Lietuvių misija rungtynėse su Italija – neleisti siausti snaiperiams

Nuo paskutinių rungtynių su Izraeliu nepraeis net para, kai Lietuvos rinktinė stos į dar vieną akistatą Europos čempionate. Šįkart lietuvių varžovai – Italijos krepšininkai.

Europos čempionate tempas beprotiškas. Rungtynės keičia rungtynes, o joms pasiruošti reikia daug jėgų. Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Benas Matkevičius šypteli: „Trumpa naktis, balso nėra, bet viskas gerai. Dėl to mes ir dirbome, nes mylime šį darbą.“

Italijos ir Lietuvos akistata turėjo būti potencialiomis kautynėmis dėl pirmosios vietos B grupėje. Tačiau dabar lietuviai turi vieną pergalę ir vieną pralaimėjimą, o italai dvi pergales – įveikti žydai ir ukrainiečiai.

Tačiau šįmet Ettore Messinos kariauna nebėra tokia, kokia buvo bent prieš dvejus metus. Šįkart Tel Avive nebus nei Andrea Bargnani, nei Alessandro Gentilės, nei Danilo Gallinari.

Nebus krūvos žvaigždžių, tačiau kiek tai susilpnino italus?

„Talento jie gal neteko puolime, bet visi žino, kad italai gali pataikyti. Jiems tai pravers puolime. Kartais, kai sumažini rotaciją, ir rolės tampa dar aiškesnės, pasidarai pavojingesnis. Jie dideli talentai, bet mes nežinome, kaip būtų buvę su tais prarastais žaidėjais, žinome tik kaip dabar yra.

Rolės yra išryškintos ir bus tikrai svarbu, negali neįvertinti tokio varžovo, nes jie parodys savo lygį. Jie žaidžia gerose komandose. Italai prarado daug, bet tai nereiškia, kad jie yra silpni“, – sakė Matkevičius.

– Italija čempionatą pradėjo dvejomis pergalėmis. Ar šį komanda dabar yra savo pike?

– Piką pamatysime, kai jie bus pasiekę kitą etapą. Dar negalime pasakyti, kad jie pike, bet jie gerai žaidžia. Metikai aukščiausio lygio. Ar jie pasiekę geriausią savo formą, ko gero, jie patys dar negali apie tai pasakyti. Pasimatys turnyro eigoje.

– Kaip sulaikyti jų snaiperius?

– Bus svarbi gynyba ant perimetro subėgioti ir išskaityti jų puolimą. Jie mėgsta iš po krepšio atakuoti ir gynėjai apie perimetrą laksto, ieškodami savo metimo. Turėsime būti labai atidūs, ypač gynėjai.

– Kaip paaiškinti gerą italų pataikymą?

– Kai turi žalią šviesą, tavo pasitikėjimas yra nerealus. Tada ir pataikymo procentas yra aukštesnis. Kaip ir atsiveria visas pasaulis, atrištos rankos ir metikai tai žino. Tai yra jų pagrindinė jėga. Jie yra įsižaidę, vienas kitą gerai jaučia, yra ilgai pažįstami tarpusavyje. Jei žinosi, kada gausi metimą, automatiškai turėsi ir daugiau pasitikėjimo.

– Ar trumpo laiko pakanka komandą perorientuoti kitoms rungtynėms?

– Čia rodo komandų lygį, nes turime sugebėti tai daryti. Visos komandos turi taikytis prie skirtingų varžovų. Ten skirtingos filosofijos, ir žaidėjas parodo savo lygį, kaip greitai gali persiorientuoti.

– Ar galima teigti, kad priekinė linija yra silpnoji italų vieta šįmet?

– Nesakyčiau, kad tai silpnoji jų vieta. Taškų jei gal nepelno, bet savo roles atlieka puikiai. Biligha ir Cusinas yra gynybiniai centrai su gerai atliekamomis rolėmis. Gerai ginasi, kovoja dėl kamuolių ir savo atletiškumą parodo įvairiose vietose. Pagal taškus jie nėra rezultatyvūs, bet tikrai padeda komandai.

– Kas italų gretose gali stebinti?

– Filloy pastarosiose rungtynėse lemiamais momentais svarbius metimus pataikė ir nulėmė rungtynes. Nereiškia, kad jis vėl tai darys, bet savo rolę jis puikiai atlieka. Gynyboje puikiai dirba ir puolime savo metimus gali pataikyti. Dėl to negalime pamiršti apie kitus žaidėjus. Roliniai žaidėjai tam ir yra, kad gali padėti ir tapti x faktoriais.

– Kol kas Italija solidžiai atrodo gynyboje.

– Jų didžiausias privalumas be metikų, lyginant su praėjusiomis italų komandomis, tai, kad jie ryškiai skiriasi gynyboje. Jie agresyvūs su kamuoliu, du prieš du gynyba labai aiški, gerai padeda, stabdo besileidžiantį žaidėją. Jie tikrai ginasi labai drausmingai. Tai rodo ir trenerio bruožą. Ta ranka matosi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vava

vava portretas
Pasakykit, ką jis mums naujo pasakė?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių