar Vilniuje pasiektas revanšas prieš danus. Mačas "Avia Solutions Group" arenoje prasidės 19.30 val.

Po penkių turų Lietuvos krepšininkų sąskaitoje yra trys pergalės ir du pralaimėjimai, o čekų kraityje – vienas laimėjimas ir keturios nesėkmės. Į finalo etapą pateks dvi pajėgiausios C grupės rinktinės ir Čekija, kuri yra būsimojo čempionato viena šeimininkių.

Momentais Vaidas sužaidė kaip profesorius. Jis – tikras įžaidėjas, nieko nebijo.

Vieną kelialapių jau pačiupo ir Belgija (keturios pergalės ir viena nesėkmė), kadangi šeštadienį Vilniaus burbulo rungtynėse sutriuškino Daniją 88:65. Danai turi viena pergale mažiau nei lietuviai, bet jei pirmadienį laimės jie, ekipos susilygins taškais, tačiau svečiai turės pranašumą prieš D.Maskoliūno kariauną, nes bus laimėję abi tarpusavio akistatas.

"Vyrai pademonstravo susikaupimą ir nuostabią energiją. Tačiau žengėme tik vieną žingsnį, dabar reikia ir kito", – pabrėžė lietuvių vairininkas.

Prilygino profesoriui

Nors mūšį su čekais šeimininkai pradėjo nesėkmingai (0:5), Laurynas Birutis, Eimantas Bendžius ir kiti surengė spurtą – 15:0. Po pirmųjų 10 min. Lietuva pirmavo – 31:15. Po ilgosios pertraukos čekai, spurtavę 12:0, dar bandė rodyti nagus ir lietuvių persvarą ištirpdė iki 7 taškų (52:45). Lemiamas ketvirtis prasidėjo Vaido Kariniausko dvitaškiu ir Mindaugo Kuzminsko tritaškiu (70:55) ir nuo to laiko mūsiškiai problemų nebeturėjo.

Šeimininkų gretose labiausiai žibėjo Utenos "Juventus" ekipos įžaidėjas V.Kariniauskas. 27 metų 199 cm ūgio gynėjas rinktinės marškinėliais apsivilko pirmą sykį nuo 2016 m. Problemų dėl lažybų turėjęs krepšininkas nuo skandalų buvo pabėgęs į Graikiją bei į Bosniją ir Hercegoviną, bet vėliau sugebėjo atsitiesti tapdamas vienu geriausių LKL krepšininkų. Šeštadienį jis buvo rinktinės lyderis: per 21 min. pelnė 15 taškų, atliko 6 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 kamuolius ir surinko 17 naudingumo balų.

"Momentais Vaidas sužaidė kaip profesorius, – šypsojosi D.Maskoliūnas. – Jį pažįstu daug metų, man teko būti su juo 2016 m. Vaidas pateko į rinktinę, nes matėme, kaip jis žaidė Kėdainiuose, o dabar Utenoje. Jis – tikras įžaidėjas, nieko naujo. Žinome Vaido charakterio savybes, jis nieko nebijo, visą laiką stengiasi 100 proc."

Liko tik du kelialapiai

Treneris neslėpė, kad po skaudžios pamokos pirmajame rate, kai lietuviai danams pralaimėjo 76:80, atidžiai analizavo Danijos rinktinės žaidimą. Nors svečiai liko be mūsiškius nokautavusio savo lyderio Gabrielio Lundbergo, prieš pat atrankos turnyrą pasirašiusio sutartį su Maskvos CSKA ir išvykusio į Rusiją, lietuviai rengiasi rimtai kovai.

Darius Maskoliūnas. / Evaldo Šemioto nuotr.

Šeštadienį pralaimėtame mače su belgais danams daugiausia taškų pelnė Adama Darboe 18 (4/6 trit.), Danielis Mortensenas 13, Jonas Zohore 12 (4/11 dvit.), Kevinas Larsenas 10. Belgijos ekipoje sunkiai sustabdomas buvo Retinas Obasohanas (19 taškų).

"Pirmų dviejų langų pirmosios rungtynės būdavo tragiškos, todėl akcentavome, kad, užsivilkę tuos marškinėlius, nebegalime taip gėdingai žaisti. Išėjome su kitokiu nusiteikimu, parodėme, kas yra šios aikštelės šeimininkas. Dar buvo daug broko, kurį galime pataisyti, kaip kad jų atkovoti kamuoliai po mūsų krepšiu (čekai sugriebė net 16 kamuolių puolime), bet tikiuosi, kad einame teisinga linkme. Laimėjome mūšį, o pirmadienį reikia laimėti karą", – D.Maskoliūnui pritarė ir rinktinės senbuvis Mindaugas Kuzminskas.

Įdomu, kad lietuviai, jei įveiks Danijos ekipą, į Europos čempionato traukinį įšoks bene paskutiniai iš 24 keleivių. Tiesa, tokia pat ir Estijos ekipos situacija B grupėje. Norėdami patekti į finalo etapą estai paskutinėje akistatoje su Šiaurės Makedonija privalės nepralaimėti didesniu nei 9 taškų skirtumu, mat pirmąją dvikovą jie laimėjo 81:72. Likusių 22 kelialapių savininkai po savaitgalio dvikovų tapo aiškūs.

Latviams teko atsiprašinėti

Itin apmaudžiai šią galimybę prarado Latvijos komanda. Roberto Štelmaherio treniruojami braliukai namuose 65:66 (17:15, 23:21, 19:15, 6:15) nusileido Bulgarijai (2 pergalės ir 3 pralaimėjimai) ir, likę su vienu laimėjimu per 5 mačus, prarado net teorines viltis žengti tolyn. Net jei latviai laimės paskutines rungtynes, jie vis tiek liks paskutiniai H grupėje, o bulgarai, laimėję ir pirmąjį tarpusavio susitikimą (110:104), į Europos pirmenybes vyks po dešimtmečio pertraukos. Beje, Eurolygos žaidėjus pasitelkę kaimynai kracho neišvengė, nors ketvirtojo kėlinio pradžioje po Aigaro Škėlės metimo įgijo reikalingą 7 taškų persvarą – 61:54. Tačiau bulgarai atsakė dviem tritaškiais ir vėliau neužleido pozicijų. Juos į priekį vedė buvęs žalgirietis Dee Bostas, surinkęs 18 taškų.

"Noriu atsiprašyti visų gerbėjų ir tų, kurie mumis tikėjo. Prisiimu visą atsakomybę dėl pralaimėjimo", – atgailavo R.Štelmaheris, užsiminęs, kad veikiausiai paliks savo postą.

A grupėje kelialapius užsitikrino Izraelis, Ispanija ir Lenkija, B grupėje – Italija (šeimininkės teisėmis) ir Rusija, C grupėje – Belgija ir Čekija (šeimininkė), D grupėje – Kroatija, Nyderlandai ir Turkija, E grupė – Sakartvelas (šeimininkas), Serbija ir Suomija, F grupėje – Slovėnija, Vengrija ir Ukraina, G grupėje – Prancūzija, Didžioji Britanija ir Vokietija (šeimininkė), H grupėje – Bosnija ir Hercegovina, Graikija ir Bulgarija.

Rungtynių statistika

Lietuva–Čekija 94:74 (31:15, 18:18, 16:22, 29:19). "Avia Solutions Group" arena, be žiūrovų. Lietuvos rinktinei taškų pelnė: V.Kariniauskas 15 (6 rez. perd.), E.Bendžius 14 (4/4 tritaškių), G.Masiulis 13 (3 atk. kam., 3/3 dvitaškiai, 7/7 baudos), T.Dimša 12 (3/5 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai), M.Kuzminskas 10 (7 atk. kam., 2 rez. perd.), A.Butkevičius (5 rez. perd., 4/4 dvitaškių) ir R.Miniotas (4/5 dvitaškių) po 8, Š.Vasiliauskas 6 (2/2 tritaškių), L.Birutis (4 atk. kam., 2/2 dvitaškių) ir J.Mačiulis po 4 taškus. M.Kalnietis (16 min., 4 rez. perd.) ir M. Girdžiūnas taškų nepelnė, A.Velička ir M.Blaževičius nežaidė. Čekijai daugiausia taškų pelnė: M.Peterka 18 (7 atk. kam., 6/9 dvitaškų, 1/3 tritaškių), Š.Puršlas (6/6 dvitaškių) ir M.Križas (5/7 dvitaškių) po 12, J.Bohačikas 11.

Taiklumas. Dvitaškių: 23/33 (69 proc.) ir 26/43 (60 proc.), tritaškių: 10/19 (52 proc.) ir 4/21 (19 proc.), baudos metimų: 18/21 (85 proc.) ir 10/19 (52 proc.). Atkovota kamuolių 27 ir 30, rezultatyvių perdavimų 24 ir 15, perimta 5 ir 1, klaidos 8 ir 9.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių