Lietuvos moterų krepšinio rinktinė: nuo elito skiria vos du žingsniai

Prancūzijos moterų krepšinio rinktinė visais laikais buvo sunkiai įkandama lietuvėms, tačiau stebuklai kartais nutinka. Lietuvos komandos treneris Rimantas Grigas tikisi, kad pavyks pasinaudoti istoriniu šansu.

Atranka – permaininga

Aštuoneri metai be Europos čempionato šaukte šaukia apie gilią Lietuvos moterų krepšinio krizę.

Tačiau juodasis periodas šią savaitę gali baigtis. Šiandien B grupės atrankos turnyre Vilniuje lietuvės priims Prancūzijos komandą, o sekmadienį Rygoje egzaminuos Ukrainos krepšininkes.

Jei mūsų rinktinė laimės abi dvikovas, ji tiesiausiu keliu žengs į Senojo žemyno pirmenybes. Viena pergalė taip pat palieka vilčių gauti vietą finaliniame turnyre.

Tokia palanki situacija B grupėje susiklostė lietuvėms laimėjus tris mačus iš keturių ir pavijus lyderes prancūzes. Mūsiškiams itin naudinga įtikinama (81:62) pergalė prieš Ukrainos ekipą. Ukrainietės kvalifikacinį turnyrą pradėjo sensacinga pergale 90:71 prieš prancūzes. Tačiau per pusantrų metų, kol tęsiasi atranka, daug kas pasikeitė ne tik Ukrainos komandoje, bet ir šios šalies gyvenime apskritai. Ukrainietės su dviem laimėjimais ir tiek pat nesėkmių nusmuko į trečią vietą.

Prancūzės daugiau klaidų nedarė ir, laimėjusios tris kartus iš eilės, užsiropštė į B grupės viršūnę.

Turi ir priešnuodžių

Kad Tokijo olimpiados prizininkės yra absoliučios favoritės neabejoja ir lietuvės, pirmajame rate 2021-ųjų rudenį išvykoje nusileidusios triuškinamai 56:83.

„Kad įveiktume prancūzes, turi sutapti visi faktoriai. Mes stengiamės, ruošiamės ir bandysime laimėti“, – teigė R. Grigas.

Pasak trenerio, prancūzių stiprybių yra tiek daug, kad sunku akcentuoti kažkurią vieną. Bene labiausiai į akis krinta varžovių agresyvi gynyba – jos nuolat seka perdavimų kryptį ir bando perimti kamuolius.

Mūsų rinktinė irgi turi savų ginklų. Pirmiausia, Stambulo „Galatasaray“ klubo atakuojančiąją gynėją Kamilę Nacickaitę, pirmajame mače Prancūzijoje surinkusią 20 taškų. Trenerio žodžiais, ši 33 metų veteranė drauge su viena geriausių vidurio puolėjų Europoje Gintare Petronyte gali pasukti rungtynių eigą savo naudai.

Pralaimėjimas Prancūzijoje net 27 taškų skirtumu verčia R. Grigą ieškoti ir naujų taktinių sprendimų. Juo labiau kad jo arsenale šį kartą jau bus talentingiausia jaunoji lietuvė Justė Jocytė, taip pat kur kas daugiau jėgų turės Santa Baltkojienė, tąsyk žaidusi iškart po ligos.

Pareiga: Lietuvos krepšininkių rinktinės trenerių štabas (iš kairės – V. Stanišauskas, S. Linkevičienė, R. Grigas) sutelks žaidėjas revanšui prieš prancūzes. / ltu.basketball nuotr.

Nesėkmė nenuskandins

Pasak vairininko, kai kurios rinktinės kandidatės vis dar gydosi traumas – Turkijos „Kayseri“ klubo vidurio puolėja Daugilė Šarauskaitė nežaidžia dėl piršto lūžio, kita Turkijoje rungtyniaujanti aukštaūgė Eglė Šventoraitė atvyko negaluodama.

Kita problema, kad į trumpą treniruočių stovyklą Vilniuje krepšininkės susirinko vėluodamos, todėl turės vos keturias treniruotes.

„Negalime didinti krūvio ir nuvaikyti žaidėjų, nes tai atsilieps per rungtynes. Turime viską labai harmoningai susidėlioti, kad jos būtų ir informuotos apie taktiką, ir kupinos energijos. Kiek jos atsimins, ką mes turime daryti, nežinau. Juk yra ir puolimo filosofija, ir gynybos. Bet merginos stengiasi“, – sakė R. Grigas.

Trenerio žodžiais, lietuvės nusiteikusios daryti viską, kad atsirevanšuotų prancūzėms. Tačiau net ir suklupusios jos turės šansų sekmadienį įveikti ukrainietes ir užimti antrą vietą.

Į ateinantį birželį Izraelyje ir Slovėnijoje vyksiantį Europos čempionato finalo turnyrą pateks visų dešimties atrankos grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antras vietas užėmusios dalyvės.

Tačiau antros vietos sąlyga galios tik šešioms grupėms, kuriose yra po keturias komandas, o tai didina lietuvių šansus. Pastarąjį kartą Lietuvos krepšininkės Europos čempionate žaidė 2015-aisiais Vengrijoje, kur pasiekė ketvirtfinalį.


Rinktinė

Kamilė Nacickaitė (Stambulo „Galatasaray“, Turkija), Justė Jocytė (Liono ASVEL, Prancūzija), Giedrė Labuckienė (Žironos „Spar“, Ispanija), Eglė Šventoraitė (Ankaros „Botas SK“, Turkija), Gabija Meškonytė (Gernikos „Lointek“, Ispanija), Laura Juškaitė (Ragūzos „Virtus Eirene“, Italija), Monika Grigalauskytė (Mersino „Cukurova BK“, Turkija), Santa Baltkojienė (Holono „Elitzur“, Izraelis), Gintarė Petronytė, Gabrielė Šulskė, Gerda Raulušaitytė, Ugnė Sirtautaitė (visos - Vilniaus „Kibirkštis“), Audronė Zdanevičiūtė (Kauno „Aistės-LSMU“), Dalia Donskichytė (Klaipėdos „Neptūnas“), Laurita Jurčiūtė (Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Su tokiu

 Su tokiu portretas
'Treneriu' pergaliu nematyt ,tik moteris turi treniruot ,o ne kokstai itartinas treneris.

Treneris

Treneris portretas
Idomus plauksi krepsininkem per uzpakaliukus ,uz rankutes glosto ,t.t ,idomus jis ir ka tai galetu reiksti ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių