M. Kalnietis: apie T. Parkerio įsitraukimą į klubo veiklą ir stebimą komandos talentą

Pasirašęs kontraktą su Vilerbano ASVEL klubu, Mantas Kalnietis Europai ir vėl primena, už ką Senajame žemyne jis yra vertinamas.

Lietuvos rinktinės atakų organizatorius Europos taurės turnyre šį sezoną vidutiniškai renka po 13,5 taško bei atlieka po 6,8 rezultatyvaus perdavimo. Pastarasis rezultatas yra ketvirtas geriausias visoje lygoje.

Kalnietis taip pat fiksuoja 18 naudingumo balų vidurkį, kas lietuviui leidžia būtų tarp 10 naudingiausių visų Europos taurės žaidėjų.

Apie savo atsigavimą ir sėkmę rungtyniaujant su Prancūzijos ekipa Kalnietis papasakojo oficialiam Europos taurės tinklalapiui.

– „Valencia“ buvo vienintelė komanda, kurios šį sezoną įveikti nepavyko. Ar tai buvo papildoma motyvacija jums juos pagaliau nugalėti?

– Apie tai per daug negalvojome. Norėjome apsaugoti savo namų aikštę ir tai buvo geras šansas mums žaisti prieš komandą, kuri buvo Eurolygoje ir laimėjo Europos taurę tris kartus. Tai puikiai žinoma Europos komanda. Mūsų klubui tai iššūkis ir galimybė augti.

– Nepaisant kelių traumuotų žaidėjų ir naujų veidų, reguliariajame sezone pavyko nugalėti visus penkis grupės etapo varžovus. Kokia to sėkmės paslaptis?

– Pasirengimą sezonui pradėjome dar rugpjūčio pradžioje. Turėjome laiko susipažinti, kurti komandą ir suprasti, ko iš mūsų nori treneris. Esu laimingas dėl to, kaip mes dirbame, o ypatingai dėl mūsų jaunimo. Jie labai talentingi. Mes neturime daug patirties, bet judame į priekį.

– Būdamas 32-ejų žaidžiate puikų krepšinį ir demonstruojate pavydėtiną sportinę formą. Kiek nuopelnų priklauso treneriui Zvezdanui Mitrovičiui?

– Manau, jog tai susideda iš detalių. Po praėjusio sezono ieškojau komandos, kuri manimi tikėtų ir leistų man daug žaisti. Treneris ir komandos draugai man suteikia daug pasitikėjimo, todėl jaučiuosi patogiai, o mes kaip komanda esame alkana.

– Laimėjote Europos taurę 2013 metais su Krasnodaro „Lokomotiv“. Ką pamenate iš to sezono ir finalo su Bilbao?

– Visų pirma, turėjome labai talentingą komandą su daug garsių žaidėjų Europoje. Puikiai prisimenu tą sezoną, nes pergalių atveju visada prisimeni sėkmingą sezoną. Man buvo malonu ten žaisti. Tada klube buvo keturi lietuviai – aš, Simas Jasaitis, mūsų generalinis direktorius ir fizinio parengimo treneris. Tai buvo svarbi pergalė klubui, mat „Lokomotiv“ pirmą kartą iškovojo galimybę žaisti Eurolygoje. Turėjome gerus žaidėjus ir susižaidimą. Treneris Jevgenijus Pašutinas leido mums žaisti be spaudimo. Buvo smagu ir mes žaidėme labai gerai.

– Kitas dvejas rungtynes žaisite išvykoje prieš Trento ir Ankaros ekipas. Ar yra pavojus, kad atsipalaiduosite, nes jau beveik užsitikrinote vietą kitame etape?

– Būtent. Turime toliau dirbti ir žiūrėti į priekį. Nesame labai patyrusi komanda, bet tuo pačiu nemanome, kad viskas jau padaryta, nes laimėjome 5 rungtynes iš eilės. Žinoma, galime nugalėti bet ką, tačiau reikia būti susikaupusiems. Jei galvosime, kad viskas bus lengva, susinaikinsime. Tai, kad mes jau beveik kitame etape, yra labai svarbu, tačiau tuo pat metu reikia pasiekti kuo geresnį rezultatą prieš „Top 16“ etapą.

– Daug komandų šį sezoną puikiai žaidžia. Ar tai galėtų būti geriausias Europos taurės sezonas istorijoje?

– Nežinau! Sunku pasakyti, bet yra daug gerų komandų – „Valencia“, „Unicaja“, UNIKS, „Zenit“, „Lokomotiv“, ALBA...Visos šios komandos yra puikios. Tai bus labai įnirtingas ir įdomus sezonas. Europos taurė yra stipresnė nuo to laiko, kai Eurolygoje sumažėjo komandų. Nėra laiko atsipalaiduoti.

– ASVEL yra unikalioje situacijoje, nes klubo prezidentas Tony Parkeris yra NBA žvaigždė. Ar jis su jumis bendrauja sezono metu?

– Jis tikrai susidomėjęs ir stebi komandą, kalba su kai kuriais vaikinais. Pavyzdžiui, po rungtynių su „Valencia“ jis mums atsiuntė žinutę ir pasveikino. Prieš sezoną jis buvo čia ir galėjai jį sutikti kiekvieną dieną. Jis tikrai rūpinasi tuo, ką daro.

– Theo Maledonas šį sezoną sulaukė daug dėmesio. Kiek potencialo jis turi? Ar jūs esate jo mentorius?

– Visų pirma, aš pokštauju, kad mūsų rungtynėse būna tiek daug skautų. Yra žmonių, stebinčių jį  kiekvienose rungtynėse. Galiu patvirtinti, kad jis yra tikrai talentingas, neabejotinai vienas iš talentingiausių jaunųjų gynėjų, kuriuos man teko sutikti. Nesu tikras, ar galiu būti jo mentorius, bet esu tikras, kad jis daug mokosi ir sunkiai dirba, turi gerą galvą ir netinginiauja. Svarbiausia jam yra likti sveikam ir sunkiai dirbti. Jo ateitis yra tikrai tikrai šviesi.

– ASVEL pastaruoju metu turi praradimų arčiau krepšio žaidžiančių žaidėjų tarpe. Ar tai, jog pavyko greitai išsiropšti iš grupės, nubrėžia tikslą TOP16 etape būti tarp trijų geriausių komandų?

– Mūsų aukštaūgiai turėtų greitai sugrįžti. Nenoriu galvoti apie ateitį, nes jei pradėsime galvoti, kas nutiks pavasarį ar netolimoje ateityje, tai gali mums pakenkti. Svarbiausias dalykas šiuo metu yra gerai sužaisti artimiausiose rungtynėse ir tik tuomet matysime, kaip mums seksis toliau.

– Jūs ir Simas Jasaitis buvote paskutiniai lietuviai laimėję Europos taurę. Kaip smagu būtų laimėti ir vėl?

– Kiekvienas titulas, kurį laimi yra svarbus, o Europos taurė yra didelis turnyras. Būdamas 32-ejų galiu pasakyti, kad prisimenu svarbiausias pergales ir iškovotus titulus. Žinoma, kad būtų nuostabu tai pakartoti, bet nenoriu pradėti svajoti anksčiau laiko. Turime galvoti apie kitas rungtynes išvykos rungtynes prieš Trento ekipą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių